Смята се, че растителното хранене е изиграло важна роля в човешката еволюция. А консумацията на цели растителни храни и дори само екстракти многократно е свързвана с намален риск от заболявания, свързани с напредване на възрастта. И със здравословното остаряване нямам предвид предотвратяването на бръчки. Какво ще кажете за защитата на мозъка ни?
Две от най-ужасните последици от деменцията при остаряването са проблеми с движението и трудностите при запомняне на нещата. Деменцията взима на възрастните хора тяхната независимост, контрол и идентичност. Какво можем да направим?
Плодовете и зеленчуците помагат за намаляване на риска от други хронични заболявания, възможно ли е да помагат и при мозъчни заболявания? Налице е разпространение на скорошен интерес към растителните полифеноли като средства за лечението на деменция. Съществуват 4000 различни вида повсеместно в храни от растителен произход, но горските плодове са пълни с тях, притежават мощни антиоксидантни, противовъзпалителни свойства и има подгрупа на една подгрупа, наречени антоцианидини, естествени синьо-лилави пигменти, които единствено са способни, както да преминат през кръвно-мозъчната бариера, така и да локализират региони вътре в мозъка, които участват в процеса на учене и памет. И точно там имаме нужда от тях.
Мозъкът заема по-малко от 2% от телесното тегло, но може да изгори до 50% от горивото на тялото, като създава потенциал за буря от свободни радикали. Така че може би тези мозъчни фитонутриенти в горските плодове могат да се преборят с окисляването, възпалението и да увеличат притока на кръв. Така че възниква идея, провокирана от тези разсъждения. Може би интервенцията в храненето с боровинки е от полза за предотвратяване или дори преминаване в ремисия на неврологичните промени, свързани със стареенето.
И така, дали учените дали на група хора боровинки, за да видят какво ще се случи? Не, както отбелязах в предишно видео, те дали боровинки на плъхове. Минава цяло десетилетие преди първите проучвания с хора. Но подействало! „Добавянето на боровинки подобрява паметта при по-възрастните хора“, което предполага, че редовният прием на боровинки може да представлява начин за предотвратяване или смекчаване на мозъчната дегенерация с времето.
Какви други сини/лилави храни можем да опитаме? Гроздовият сок от лилаво грозде има подобни ползи, подобрява вербалното учене, което предполага, че добавянето на лилав гроздов сок може да подобри когнитивната функция при по-възрастни хора с ранен етап на влошаване на паметта. Защо да използваме сок, а не цяло лилаво грозде? Защото тогава няма как да се направо плацебо, които изглежда по същия начин и има същия вкус, за да изключим много реалния и мощен плацебо ефект. И също така, защото проучването е финансирано от фирмата Welch за производство на гроздов сок.
Този ефект е потвърден в последващо проучване, което показва за първи път увеличение на нервната активност в части от мозъка, свързани с паметта, използвайки функционална магнитно-резонансна томография. Но това проучване на мозъка чрез сканиране е било много малко, само по 4 души във всяка група. И същият проблем имало и в проучването с боровинките – то било само с 9 души.
Защо не са направени по-големи изследвания на населението? Защото нямаме добра информация за това къде се намират тези фитонутриенти. Знаем колко витамин С се съдържа в една боровинка, но не и колко антоцианидин… до сега. Проучването на Харвард върху здравето на медицинските сестри проследява когнитивната функция на над 60 000 жени в продължение на години и установява, че по-голямата и по-дълготрайна консумация на боровинки е свързана със значително по-бавни темпове на когнитивно увреждане в тази група от по-възрастни жени, дори и след внимателно разглеждане на социално-икономическия статус, което означава дори и след като се вземе предвид фактът, че богатите хора ядат повече боровинки. Първото доказателство, основано на проучвания на населението, че по-големият прием на боровинки и ягоди е силно свързан с по-бавни темпове на когнитивен спад, и то не с малко. Силата на връзката е равностойна на когнитивните разлики, които могат да се наблюдават при жени с разлика във възрастта с до две и половина години. С други думи, жените с по-висок прием на горски плодове изглежда имат забавено когнитивно стареене с до 2 1/2 години.
Защо просто не вземем някаква хранителна добавка с антоцианидин? Защото не е имало нито едно проучване, което да е открило някакви ползи за когнитивната функция само чрез даване на тези фитонутриенти сами по себе си. Всъщност точно обратното е вярно. Цели боровинки изглеждат по-ефективни от отделните си компоненти, което показва, че цялото е по-голямо от сумата на неговите части. Тези констатации потенциално имат значителни последици за общественото здраве, тъй като увеличеният прием на боровинки представлява проста промяна в режима на хранене, която да се тества при по-възрастните хора с цел запазване на мозъчната функция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-slow-brain-aging-by-two-years
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев