Наблюдателни проучвания като тези, според които млечните продукти не са толкова вредни, могат да бъдат оспорвани от външни фактори, като например факта, че хората, които ядат повече сирене, обикновено са от по-висока социално-икономическа класа. Добре, но какво ще кажете за това интервенционално проучване? Рандомизирано проучване, което сравнява диета с високо съдържание на мазнини от сирене с диета с високо съдържание на мазнини от месо. Диета с много сирене: СИРЕНЕ, което е пълно с наситени мазнини, диета с много месо: МЕСО, което е пълно с наситени мазнини в сравнение с въглехидратна диета с ниско съдържание на мазнини, хората се оказват накрая с едни и същи нива на холестерол.
Нека видим как са го направили. Половината проучване е заплатено от части от млечната индустрия, а другата половина се заплаща от млекопреработвателните, млекопреработвателните предприятия. Ако вие сте млечната индустрия и се опитвате да проектирате проучване, което да покаже, че хранене с високо съдържание на сирене не повишава холестерола, как бихте постъпили?
Помните ли това видео? То е едно от любимите ми. Индустрията за говеждо месо е в същата ситуация като индустрията за производство на сирене. Говеждото месо съдържа наситени мазнини, което повишава холестерола, което повишава риска от смърт от нашия убиец номер 1. Какво трябва да направи индустрията? Направили проучване, при което добавили говеждо месо към храната и холестеролът се понижил.
Как е възможно това? Ето ги двете диети. Било добавено говеждо месо и холестеролът се понижил. Направили това чрез спиране на приема на толкова много млечни продукти, свинско, пилешко, риба и яйца, че общият прием на наситени мазнини намалял наполовина. Нивата на наситените мазнини намалели наполовина, следователно и нивата на холестерола спаднали. Е, можеха да направят същото с Twinkies и да кажат, че кексчетата намаляват холестерола или глазурата на тортите или нещо подобно.
Добре, сега след като знаете трика, нека се върнем към това проучване. Начинът за постигане на същите тези нива на холестерол е да се уверим, че и трите диети имат еднакво количество наситени мазнини. Как ще направите това? Как ще направите така, че диетата с високо съдържание на мазнини от сиренето и диетата с високо съдържание на мазнини от месото да имат едно и също количество мазнини, каквито съдържа диета без нито едното, нито другото, освен ако… Чакайте, не ми казвайте. Добавили са кокосово масло или нещо подобно към другата диета? Добавили са толкова много кокосово масло и бисквити към така наречената нискомазнинна диета, че и трите диети имали еднакво количество наситени мазнини. И воала! Ето как се прави диета, богата на сирене или месо, която не повишава холестерола.
Това ми напомня за отчаянието, очевидно в това проучване, която сравнява ефектите от сиренето чедър от мляко с ефектите от веган сирене чедър, марка Daiya. През последните години потреблението на мляко е спаднало, след като хората откриват растителни алтернативи като соевото и бадемовото мляко, а сега има и растителни алтернативи на сиренето. Какво трябва да предприеме Националният съвет на млякото? Как ще направите проучване, което показва, че е по-здравословно да се яде сирене, проучване, при което сиренето да причинява по-малко възпаление, отколкото веганската му алтернатива? Работата е готова. Daiya не е здравословна храна по никакъв начин, но определено има три пъти по-малко наситени мазнини от краве сиренето. Предавам се. Как би могло да има по-голямо възпаление от Daiya?
Е, има един вид мазнина, която може да причини по-голямо възпаление от мазнината в млякото: палмовото масло. Всъщност то може да повиши нивата на холестерола толкова колкото и частично хидрогенираните транс-мазнини. Да, но да не би да искате да кажете, че в групата с веган сиренето са им сложили тайно палмово масло? Да, можете ли да повярвате? Сравнявали сиренето с Daiya в комбинация с палмово масло, толкова много допълнително палмово масло, че веган алтернативата накрая имала същото количество наситени мазнини, както сиренето. Това е като да докажем, че тофуто е по-вредно от телешкото месо чрез провеждане на проучване, където сравняват телешки бургер с кюфте от тофу, пълно със свинска мас. О, чакайте малко, индустрията за месо вече е правила това, но поне е имала достойнството да признае, че заместването на месото с тофу в ежедневното хранене вероятно няма да бъде придружено от добавяне на свинска мас.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-the-dairy-industry-designs-misleading-studies
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев