Във видеото за къната говорихме за проучването, което доказва, че оловото може да се абсорбира през кожата в тялото. Изследователите слагали олово на лявата ръка на един човек и след това измервали нивата на олово в потта, която излиза от дясната му ръка през следващите няколко дни. Имало голямо увеличение, което доказва, че оловото може да навлезе в тялото; но това също и доказва, че оловото може и да излезе от тялото. Ако можем да отделяме олово чрез потта, какво ще кажете да използваме изпотяването за детоксикация?
Вижте, няма човек без никакви нива на токсични тежки метали в кръвта си, които да циркулират и да се натрупват, а различните култури по света разглеждат потенето като нещо здравословно, от римските и турските бани до местата за потене и сауните, но какво казва науката?
Когато се поразрових за сауните, се изненадах да открия това: проучване върху детоксикацията на спасителните работници от събитията на 11.09 с режим на упражнения, сауна и хранителни добавки. Проследени са седем души и очевидно през месеца преди лечението, нивата на полихлориран бифенил в кръвта им се запазили същите. За сметка на това, при всички спасителни работници имало значително намаление на тези нива след като се подложили на лечение. И те потвърдили, че се чувстват значително по-добре. Имали всякакви видове симптоми – дихателни, неврологични, мускулно-скелетни, но се чувствали по-добре след лечението… подобрения, които са в съответствие с тези при почти още 400 души, които били лекувани по същия начин.
Чакайте малко. Ако са лекували още 400 души, защо съобщават за резултати от само 7? Това си е малко или много червен флаг, но не толкова червен като този. Детоксикиращият режим бил разработен от Хъбард. Като Л. Р. Хъбард – Л. Рон Хъбард, основателят на скандалната църква на сциентологията. И главният автор на статията за детоксикацията изглежда не успява по същия начин да разкрие финансовия си конфликт на интереси за предполагаемата полза от това лечение.
Изпотяването обаче наистина представлява дългогодишно уважавано лечение в областта на медицината при натравяне с живак, което датира от векове, но други дългогодишни уважавани видове лечения в медицината включват и сондиране на черепите на хората, които биват отваряни за освобождаване на злите духове или пък директен прием на живак от хората. Спомняте ли си меркурохрома? Защо мислите, че започва с меркуро? Всъщност някои хора смятат, че Моцарт е умрял от отравяне с живак, опитвайки се да излекува сифилис; въпреки че, разбира се, цялото това кръвопускане, което правил със същата цел, едва ли е помогнало също – друго уважавано медицинско лечение, което прави сциентологичните сауни да изглеждат доста приятни в сравнение с него. Но е описан един докладван случай на човек, който очевидно се е възстановил от отравяне с живак след шест месеца потене и физическа терапия, но може би така или иначе е щял да се оправи? Няма как да знаем… докато не направим проучване.
Живакът не е официално проучван, за разлика от оловото. Ако поставите група хора в суха сауна на 93 градуса Целзий за 15 минути, въз основа на нивото на изпотяване, тези 15 минути в сауната ще изкарат около 40 микрограма олово от тялото, като някои хора ще се отърват от 100 или повече за една сесия. Така че можете да изпиете един литър пилешки бульон и дори и да усвоите цялото олово от него, ще се върнете в изходно положение само след една сауна сесия, дори и след като пили костен бульон.
Безопасно ли е за децата? Въз основа на това, което знаем до сега, сауната не представлява никакъв риск за здрави хора през целия им жизнен цикъл, въпреки че медицинският надзор няма да е излишен. Сега, това не означава, че ще бъде също толкова ефективно при деца, тъй като възрастните се потят много повече от децата, и разбира се именно децата се нуждаят най-много от изхвърляне на оловото от организма си. Има явна необходимост от сериозни клинични проучвания, които да изследват всичко това.
Но дори и да действа, няма как някое бедно дете от Флинт да има достъп до сауна. Ето защо толкова се зарадвах като видях тази статия: промяната на нивата на олово при баскетболистите след силови упражнения. Сауната не е единственият начин човек да се изпоти; какво ще кажете за сериозна физическа активност? Очевидно е имало едно проучване, което установило, че аеробната издръжливост при тренировки води до намаляване на нивата на олово, с гребането е по-ефективно от карането на колело. Но колко дълго? Колко интензивно? Не знам. Не мога да чета на немски. Съжалявам! Но намерих проучването и изглежда, че те увеличавали стационарния велосипед с 50 вата на всеки две минути до изтощение; така че, може би само няколко минути без значителна разлика преди и след в нивата на олово в кръвта и урината, докато при едночасови упражнения за издръжливост нивата изглежда наистина спаднали с около 12%.
Това обаче мога да го прочета. Една единствена интензивна тренировка на стадиона и нивата в кръвта на колежаните баскетболисти спаднали до… Чакайте малко, покачили се? Значително повишаване на нивата в кръвта? Всъщност с близо 300%. Подозират, че мястото, където тренират, е много замърсено. Проучването е проведено в Турция, където нивата на олово във въздуха са очевидно толкова високи, че всичкото това допълнително дишане очевидно влошава нещата, което според мен подчертава една важна точка.
Всички хранителни трикове, за които съм говорил по отношение на натравянето с олово, както и изхвърлянето му чрез изпотяване, може да се считат за по-целесъобразни и по-евтини отколкото първоначалната превенция, премахването на първопричината; това обаче представлява отстъпване от всякакъв вид ангажименти за почистване на околната среда и премахване на тези опасни замърсители преди всичко останало. Интервенциите в начина на живот трябва да се считат само за временни решения и постоянните действия трябва да бъдат насочени към елиминиране на оловото в околната среда на децата преди всичко останало.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-saunas-detoxify-lead-from-the-body
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев