Производството на азотен оксид в мозъка – отворената молекула с форма на сусамово семе, която разширява кръвоносните съдове и се подсилва от консумацията на зеленчуци, богати на нитрати – и ролята на азотния оксид в контрола на функцията на нервите, е изследвана подробно при лабораторни животни. Въпреки това, не съществуват достатъчно доказателства за ролята му в мозъчната функция при хората… преди да се проведе проучване за това.
Даваме на хората много зеленолистни зеленчуци с малко сок от червено цвекло за зареждане и после измерваме церебралния кръвен поток. Виждате ли това място с подобрен поток на кръвта? Това е жизненоважна област в мозъка, за която е известно, че има изпълнителна функция. Добре, но подобреният приток на кръв не означава задължително, че има подобрена когнитивна функция. Например, ако хората приемат редовно череши, въпреки някои индикации за подобрено кръвообращение, това не изглежда, че подобрява когнитивно представяне.
И наистина, някои от първоначалните проучвания били разочароващи. Ако се дава на хората повече от една чаша сготвен спанак на ден, не се забелязва внезапно увеличение на способността да извършват прости задачи, но това може да се дължи на факта, че тестовете не били достатъчно трудни. Ако се дават на хората подобен набор от задачи след консумация на какао, не се забелязва значителен ефект. Но ако поставим хората пред по-труден набор от задачи, можем да забележим големи промени в когнитивното представяне след консумацията на какао. Задачите, за които се говори, са примерно броене отзад напред през 3 числа за няколко минути. Ами ако се опитаме да направим същото нещо след като изпием две чаши биосок от цвекло, който има същото количество нитрати, както две чаши варена рукола?
Значително подобрено представяне, изразяващо се в по-точни отговори върху задачата за постоянно изваждане. Тези резултати показват, че еднократна доза зеленчуци, богати на нитрати, може да промени функцията на мозъка и че това вероятно е резултат от увеличения синтез на азотен оксид. Добре, но откъде знаем, че причината са нитратите? Червеното цвекло е пълно с всякакви видове фитонутриенти като например бетаалиновия червен пигмент. Един от начините да се изследва е да се измисли някакъв вид сок от цвекло, лишен от нитрати – има всичко останало, което се съдържа в цвеклото, но просто без нитратите – за да се види дали това работи толкова добре, точно това направили изследователите.
Направили плацебо сок от червено цвекло, лишен от нитрати. И в сравнение с него, в рамките на две седмици добавяне на истинския сок, тази група диабетици получила значително подобрение във времето за реакция. Сега, тук говорим за 13 милисекунди, но други интервенции като например тренировката за баланс, които повишили времето за реакция едва със 7 милисекунди, са свързани със значително по-нисък риск от падане. И разбира се, при спортистите тези части от секундата могат понякога да са от голямо значение.
При много високо интензивност на тренировката, когнитивната функция се влошава с изразен вредоносен ефект върху времето за реакция, а именно тогава може да имате нужда от това най-много. Както когато играете футбол или нещо подобно и трябва да вземете бързи и подходящи решения, докато едновременно с това се движите постоянно. И отново червеното цвекло ни спасява, като значително намалява времето за реакция; така че не само се подобрява изпълнението на физическо ниво, но и на умствено.
Да, но може ли да се подобри и структурата на мозъка? Неща като когнитивната тренировка и аеробните упражнения могат действително да засегнат структурата на човешкия мозък. Има едно нещо, наречено невропластика, при което мозъкът ви може да се адаптира, променяйки своята конфигурация, докато се опитвате да се научите да свирите на пиано или нещо подобно.
До сега се смяташе, че само мозъкът на малките деца може да прави това, но сега знаем, че това може да се случи също и при възрастния мозък. „Можем или не можем да надвием това?“ Не знаехме… до сега. Ето как изглежда мозъка преди и след шестседмична тренировъчна програма, която измерва свързаността между различните части на мозъка, които контролират движението. Няма голяма промяна. Но какво ще кажете за същото количество тренировки преди… и след изпиване на малко сок от червено цвекло? Голяма разлика. Групата с упражненията плюс сока от червено цвекло развила мозъчни мрежи, които приличат повече на тези на по-младите хора, което показва потенциалната подобрена невропластичност, придобита чрез комбиниране на упражнения и зеленчуци, богати на нитрати.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-brain-foods-greens-and-beets-put-to-the-test
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев