Когато човек прочете такава статия в журнала за болест на Алцхаймер, за това как яденето на повече горски плодове може да намали влошаването на когнитивната функция при възрастните хора, тук говорят за наблюдателни проучвания като това, при което приемът на горски плодове изглежда може да забави когнитивното остаряване с до две и половина години в проучването за здравето на медицинските сестри в Харвард или че приемът на ядки изглежда забавя остаряването на мозъка с две години. Тук просто говорят за асоциации, което означава, че хората, които ядат горски плодове и ядки обикновено имат по-добра мозъчна функция, докато остаряват, след като се опитват да проверят и редица други фактори, свързани с начина на живот, но няма как да разберем дали има причинно-следствена връзка… докато не направим проучване за това. За щастие сега имаме все по-голям брой интервенционални проучвания, които са направили именно това. Рандомизирани контролирани проучвания, при които хората ядат горски плодове или ядки и можем да го докажем – наистина се забелязват промени в когнитивното поведение, което води до плодово-ядковата идея, че можем да предотвратим или спрем ефектите от невродегенерацията при остаряването чрез хранене.
Например, това проучване за ефектите от консумацията на орехи върху когнитивното представяне. Ученици от един колеж се разделят на две групи, като едните приемат орехи два месеца, после два месеца плацебо, а другите – обратното и после се сменят. Как се прави плацебо ядка? Изпекли я. Дали на хората бананов кекс със или без ядки; същите съставки, просто единият бил с орехи, и групата с орехите показала значително подобрение на „способността си за намеса“, способността точно да се направят изводи от набор от факти или с други думи, критично мислене. И така, на практическо ниво може би студентите или младите професионалисти в области, които включват много критично мислене или вземане на решения, биха могли да се възползват и да имат предимство чрез редовната консумация на орехи.
Или това проучване върху горските плодове, при което разделят хората на групи, като едните приемат някакво налудничаво смути с боровинки, черен касис, бъз, червени боровинки, ягоди и… един домат. И не само че лошият им холестерол паднал с около 10 пункта, те се справили по-добре при тестове върху краткотрайната им памет; и така, полезно за сърцето, полезно за мозъка. И не само по-добри резултати на тестове с хартия и молив, но и приложение в реалния свят. Ако дадете на хората истински сок от грозде срещу някакъв фалшив плацебо сок с консерванти, ще получите подобрена производителност в ежедневните им задачи – като по-бързо време за реакция при шофиране. Защо просто не се дава на хората грозде вместо сок? Е, тогава е по-трудно да се направи плацебо и, разбира се, проучването е платено от Уелч.
Добре, плодове и ядки, ами зеленчуци? Потребителите на кръстоцветни зеленчуци, като зеле, карфиол, кейл, зеленолистни, броколи и брюкселско зеле е установено, че имат по-добри резултати при няколко когнитивни теста в сравнение с тези, които не консумират. По отношение на когнитивния спад с напредване на възрастта, жените, които консумират най-много зеленолистни, се справят по-добре, като ефективно се забавя остаряването на мозъка с година или две и не само с кръстоцветните, но и с други тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак; така че може би причината са нитратите.
С напредването на възрастта нашият мозъчен кръвоток намалява, количеството кръв, което преминава през мозъка ни, което може да се дължи на свързано с възрастта намаляване на производството на азотен оксид, отворената молекула с форма на сусамово семе, която разширява кръвоносните съдове и се подсилва от консумацията на зеленчуци, богати на нитрати. Това намаление на притока на кръв към мозъка може да бъде основен рисков фактор за увреждането на когнитивната функция и развитие на невродегенеративни заболявания, като деменция.
Знаем, че зеленчуците, богати на нитрати, като зеленолистните и червеното цвекло, могат да подобрят физиологичните резултати, както прави сокът от цвекло при спортистите, ами когнитивната функция? Ще научим… в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-brain-foods-berries-and-nuts-put-to-the-test
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев