Акнето си остава едно от най-разпространените заболявания, които засягат човечеството. Ако направите онлайн проучване, ще видите, че маслото от чаено дърво изглежда е второто най-често използвано локално средство за лечение след бензоил пероксида. Въпреки че използването на тълпата като ресурс за проучване може да е „нов изследователски метод за оценка на лечението на акне“, преди да се въодушевите от популярните мъдрости, трябва да знаете, че има и неща като тези, които се разпространяват в интернет пространството: мазане на лицето с урина като домашно средство срещу акне.
Привържениците на терапията с урина цитират употребата й в историята като доказателство за нейния лечебен потенциал като безплатен лек за много системни заболявания, очевидно забравяйки всички тези ужасяващи скелети, с които е пълна медицинската история. Докато рециклирането на това, от което тялото умишлено се освобождава, изглежда е в противоречие на разбиранията за добро здраве, какво ще кажете за Премарина? Най-добрият аргумент, който този автор може да измисли за използване на урина върху лицето, е: хей, жените в края на краищата пият хапчета, направени от урината на бременна кобила. Не разбирам тук логиката, честно казано.
Разбира се, има лекарства за акне; винаги има и лекарства, въпреки че с лекарствата идват и страничните им ефекти. Антибиотиците, които потискат бактериите, причиняващи акне, са стандартното лечение, но те стават все по-малко ефективни, вероятно поради появата на щамове, които са устойчиви на антибиотиците. Разпространението на резистентните щамове очевидно нараства бързо, до такава степен, че антибиотиците за акне вече не се препоръчват сами по себе си, като преоценяването на употребата им става на всеки шест до осем седмици.
Е, бактериите изглежда наистина се повлияват от маслото от чаено дърво в съд на Петри, но този вид изследвания били извършени със свободно плаващи бактерии, докато при пъпките бактериите образуват така наречения биофилм (външен слой), който ги прави по-трудни за премахване. Бактериите образуват нещо като лепило, което запушва фоликула, така че проучванията в съд на Петри не могат да ни кажат много.
Дори и маслото от чаено дърво да не може да убие бактериите, е доказано, че то потиска възпалението на кожата. Както ако възпалите кожата на някой човек с някакъв алерген и после се опитате да я успокоите, маслото от чаено дърво ще помогне повече в сравнение с някое мазило без рецепта или някой стероиден крем с умерена сила, който се предписва с рецепта. Така че маслото от чаено дърво има потенциала да помогне при акне чрез един антибактериален механизъм или от противовъзпалителна гледна точка, но няма как да разберем дали е така, докато не го изпробваме.
Гел с 20% масло от чаено дърво, прилаган по два пъти на ден води до значително намаляване на лезиите от акне след един, два, три месеца. От около 24 пъпки на 11. Стига се до заключението, че проучването показва, че маслото от чаено дърво може значително да подобри леката до умерена форма на акне, но кой може да познае фаталния недостатък на това проучване?
Точно така, нямаме контролна група. Как можем да разберем дали хората нямаше да се излекуват дори още по-бързо без гела? В този систематичен преглед на рандомизирани клинични проучвания върху маслото от чаено дърво, най-поразителното откритие е, че изследователите не успели да намерят такова. Като се има предвид широката употреба на масло от чаено дърво, това е едновременно разочароващо и важно да се отбележи. Но накрая се появило едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група с гел от 5% масло от чаено дърво, прилаган при лека до умерена форма на акне.
След шест седмици в групата с маслото от чаено дърво имало спад от 40% на белите пъпки и черните точки, 40% спад в червените и болезнени пъпки и 47% спад на пъпките, пълни с гной, в сравнение със сравнително малка промяна в контролната група. Като цяло, по отношение на общия брой лезии, гелът с масло от чаено дърво бил 3,5 пъти по-ефективен от плацебото, 3,5 пъти по-ефективен от нищото. Но повечето тийнейджъри не правят нищо при наличие на пъпки. Как се сравнява маслото от чаено дърво със златния стандарт на бензоил пероксида? Ще разберем точно сега!
Бензоил пероксидът е най-популярната терапия срещу акне, предлагана без рецепта, въпреки страничните си ефекти. Може да причини дразнение, зачервяване, сухота, белене, болка, изгаряне. Вариантът с предписано от лекар лечение обаче, дългосрочното използване на локални или перорални антибиотици, е обезкуражаващо поради развитието и разпространението на резистентност към антибиотиците. В резултат на това вниманието се насочва към продуктите без антибиотици, като например маслото от чаено дърво.
Бензоил пероксидът наистина води до повече странични ефекти – сухота, сърбеж, жилеща болка, зачервяване, изгаряне – но и действа по-добре, намалявайки броя на възпалените пъпки с две трети в рамките на три месеца, в сравнение само с наполовина в групата с маслото от чаено дърво, въпреки че най-новото проучване открива, че двете средства са по-съпоставими.
Ако разгледаме всички проучвания, взети заедно, ще видим, че продуктите с масло от чаено дърво не само надделяват над плацебото, но и се доближават до по-стандартните лечения като бензоил пероксида или локални антибиотици, което означава, че продуктите от масло от чаено дърво могат да се окажат подходяща алтернатива за лечение на лека до умерена форма на акне.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benzoyl-peroxide-vs-tea-tree-oil-for-acne
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев