Съобщава се, че етеричните масла показват не само антибактериално и противогъбични свойства, но също и антивирусни. Но също така се съобщава, че Голямата стъпка държи дърварите в гората като роби любовници.
Какво показва науката? Какво ще кажете да изправим етеричните масла срещу HSV-1, херпес вирусът, който причинява херпесните рани.
Има едно лекарство, наречено ацикловир, което помага, но сега има щамове, които са устойчиви на лекарството, и затова се търсят други алтернативи и се установява, че различни етерични масла при концентрация от само 1% могат напълно да потиснат възпроизвеждането на вируса, включително и масло от чаено дърво, мента и надолу по списъка. Но това се случва в съд на Петри. Какво ще кажете за хората?
Рецидивиращите херпеси засягат до 20-40%. Маслото от чаено дърво изглежда работи в епруветка, ето защо се предприема рандомизирано проучване с плацебо контролна група, което да оцени ефикасността на локалното прилагане на маслото от чаено дърво при лечение на рецидивиращ херпес. Гел с 6% масло от чаено дърво срещу плацебо гел 5 пъти на ден и се оказва, че средното време за излекуване е няколко дни по-кратко и вирусът изчезва малко по-рано. Но нито една от разликите между групите достига статистическа значимост, което означава, че толкова малка разлика може да се дължи на проста случайност. Обвиняват размера на пробата, но може би маслото от чаено дърво просто не действа.
Би било интересно да се направи изследване за маслото от лимонена трева, тъй като то е единственото все още ефективно средство за заличаване на вирусната активност при дори 10 пъти по-ниска доза, 0.1%, но изглежда, че това не е правено до сега.
Ами брадавиците? Брадавиците се причиняват и от вируси. Ирландски изследователи съобщават за случай на успешно локално лечение на брадавици на ръцете при дете с помощта на масло от чаено дърво. 7-годишно момиче с шест брадавици на върха на един от пръстите й, толкова наблизо струпани, че не се вижда пръстта й, което пречи на писането и на уроците по пиано. Тя се подлага на стандартно лечение с каустик, при което брадавиците се мажат с киселина, но те се появяват отново и отново за отмъщение. И така, лекарите й се предали и предложили да прилага чисто масло от чаено дърво и след 5 дни всички брадавици значително намалели по размер, а след още една седмица изчезнали и не се върнали повече.
Не е лошо, в сравнение с конвенционалното лечение на брадавици, което може да бъде наистина болезнено. Докато в този случай маслото от чаено дърво изглежда действа без странични ефекти, като засягат само брадавиците, за разлика от стандартното лечение с киселина, което може да увреди и заобикалящите тъкани. Поради тази причина се настоява спешно за рандомизирани контролирани проучвания, но кой ще ги финансира? Та това струва стотинки за една доза.
Но причината, поради която особено много бихме искали да видим рандомизирани проучвания за лечение на брадавици е, че те обикновено се подобряват от само себе си, изчезват без никакво лечение в рамките на една или две години. Ето защо от древността се вярва, че брадавиците могат да бъдат премахнати чрез различни магии. Плащате на някой лекар-вещица, брадавиците ви изчезват сами и той си приписва заслугите.
Изненадващо е, че такива магии за премахване на брадавици всъщност са били подлагани на проучвания и се оказва, че няма никакъв ефект върху брадавиците. Интересно е обаче как се правят тези проучвания. Като това проучване дали брадавиците могат да бъдат премахнати чрез молитви. Тук използват плацебо молитва, така че хората не знаели дали са в правилната молеща се група или не, за да се изключи възможността умът им да измисли свое собствено лекарство за брадавици. Това също е било подложено на проучване. Използвали са „магическа брадавица“, тайно свързана с една верига, по такъв начин, че изтръпвала, когато пръчката докосвала брадавицата, за да се постигне максимален плацебо ефект. И повечето пациенти били „обикновени чернокожи“, както пишат учените от 60-те години на миналия век. И все пак, въпреки предполагаемата „дълбока вяра в магията“, повече брадавици действително изчезнали спонтанно в нелекуваната група в сравнение с групата с магическата пръчка, без намек за предположението, че магическото лечение е ефективно.
Бях изненадан, че проучвания като това не само са били проведени, но и се публикуват в уважавани журнали. Очевидно публикацията бе последвана от сериозен дебат сред редакторите на журнала, но те искали да останат с широкоскроен ум, както казват, но не толкова широкоскроен, че да им изпадне мозъка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-tea-tree-oil-for-warts-and-cold-sores
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев