Предвид глобалната популярност на мултимилиардната индустрия за енергийни ефекти, е важно да разберем дали има някакви потенциални странични ефекти. В момента има повече от 500 вида енергийни напитки, които се продават днес. Най-популярната и най-изследвана напитка е Ред Бул, установено е, че една-единствена кутийка енергийна напитка увеличава кръвното налягане с 3-4 единици в рамките на 90 минути след консумация. Ами всички останали енергийни напитки? Проучванията показват, че те по подобен начин повишават кръвното налягане средно с по 3 или 4 единици.
О, стига де, 3 или 4 единици? Какво толкова? 20% по-висок риск от смърт от инсулт е проблемът и с 12% по-висок риск от смърт от сърдечен удар. Да, но това е ако имате високо кръвно налягане от време на време. За да видим дали Ред Бул може да увеличи средното кръвно налягане за деня, ще трябва да направим проучване: сравнение между ефектите от енергийната напитка и кофеина върху кръвното налягане в рамките на 24 часа.
Агенцията за контрол на храните и лекарствата прилага ограничения върху кофеина в содата, но начина, по който производителите на енергийни напитки се измъкват, е като твърдят, че тяхната газирана вода със захар не е сода, а е „естествена хранителна добавка.“ Но Ред Бул не съдържа повече кофеин от една чаша кафе. Въпросът е какви са ефектите от всички останали съставки, които се добавят към енергийните напитки? И така, изследователи дали на една група хора по четири от малките кутии Ред Бул, а на друга група – четири чаши кафе – същото количество кофеин – и след това мерили кръвното им налягане през целия ден. Същото количество кофеин, но значително по-високо средно кръвно налягане с около 5 единици в сравнение с кафето. Така че може би причината е в таурина или някаква друга комбинация от добавени съставки в енергийните напитки, които ги правят толкова вредни?
Енергийните напитки също могат да влошат и артериалната функция. Една голяма енергийна напитка Монстър води до значителен спад в способността на артериите да се отпускат нормално в рамките на 90 минути. Най-големият риск обаче вероятно са промените в ЕКГ-то, които показват повишение в риска сърцето да се преобръща във фатален сърдечен ритъм. И наистина, има случаи на млади хора, които страдат внезапно спиране на сърцето след консумация на около седем или осем енергийни напитки една след друга или дори само при три кутии; някои хора са просто по-податливи. Да, има редица случаи, които подчертават множеството потенциално фатални за сърцето странични ефекти от енергийните напитки като цяло за населението. Но за семействата с история на внезапна сърдечна смърт или припадък е най-важно да бъдат образовани за рисковете, тъй като енергийните напитки могат да разкрият потенциално животозастрашаващо генетично състояние като например LQTS, синдром на дълъг QT, който се среща при около 1 на всеки 2000 души.
Да, има проблеми с безопасността, но ползите надвишават ли рисковете? За съжаление съществуват твърде малко доказателства в подкрепа на някакви благоприятни ефекти. Ами за спортистите? Именно те са целевата група, за която енергийните напитки били първоначално пуснати на пазара. И този маркетинг наистина проработил, 80% от спортистите в колежите признават, че пият. И така, помага ли? Няма как да знаем докато не направим проучване. И както виждате по заглавието, консумацията на енергийни напитки преди тренировка не изглежда, че подобрява издръжливостта, но изглежда, че увеличава възпалението. След провеждане на симулирано състезание на разстояние 40 км. изследователите не успели да открият никакъв ергогенен потенциал, никакъв потенциал, който да подобрява спортното представяне чрез пиенето на Ред Бул, който да се различава от това да се приема само вода със захар и кофеин. В допълнение, данните показват, че Ред Бул предизвиква по-голяма възпалителна реакция отколкото ако се приема само кофеинова захарна напитка или някакво плацебо.
Никакъв видим ефект и при тренировките за издръжливост, не само при съответните видове спорт. И тези, които се надяват, че енергийните напитки ще им помогнат да съживят метаболизма си, да отслабнат, може да се разочароват като разберат, че човек може да получи същите стимулиращи ефекти само с чист кофеин. Или може би те няма да бъдат разочаровани: черното кафе или чай са много по-евтини.
Не е чудно, че няма никаква промяна в спортното представяне, защото за разлика от зеленчуците, богати на нитрати, енергийните напитки не променят оптимизацията на кислорода или нивото на възприеманото усилие. Но това, което правят, е да повишават кръвното налягане, което е обратното на зеленчуците, като червеното цвекло и зеленолистните, които подобряват спортното представяне и в същото време понижават кръвното налягане, докато енергийните напитки изглежда нямат никакви терапевтични ползи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-there-benefits-of-energy-drinks
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев