През 2012 г. е публикуван един мета анализ, който свързва консумацията на бял ориз с диабет, особено в азиатските страни, както сме разглеждали и по-рано. Но дори в САЩ, където ядем много по-малко, редовната консумация на бял ориз е свързана с по-голям риск от диабет тип 2, въпреки че кафявият ориз е свързан с по-малък риск, и това се установява след проверка на други фактори, свързани с начин на живот и храната, като например пушенето, спорта, месото и консумацията на плодове и зеленчуци. Смята се, че заместването на дори една трета порция бял ориз на ден със същото количество кафяв ориз, може да намали риска от диабет с 16%.
След публикуването на мета анализа през 2012 г. едно проучване от Испания предположи, че консумацията на бял ориз е свързана с намален риск от диабет, но това било едно малко проучване спрямо останалите, стотици в сравнение със стотици хиляди участници. В Испания оризът обикновено се консумира под формата на паеля, която съдържа една подправка, наречена шафран и която може да има терапевтичен ефект срещу диабет. А и хората, които консумират бял ориз, също така консумират повече боб, който изглежда също има противодиабетни свойства.
Така че това ни дава усещане за това колко е трудно да предизвикаме причинно-следствени връзки от изследвания върху населението, тъй като няма как да се провери всичко. Да, може да се провери за тегло, пушене, алкохол, движение и т.н., но може би хората, които са достатъчни умни, за да ядат кафяв ориз, са също и достатъчно умни, за да носят колани и каски за велосипеди, да инсталират детектори за дим и да пропуснат скоковете с бънджи. Това, от което се нуждаем, е начин да финансираме рандомизирани интервенционални проучвания, където да накараме хората да ядат кафяв, а не бял ориз и да видим какво ще стане. До тогава ефектите от консумацията на бял ориз върху развитието на диабет тип 2 ще останат неясни. Но не сме имали такива изследвания… … до сега.
Жени с наднормено тегло са разделени на случаен принцип в две групи, група за отслабване, която приема една чаша сварен бял ориз всеки ден и друга, която приема сварен кафяв ориз в продължение на шест седмици. И после групите се разменят – групата с бял ориз яде кафяв и обратното. И докато приемали кафяв ориз, те отслабнали значително ПОВЕЧЕ, особено в областта на талията и ханша, имали по-ниско кръвно налягане и по-малко възпаление.
Подобни ефекти са установени при хора с преддиабетно състояние. Заместването на кафяв ориз с бял довело до значително повече загуба на тегло, повече отслабване в талията и по-добро кръвно налягане.
А кафявият ориз може да помогне не само за премахване на мазнините от корема, но и да запази артериалната функция. Вижте, високата кръвна захар може да втвърди артериите ни, да попречи на способността им да се отпускат наполовина в рамките на един час, независимо дали сте диабетик, имате преддиабетно състояние или нямате диабет изобщо. Въпреки че за диабетиците, артериите им се отпускат и остават отпуснати. И знаем, че кафявият ориз може да има ефект на понижаване на кръвната захар в сравнение с белия ориз, така че…
Може ли преминаването към кафяв ориз да помогне за запазване на артериалната функция? При хората с метаболитен синдром, в рамките на един час след изяждане на около една чаша сварен бял ориз, може да се получи спад в артериалната функция, но не е така с кафявия ориз.
Въпреки всички предимства на пълнозърнестия ориз, азиатците често предпочитат белия ориз, защото го смятат за по-мек и по-вкусен от кафявия. Но в една фокусна група от възрастни китайци само една малка част някога са го опитвали. Преди да опитат кафяв ориз за първи път, по-голямата част от участниците го считали за нещо по-нисше от белия ориз по отношение на вкуса и качеството. Така че изследователите просто им сервирали малко ориз. И след като в действителност го опитали и научили за него, повечето хора променили мнението си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/worth-switching-white-rice-brown
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев