Производителите на добавки често попадат в един и същ капан на редукционизма, както фармацевтичните компании. Предполага се, че билките имат само една основна активна съставка и поради това, ако можем да я изолираме, да я пречистим и да я превърнем в хапче, се смята, че ще се увеличат ефектите. Куркуминът е описан като активната съставка на куркумата, но дали е активната съставка или е просто една от активните съставки? Това е само една от многото различни съставки на тази подправка. Има също и циклокуркумин и куркумени, турмерин, турмерон, турмеронол.
Само ограничен брой проучвания са сравнили потенциала на куркумата с куркумина, но някои смятат, че куркумата, цялата храна, може да действа дори още по-добре и не само срещу ракови клетки на дебелото черво. Тази група от изследователи в център по рака Андерсън в Тексас сравняват куркумина срещу седем различни вида човешки ракови клетки в лабораторни условия. И също и куркумата.
Например, куркуминът напада здраво ракови клетки на гърдата, но куркумата, цялата храна, напада още по-здраво. Куркуминът, използван срещу панкреатичен рак; куркумата – срещу рак на панкреаса, рак на дебелото черво, множествена миелома, миелогенна левкемия и колоректален рак. Установили, че куркумата е по-мощна в сравнение с куркумина, което предполага, че другите съставки, различни от куркумина, могат също да допринесат за борбата с рака.
Повечето клинични проучвания за лечение на заболявания при хората са използвали хранителни добавки с куркумин, вместо куркума като цяла храна, но никой не се е опитвал да използва други съставки на куркумата, освен куркумин. Но вижте, дори и куркумата без куркумин има противовъзпалителни и противоракови свойства.
Въпреки че се смята, че куркуминът е причинител на повечето дейности на куркумата, изследванията от последните десетилетия посочват, че куркумата без куркумин – което означава куркумата без така наречената активна съставка, която е отстранена – е също толкова ефективна или дори още по-ефективна от куркумата, съдържаща куркумин. Има турмерони например в куркумата, но те са обработени, за да се направят добавки с куркума, които могат да имат както противораково, както и противовъзпалително действие. И така, предположих, че този преглед ще стигне до заключението, че трябва да спрем да даваме на хората хранителни добавки с куркума, а просто да им даваме подправката куркума под формата на цяла храна, но вместо това те казали: „Хей, нека направим всякакви видове различни добавки на основата на куркума!“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/turmeric-curcumin-plants-vs-pills
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев