Макробиомните диети са описани от Американската медицинска асоциация като едни от най-опасните хранителни режими, които представляват не само сериозен риск за здравето на отделния човек, но и за самия живот. В края на краищата макробиомните диети са преобладаващо вегетариански с голям акцент върху пълнозърнестите храни. Къде е грешката? На хората им се казва също така да не пият вода, което не е добре, и да избягват да ядат плодове, до такава степен, че в днешно време се стига до случаи на скорбут.
За щастие макробиомната диета е еволюирала през последните 30 години. Това е по-съвременната версия: акцент върху пълнозърнести храни, зеленчуци и бобови, като същевременно се свеждат до минимум приемът на месо, яйца и млечни. Не ми харесва, че ограничават плодовете, не ми харесва, че добавят сол, но в сравнение със стандартната американска диета има много предимства. Само една четвърт от приема на наситени мазнини, по-малко от половината от приема на захар. Много добър прием на фибри – два и половина пъти повече средния за страната – но всъщност прием на повече натрий. Въпреки че макробиотичната диета е противовъзпалителна диета, има отрицателен резултат на възпалителния хранителен индекс в сравнение с възпаляващата стандартна американска диета – някои от най-противовъзпалителните храни са билките и подправките. Така че, вместо да добавяме всичката тази морска сол и соев сос, макробиомната диета може да се подобри чрез използване на естествени подправки.
Добре, но имало ли е някога проучване върху макробиомната диета? Да, за диабет. Ограничението на приема на вода няма да помогне вероятно, тъй като високата консумация на чиста вода е свързана с по-малък риск от диабет тип 2, въпреки че част от това може да се дължи на факта, че хората са пиели по-малко газирани напитки. И ограничението на плодовете вероятно също не помага, тъй като консумацията на плодове е свързана също със значително по-малък риск от диабет тип 2, но същото важи и за зелените листни зеленчуци, където именно макробиомната диета се отличава: тя включва много зеленолистни. Вижте, можете да направите рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група върху кейла и да се установи, че той потиска увеличаването на кръвната захар след хранене. Ако изядете една порция бял ориз, пиле и яйца, ще получите голям скок на нивата на кръвната захар, но увеличението ще е значително по-малко, ако добавите само една супена лъжица изсушен на прах кейл, в сравнение с някакво плацебо, изсушено на прах, въпреки че ефектът е визуално преувеличен от щуротиите им с една ордината „y“.
И макробиомните диети използват пълнозърнести храни, които могат значително да подобрят инсулинова чувствителност в сравнение с рафинираните зърна, което може да се дължи отчасти на всички прекрасни неща, които фибрите могат да правят, за да подпомогнат добрите чревни бактерии да се развиват, което има силата да намали възпалението и риска от диабет. Но няма как да знаем докато не направим проучване за това.
Само три седмици на стриктна растителна диета, която се състои предимно от цели пълнозърнести храни, зеленчуци и бобови, хората получили около 10% спад на кръвното налягане, зашеметяващ спад от 35% на LDL лошия холестерол и 38% спад на кръвната захар на гладно само за 21 дни. Дали тези промени са статистически значими? Ето ви тримесечните стойности. Това са мой тип стойности. С други думи да, промените били значителни по всички възможни начини.
По подобен начин краткосрочните интервенционални проучвания върху диабета с тези така наречени Ma-Pi 2 макробиомни диети са проведени на четири континента. Ma-Pi произлиза от името на човека, който измислил диетата, Марио Пианеси – изцяло растителна диета, основана предимно на пълнозърнести храни и зеленчуци, с бобови и някои семена, както и безкофеинов зелен чай като предпочитана напитка. Вижте тези изключителни цифри: почти 40% спад на нивата на кръвната захар, измерена на гладно, почти 27% спад в LDL холестерола в рамките на 21 дни.
Сега, хората наистина отслабнали с по няколко килограма на седмица, но тези резултати били много по-значими отколкото човек би очаквал при едно отслабване. И ето я уловката. Този спад на кръвната захар от 40% бил след като нивата на инсулина намалели наполовина! Така че тези числа силно подценяват ефектите. По-добри резултати на по-малко лекарства. Това е силата на растенията. Всичко, от което се нуждаем сега, е рандомизирано контролирано проучване, което наистина да затвърди откритието, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pros-and-cons-of-a-macrobiotic-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев