В забележителното проучване върху глобалната тежест на заболяванията изследователите съставили списък с 20-те най-чести причини за смърт и увреждания. Номер едно в списъка е високото кръвно налягане, две и три са тютюнопушенето. Причина номер 4 за загуба на живот и здраве е приемът на недостатъчно плодове. Липсата на движение е номер десет, после идва прекомерната консумация на натрий, после недостатъчно ядки и семена, недостатъчно пълнозърнести храни, недостатъчно зеленчуци и номер 18 – недостатъчен прием на дълговерижни омега 3 мастни киселини като EPA и DHA, които се съдържат в морската храна, поради предполагаемия им предпазващ ефект срещу сърдечно-съдови заболявания.
Дори и преди години, когато това беше публикувано обаче, хората вече оспорваха ползите от мазнините в рибата, докато все повече и повече рандомизирани контролирани проучвания ги изследваха и се проваляха, като кулминацията беше този скорошен мета анализ, който разгледахме по-рано и който сякаш потуши споровете.
Сърдечно-съдовата защита не е единственото нещо, заради което рибата и рибеното масло са толкова известни обаче. Омега 3 също се счита, че лекува депресия, но след като се вземат предвид всички негативни резултати, които остават НЕПУБЛИКУВАНИ, се оказва, че рибата няма никаква полза при тежка депресия или за предотвратяване на самоубийство, както разгледахме по-рано във видеото относно консумацията на риба и самоубийствата.
Но какво да кажем за предотвратяване на влошаване на когнитивната функция и деменцията? Наличните рандомизирани контролирани проучвания не показват никакви ползи за когнитивната функция при прием на омега-3 добавки в проучвания, които продължават от 6 до 40 месеца сред здрави пораснали индивиди.
Те понякога могат и да влошат нещата. По-голямата консумация на риба в дадения момент предсказва по-лоша когнитивна функция, а по-голямата консумация на риба преди в детството предсказва забавена скорост на времето за възприятие и реакция. Това може да се дължи на невротоксични замърсители в рибата, като живака. Знаем, че развиващият се мозък е особено чувствителен към увреждащите ефекти на живака, но може би същото важи и за вече порасналия мозък.
Това би обяснило резултати като този, където по-високи нива на омега 3 са свързани с с високи нива на когнитивни нарушения и деменция. Повече EPA при хората с когнитивни увреждания и повече DHA при хората с деменция, вероятно поради замърсители като живак и полихлориран бифенил в морската храна, които са свързани с увреждане на когнитивната функция или болест на Алцхаймер.
Същите когнитивни функции, които се нарушават при възрастни индивиди, като например вниманието, фините двигателни умения и вербалната памет, са подобни на тези, които са докладвани и по-рано при деца, изложени на тези замърсители още в утробата. И възрастните, изложени на живак чрез консумация на риба, не просто имат леки промени в мозъчните вълни, измерени чрез енцефалография или нещо подобно, но се наблюдават и дефицити в показателите на невро- поведенческото представяне, например по-слаби резултати на тестовете за скорост и сръчност на фината моторика и концентрация. Някои аспекти на вербалното учене и памет също биват нарушени от излагане на влиянието на живак и колкото по-високи са нивата на живак, толкова по-големи са уврежданията.
Но вижте, това проучване било направено при миньори по време на операция за добив на злато, процес, който използва много живак. Други такива изследвания са били извършени върху хора, които ядат риба в непосредствена близост до химически заводи или токсични разливи или които ядат месо на кит. Какво ще кажете за някоя по-голяма общност? Всъщност елитната група от добре образовани участници, наистина добре образовани – повечето били корпоративни ръководители като CEO-та, всички живеещи във Флорида и достатъчно богати, за да си позволят толкова много морска храна, че поне 43% превишили границата за безопасност на EPA за живак. И това оказало ефект.
Прекомерният прием на морска храна, който се определя като повече от три до четири порции на месец, или приемът на риба като риба тон или хайвер, повишава нивата на живак и причинява когнитивна дисфункция. Не много, само около 5% спад на когнитивното представяне, но такъв спад, който никой човек, да не говорим за човек, който е осъзнат относно здравето си и иска да се промени, със сигурност няма да приветства с желание.
Струва си да се отбележи иронията на ситуацията. Фактът, че корпоративните ръководители, които избират да прекаляват с консумацията на морска храна по здравословни причини, вместо това получават траен СПАД в своите изпълнителни функции като следствие от това. Да, ако спад от 4,8% в изпълнителната функция поради прекомерен прием на морска храна, се появява при здрави хора на висока позиция с предостатъчен когнитивен резерв, основният проблем ще бъде дали подобни повишени нива на живак при индивиди, които вече страдат от когнитивно увреждане, няма да доведе до още по-голямо увреждане, особено при влошена когнитивна функция, деменция и прекомерна консумация на морска храна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fish-brain-food-older-adults
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев