Съществуват най-малко 33 канцерогени в марихуаната, като например полицикличните ароматни въглеводороди, продукти на изгарянето, които се съдържат и в месото, приготвено на грил, и протичат през телата на хората, които пушат марихуана, подобно на това, което виждаме в телата на хората, които пушат цигари. Това е наистина забележително. Повечето хора, които пушат тютюн, вдишват много повече дим в белите си дробове през деня, така че по отношение на пушенето дали марихуаната наистина е по-вредна?
Ами, изглежда тя наистина съдържа повече бензопирен и бензантрацен, които представляват полициклични ароматни въглеводородни проканцерогени, в сравнение с нефилтрирания цигарен дим. Но може би просто причината е, че пушачите на канабис вдишват по-дълбоко и след това задържат дима за по-дълго, което може да доведе до депозиране на четири пъти повече катран в белите дробове, като по този начин се увеличава многократно излагането на влиянието на тези канцерогени. И за съжаление прокарването на дима през водата, както при бонга, не изглежда да намалява рисковете от натрупване на катран.
Да, катраненият дим от марихуаната може да има стимулиращи тумора ефекти, подобни на цигарения дим при мишките, но какво да кажем при мъжете и жените?
Дългогодишните пушачи на марихуана наистина имат повече рак, повече рак на белите дробове, повече рак на устата, рак на гласните струни, но изглежда само защото те са по-склонни да пушат и цигари. След като цигарите са извадени от уравнението, не е открит никакъв повишен риск.
Същото е и с рака на главата и врата. Едно проучване установява повишен риск, но други пет проучвания не установяват никаква връзка, а едно проучване установява понижен риск. Така че, да, редовната употреба причинява увреждане на дихателните пътища, което може да доведе до хроничен бронхит, но няма данни за дългосрочно увреждане на белите дробове, като емфизем. И въпреки наличието на канцерогенни компоненти, няма очевиден повишен риск от рак на белите дробове, въпреки че има смесени доказателства по отношение на риска при тежка, дългосрочна употреба. И това може да е основната причина.
По отношение на излагане на влиянието на дима, пушенето на джойнт всеки ден в продължение на 10 години може да се равнява на 6 месеца пушене по една кутия цигари на ден. В повечето проучвания върху тютюнопушенето и рака на белите дробове 6 месеца пушене за целия ви живот може да ви класифицира като непушач, който никога не е пушил. Може да отнеме няколко години пушене на цигари, за да се увеличи значително риска от рак на белите дробове и това би се равнявало на пушене на един джойнт всеки ден през целия ви съзнателен живот. Нищо чудно, че не можем да намерим връзка между рака на белите дробове и редовната употреба на марихуана, въпреки че има алтернативно обяснение. Може би анти-туморните ефекти на растението канабис противодействат на туморо-стимулиращите ефекти на канцерогените в дима. Чакайте, какви антитуморни ефекти?
Да, всъщност първоначалната демонстрация на противораковия ефект, която датира от 1975 г., била срещу ракови клетки на белите дробове, които показват, че THC може да потиска растежа им в съд на Петри. Този вид данни са довели до абсурдни твърдения за лечението на рак в интернет, преувеличавайки резултатите от тези предклинични данни, което означава проучвания в съд на Петри и епруветки, без никакво основание, тъй като канабисът, според този преглед от 2016 г., не е изследван клинично като лечение на злокачествени заболявания при хора. Но това не е вярно. Проведено е пилотно проучване на пациенти с рак на мозъка в краен стадий. Ще разберем какво са открили в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-marijuana-cause-lung-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев