Това е графика на смъртността, сравнена с консумацията на кафе, което предполага, че хората, консумиращи кафе, живеят по-дълго от хората, които не консумират кафе. Това може да се дължи на факта, че кафето може да има благотворен ефект върху възпалението, белодробната функция, инсулина, чувствителността и депресията. Това може да се дължи отчасти на един определен клас полифенолни фитонутриенти, които се съдържат с кафените зърна, наречени хлорогенни киселини, за които е доказано, че имат благоприятни ефекти с проучвания като тези, където просто се дават на група хора по формата на хапче и се установяват благоприятни ефекти, като например понижаване на кръвното налягане, като горната и долната граница спадат в рамките на часове след консумация. Добре, но кое кафе съдържа най-много? Знаем как да изберем най-червения домат, най-наситено оранжевия сладък картоф, тъй като много от растителните пигменти са самите антиоксиданти. Как избирате най-здравословно кафе?
Над сто вида кафе били изследвани и различните кафета имали различни нива на кофеин, но нивата на хлорогената киселина варирали с повече от 30 пъти. Вследствие на това изборът на кафе може да има голямо влияние върху потенциалните ползи за здравето на приема на кафе. Така че всички тези проучвания, които показват, че една чаша кафе прави това или онова, какво изобщо означава това, след като кафето може да варира толкова много? Интересното е, че главният участник в широкия спектър е кафето, закупено от „Старбъкс“, което има изключително ниско съдържание на хлорогенна киселина, с 10 пъти по-ниско от останалите. Може би това е така, защото пекат зърната до прекалено тъмен цвят. Колкото повече печете, толкова по-малко е съдържанието. Те изглеждат частично унищожени чрез печене. Кофеинът е доста стабилен, печенето до тъмен цвят може да заличи почти 90% от хлорогенната киселина в кафените зърна.
Разликата между умерено леко изпечени зърна и средно изпечени зърна не е достатъчна обаче, за да има разлика в общия антиоксидантен статус в кръвта на хората след пиенето на кафе; и двата вида носят един и същ тласък. Други фактори, като например как се приготвя или дали е без кофеин, не изглежда да имат значителен ефект. Какво ще кажете, ако добавим мляко?
Дългогодишните фенове може и да помнят това старо видео, където добавянето на мляко се оказва, че възпира защитните ефекти на чая върху артериалните функции. Ако пиете черен чай, ще получите значително подобрение в работата на кръвоносните съдове в рамките на няколко часа, докато добавянето на мляко напълно потушава ефекта от чая. Ето го големия тласък в артериалната функция, който се получава при пиене на чай, но ако изпиете същото количество чай с мляко, ще изглежда така, сякаш никога не сте пили чай. Смята се, че виновникът е казеинът, един от млечните протеини, които свързват фитонутриентите в чая. Като заключение, това откритие, че подобрението на функцията на кръвоносните съдове, предизвикано от чая, бива напълно потушено след добавяне на мляко, има широки последици върху начина на приготвяне на чая и консумацията му. С други думи, може би не трябва да добавяме мляко към чая или да слагаме сметана върху боровинките. Изглежда, че има същия ефект върху фитонутриентите на горските плодове или шоколада. Вижте това. Ако ядете млечен шоколад, нищо особено няма да се случи с антиоксидантната сила на кръвообращението ви. Но ако ядете черен шоколад, ще получите добро увеличение в рамките на един час след консумация.
Да, но дали това е само, защото млякото в млечния шоколад изтласква част от богатото на антиоксиданти какао? Млечният шоколад може да има едва 20% съдържание на какао, докато хубавият черен шоколад може да има около 70% или повече какао. И не е само това. Ето каква част от този какаов фитонутриент навлиза в кръвта ви, ако ядете черен шоколад, в сравнение с това, ако ядете млечен шоколад. Но ако ядете същото количество черен шоколад с чаша мляко, то ще блокира около половината.
Добре, това е за какаовите зърна, какво ще кажете за кафените зърна? Когато млякото бива добавено към кафето в епруветка, антиоксидантната активност намалява наполовина само с добавяне на малко мляко и още повече с 95% при лате или някоя друга напитка с много мляко.
Добре, но това, което се случва в епруветка не означава непременно, че ще се случи при хората. Искам да кажа, няма как да знаем, докато не направим проучване. И наистина, в рамките на един ден значително по-малко хлорогенна киселина си проправя път към кръвообращението на хората, които пият кафе с мляко в сравнение с пиещите чисто кафе, като усвояването намалява наполовина.
Какво ще кажете за соево мляко? В една епруветка кафените фитонутриенти наистина изглежда се свързват не само с протеините от млякото, но и също с протеините от яйца и соя. Можете да видите как са направили този компютърен модел, който показва как тези съставки в кафето могат да се закотвят към краищата на млякото, белтъците на яйцата и соевите протеини, но това, което се случва в епруветка или на компютърна стимулация, не означава, че непременно ще се случи при хората. Не са правени проучвания с яйцата, така че няма как да знаем дали омлета с чисто кафе може да влоши усвояването, нито пък соята, до сега.
Да, във всички случаи соевото мляко има някои присъщи предимства пред кравето мляко, но има ли същия ефект на блокиране на хранителните вещества? И отговорът е не. Никаква значителна разлика в усвояването на фитонутриентите на кафето, ако се пие чисто кафе или със соево мляко. Това, което изглежда се случва, е че соевите протеини наистина първоначално свързват кафените вещества в тънките черва, но после полезните бактерии могат да ги освободят, така че да могат да се усвоят в долната част на червата. Така че, като се има предвид обратимата природа на свързването, за разлика от млечните протеини, изглежда не е толкова релевантно дали трябва или не трябва да се добавя соево мляко.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-adding-milk-block-the-benefits-of-coffee
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев