Едно обобщение на проучванията не установява никакви ефекти от радиацията на мобилните телефони, като гадене / главоболие / замайване / умора, но те гледали само ефектите в краткосрочен план, без да обмислят някои от данните за потенциалните дългосрочни последици. Няма сериозни ефекти, така че бъдещите проучвания трябва да се съсредоточат върху възможните хронични ефекти. Разглеждали сме вече проучванията върху туморите в мозъка и последствията за слуховия нерв в ухото, но това не е всичко, което имате отстрани на главата. Там е мозъкът ви, ухото и околоушната слюнчена жлеза, голямата слюнчена жлеза, която се намира точно до ухото. Около 1 на хиляда души развиват рак на слюнчените жлези в живота си, така че въпросът е: използването на мобилен телефон увеличава ли шансовете от развитие на тумор на околоушната слючена жлеза?
Ако накарате 100 души да се изплюят в една епруветка, ще видите, че слюнката на тези, които използват мобилни телефони повече от един час на ден, наистина изглежда, че има значително по-малък антиоксидантен капацитет отколкото при тези, които говорят по-малко. Така че, като се има предвид основната защитна роля на антиоксидантите за предпазване от увреждане на ДНК-то, предизвикано от свободните радикали, което може да доведе до рак, това може да е възможен начин, по който мобилните телефони увеличават риска от тумор на слюнчената жлеза. Но това е просто наблюдателно проучване. Може би хората, които на телефона по цял ден, обикновено се хранят по-нездравословно, отколкото хората, които говорят по-малко?
Това изследване е малко по-убедително. Тук откриват, че слюнката, взета от слюнчената жлеза от страната на главата, която се използва за говорене по телефона, има по-високи нива на възпалителни маркери в сравнение със слюнката, взета от същия човек, но от страната, която не се ползва за говорене по телефона.
Сега това увеличение във възпалението не е непременно от радиацията на мобилния телефон, а може да е от топлината, която се генерира от телефона. Самото притискане на нещо горещо към лицето за по един час на ден може би няма да е полезно за жлезите ви.
Увеличеното окисление и възпалението означават ли всъщност и поява на цитогенни аномалии, което означава клетъчни и хромозомни аномалии в устата ви? Хората, които използват много мобилни телефони, наистина изглежда, че имат увеличен брой счупени яйца в езика си. Какво?! Това е едно доста закачливо описание на цитогенните аномалии, свързани с появата на рак. Добре, но това, от което наистина се интересуваме, е самият рак. „Използването на мобилните телефони увеличава ли шансовете от развитието на тумор на околоушната слюнчеста жлеза?“ Това е първият систематичен преглед, публикуван някога, който има за цел да оцени това и… употребата на мобилни телефони изглежда наистина е свързана с повишен риск.
Това е подходящо време за проучване на абсолютния и относителния риск. Ако ви попитат дали желаете да приемате ежедневно хапче, което да намали шанса от това да умрете от сърдечен удар с 50%, може и да се съгласите веднага, но ако сте толкова млади и и здрави, че рискът от това да е само около 2 на хиляда за следващите 10 до 20 години, то приемът на тези 5000 хапчета може и да не си заслужава, само за да се промени рискът от 2 на 1000 на 1 на 1000. 50% звучи чудесно, но ако говорим за наистина рядко събитие, то тогава това е не толкова вълнуващо. Така че, дори и ако мобилните телефони увеличават риска с 28%, то тогава доживотната употреба на мобилни телефони би увеличила риска от това да се сдобиете с такъв тумор от 1 на 1400 на около 1 на 1100.
Ако обаче искате да намалите риска си, както топлината, така и емисиите на мобилния телефон са до голяма степен местен феномен, така че можете да използвате високоговорител или слушалки за намаляване на излагане на влиянието или просто можете да пишете повече. По принцип докато не узнаем повече, приемането на такива предпазни мерки не е неразумно, особено сред младите хора; нещо, което притеснява някои изследователи достатъчно, че да препоръчват на малките деца да сведат до минимум употребата на мобилни телефони като цяло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-cell-phones-cause-salivary-gland-tumors
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев