Диагнозата рак се счита за учебен момент в медицината, при който можем да опитаме да накараме хората да ядат по-здравословно, но изследванията показват, че пациентите мъже с ракови заболявания по-специално не са склонни да направят промени в режима си на хранене. Това се дължи на факта, че промените в храненето често биват разглеждани като отразяващи „женско“ поведение по отношение на храненето, като например важността на увеличаване на приема на плодове и зеленчуци.
Въпреки че здравословното хранене може да подобри дългосрочната преживяемост, твърде малко мъже с рак на простатата правят някакви промени в храненето, за да подобрят благосъстоянието си. Много от проучванията за оцеляване при рак, например, изискват спазване на стриктно растително хранене и въпреки че изследователите се опитват да осигуряват подробни хранителни образователни и консултантски програми, придържането към диетата все още е предизвикателство.
Начинът, по който Дийн Орниш очевидно успява да спре развитието на рака на простатата с растителна диета, е бил чрез готова храна, която се доставя до дома, с мисълта, че мъжете са толкова мързеливи, че те просто ще ядат всичко, какво им се сложи в чинията. В края на краищата мъжката култура обикновено насърчава мъжете да избират бързата храна, месото и бирата.
Вземете например списанието Men’s Health. Включен е списък с неща, за които мъжете никога не трябва да се извиняват: това, че харесват Макдоналдс, че не предлагат на други вегетарианска алтернатива и се смеят на хората, които ядат ядки микс.
Включени са статии, като тази: „Зеленчуците са за момичета“ и секции като: „Мъжете и месото: Има само един вид плът, който харесваме повече и дори тогава, по-добре е тя да знае как се пече месо на скара.“
В защита на мъжките чувства на лекарите се препоръчва да използват метафори като „тялото като машина“, което сравнява здравето на мъжете с механични обекти, като автомобили, които трябва да се настроят.Но ако мъжете са толкова загрижени за своята мъжественост и сила, може би трябва вместо това да споделим малко за това какво включва лечението за рак на простатата. Простатата се намира в основата на пениса и когато тя бъде премахната чрез радикална простатектомия, вие губите около 2,5 см. от пениса си, АКО… той изобщо някога се изправи отново. Само 16% от мъжете, които се подлагат на процедурата, ще си възвърнат нивото си на еректилна функция от преди операцията.
Пациентите обикновено посочват като честота на еректилна дисфункция около 60% или 70%, но проучванията като цяло разглеждат възстановяването на еректилната функция като просто способността да се поддържа ерекция, която да е достатъчно твърда за проникване около 50% от случаите. Така че, вдигането от време на време се счита за възстановяване. Но когато един хирург каже на един пациент, че ще възстанови функцията си, пациентът вероятно предполага, че това означава функцията, която е имал преди операцията. Но това се случва само 16% от случаите и само 4% при мъже над 60-годишна възраст. Само 1 на всеки 25 възвръща сексуалната функция, която е имал преди.
И не става въпрос само за ерекция, но и за други проблеми, като например болка, свързана с оргазъм дори години по-късно, както и трудност за сдържане на урината по време на контакт, стимулация или оргазъм. Повечето двойки надценяват това до каква степен ще се възстанови функцията. Много двойки съобщават за това, че чувстват загуба и скръб. Ракът е достатъчно лошо нещо, дори и без допълнителните загуби. Човек би си помислил, че е достатъчно мъжете да се мотивират, за да подобрят храненето си, но почти една четвърт от наскоро диагностицираните мъже с рак на простатата твърдят, че предпочитат да умрат по-рано, вместо да живеят на диета, която забранява говеждо и свинско месо. Повечето мъже предпочитат да бъдат импотентни, отколкото да подобрят храненето си. Изглежда, че удоволствията от плътта могат понякога да осуетят… удоволствията от плътта.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/changing-mans-diet-prostate-cancer-diagnosis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев