Канабис и рак: реалност или лудост на сън? Сред алтернативните лечения на рак канабисът заема особено политизирана позиция, почитан като забравена панацея от някои, осъждан като опасен наркотик от други. В далечния край на спектъра са онези, които настояват, че канабисът им е помогнал за лечението на рака. „Обещанието и дори общественото внимание могат да достигнат истерични пропорции с претенции за лечение на рак с канабис, които циркулират в киберпространството с яростни темпове.
Проблемът е, че понякога пациентът ще има рак, който е лечим с конвенционални терапии, както когато може да се премахне оперативно преди да се е разпространил, но се отказва от това лечение в полза на нещо, за което току-що е получил добри препоръки в интернет.
Да, съединенията на канабиса, като THC, могат да намалят обема на туморите в мозъка при мишки или да потиснат растежа на раковите клетки в съд на Петри. Но се оказва, че мишките и плъховете не са хора и това, което се наблюдава в епруветка, не се отразява непременно в човешката клинична медицина. Защо просто не опитате? Защото има и други доказателства, че съединенията на канабиса могат да насърчат растежа на рака. Например това, че THC възпрепятства противораковия имунитет или че предизвиква разпространение на раковите клетки, увеличавайки растежа на рака на гърдата и метастазите чрез потискане на противотуморния имунен отговор. Да, но това се случва при мишки с тумори на млечната жлеза. Няма как да знаем какво става при хората, докато… не направим проучване. Но поради правни причини не са направени почти никакви проучвания върху хора. Но за щастие, след дълги години на замразяване на информацията, свързана с проучванията върху канабиса, финансирането и материалите, започва размразяването. Но от къде да започнем?
Ами, ако съставките на канабиса, канабиноидите, се предполага, че имат потенциален противораков ефект, действайки през канабиноидните рецептори, би следвало, че ако се направи опит с рака на мозъка, където рецепторите са най-гъсто концентрирани, именно с това трябва да се започне. Добре, една от най-опустошителните форми на рака е глиобластома, един бързорастящ вид злокачествен тумор на мозъка. И това е първият вид рак, който е бил изследван.
Канабисните съединения понякога възпрепятстват растежа на туморите при лабораторни животни. Въпреки това антитуморните ефекти никога не са били изследвани при хора. И така, ето ни отново, първото клинично проучване върху рака: по-точно пилотно проучване, при което девет пациенти с рецидивиращ глиобластом, което означава, че туморът е премахнат оперативно, преминали са през радиация, но ракът се е завърнал и продължава да расте. След това започнали да атакуват тумора директно с THC. Пациентите се върнали обратно на операционната маса, пробили центъра на тумора им и пъхнали катетър по средата, като другия край излизал от главата им, така че да могат да вливат THC директно в тумора със спринцовка. THC вече е изследван върху проби от биопсия и е установено, че е в състояние да убива някои от раковите клетки в съд на Петри. И така, какво се случило, когато опитали върху самите пациенти? Всички пациенти починали в рамките на няколко месеца.
При няколко от пациентите изглежда подействало за няколко седмици може би, но след това туморът отново се върнал, въпреки повтарящите се лечения. Това изглежда, че е най-драматичният им резултат, Ето къде започва туморът преди лечението, а след четири седмици драстично се смалил. Един 35-годишен мъж. Цялото семейство трябва да са били на седмото небе от щастие. Но после туморът се върнал с отмъщение и въпреки преливанията, нещата се влошили и човекът починал. Без контролна група ефектът от лечението върху общата преживяемост е неясен.
Това е първото клинично проучване върху рака, както и единственото клинично проучване върху рака, въпреки че е публикувано преди повече от едно десетилетие. Но добрата новина е: има над 15 проучвания, които в момента се провеждат. Може би най-вълнуващото от тях е проучване, което е на втори етап в Израел, което отново разглежда напредналия стадий на рака, който прогресира независимо от всички стандартни процедури. Междувременно, ако сте подложени на стандартно лечение, като химиотерапия например, поне знаем, че канабисът може да помогне при някои от нежеланите странични ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-cannabis-cure-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев