Ако си направим експеримент и накараме група хора да спрат да си мият зъбите, ще започне да се образува плака и в рамките на няколко дни венците ще започнат да се възпаляват. Все още не можете да видите нищо, но ако вземете биопсия от венците, ще видите възпалението, което започва да се разпространява, и в рамките на няколко седмици гингивитът става очевиден, при което венците ви могат да почервенеят, да се подуят и да кървят лесно. И ако не вземете мерки, може да развиете пародонтоза, при която настъпва възпаление в носещите конструкции на зъба – костта и лигаментите – като това ви гарантира загуба на зъба. Добре, но как сме се разминали без да си мием зъбите милиони години преди това? Да, проблемите със зъбите са почти по целия свят в наши дни, но хиляди години преди изобретяването на четката за зъби е имало черепи с перфектни зъби. Сега може би ще кажете: „Да, но това е било също така хиляди години преди изобретяването на сладките и бонбоните,“ но няма как да знаем, докато не направим проучване.
Добре, но къде ще намерим хора, които не само да спрат да си мият зъбите, но също и да се откажат от яденето на преработени боклуци? Охранителите. Ето как се прави. Това е едно от тези телевизионни предавания Сървайвър, където хората са принудени да живеят в условия на каменната ера; така че нямат четки за зъби, паста за зъби или конец за зъби, клечки за зъби и други продукти за устната хигиена в продължение на един месец. Биха могли да използват клонки или нещо подобно, но малко или много са били сами със себе си. Нямало е сладки и бонбони. Стремели са се да пресъздадат периода от 4000 г. пр.н.е.; така че са имали много цели зърна с допълнително сол, билки, мед, мляко и месо и после можели да излязат навън и да берат горски плодове или да видят какво могат да уловят. И така, какво се случило?
Без хигиена на устната кухина се натрупала плака, но венците им станали по-здрави. Тук се измерва кървенето при пробождане, (дали венците ще кървят, ако се пробождат със зъбен инструмент), мярка за гингивит; и при почти всички състоянието им се подобрило. Ето снимки преди и след. Да, голямо натрупване на плака, но всъщност по-здрави венци. Как е възможно това? Ами, много от най-болестотворните бактерии изглежда са изчезнали от устата. Предполагат, че това може да се дължи на липсата на рафинирана захар, но хората са приемали мед през това време; така че това не е диета без захар. Но това, с което се хранели, били много пълнозърнести храни и горски плодове, богати на антиоксидантни фитонутриенти с противовъзпалителни свойства. Така че може би това е комбинация: ограничение на приема на захар, комбинирано с прием на цели здравословни храни. По този начин всички тези експериментални проучвания, при които хората спират да си мият зъбите и техните венци неизбежно се възпаляват може да се отнася само хора, които ядат много преработени храни, богати на захар, и много малко противовъзпалителни цели растителни храни.
Ами ролята на храненето в пародонталното здраве? Гингивитът може да доведе до пародонтит, възпалително заболяване на поддържащите тъкани на зъбите, което, ако не се лекува, може да доведе до прогресивна загуба на костта, която държи зъбите на мястото им. Сега, част от развитието на пародонтозата може да включва оксидативен стрес; така че ние не само трябва да намалим приема на възпаляващи храни, като рафинирани въглехидрати и наситени мазнини, но може би ще е добре, ако приемаме храни, които са богати на антиоксиданти.
И така, има ли връзка между приема на витамин С от храната например, с пародонтозата? Очевидно да, като рискът от пародонтоза се увеличава при прием на по-ниски нива на витамин С, но няма как да знаем докато… не направим проучване, за да разберем какъв ефект ще има изчерпването и добавянето на витамин С върху здравето на венците. Заключили група от хора за три месеца, за да могат да осигурят контролирано количество на прием на витамин С и се оказва, че възпалението на венците е пряко свързано със статус на витамин С. При прием на витамин С в количество, което се съдържа в един портокал, венците им се подобряват, но след намаляване на количеството на 5 мг. на ден нещата се влошават, но при количество, равно на 10 портокала на ден, венците се подобрили, но после отново се влошили, след като намалили количеството отново на 5 мг. Доста убедително, въпреки че 5 мг. на ден е ниво, близко до скорбут. Искам да кажа, знаем, че венците започват да кървят, зъбите ви могат да изпаднат, когато имате скорбут, но това не означава, че ако приемате допълнително, това ще помогне.
И наистина, 1500 мг. витамин С на ден не изглежда да помага за предотвратяване на гингивит. И дори 2000 на ден не помага на страдащите от пародонтоза. Може би витамин С е твърде слаб антиоксидант? Добре, ами ликопена, този мощен антиоксидантен пигмент, което прави доматите червени? Действа! Но това се случва при директното инжектиране на ликопена в джоба на венците със спринцовка. Работи ли, ако просто го ядете? Нека разберем.
Рандомизирано клинично проучване с плацебо контролна група върху ефикасността на ликопена при лечението на гингивит. Две седмици прием ликопен, равен на по-малко от един домат на ден, в сравнение с плацебо за две седмици, като и двете неща вървят заедно със стандартното зъбно лечение, което помогнало – намаление на гингивита с 10 до 20% в плацебо групата, но с почти 30% подобрение само за една седмица в групата с ликопена. И това е точното количество ликопен, което се съдържа в една чаена лъжичка и половина доматено пюре на ден. Напълно възможно. Добре, и така, доматите помагат с гингивита. Ами пародонтозата?
Друго рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група, отново лекувани с обичайното зъбно почистване плюс или ликопен в количество, равно на един домат на ден, или плацебо за два месеца и… значителни подобрения в плаката от гингивита и кървенето, но не и в дълбочината на джоба на венеца и оголването на венеца. Можете да видите разликата. Вижте колко по-добре изглеждат венците им. Стига се до заключението, че добавянето на ликопен към храната изглежда увеличава лечебната последователност на възпалените тъкани на венците. Добре, но тук се използвало количество, равняващо се на един цял домат на ден. Какво ще кажете за половин домат или ликопен, равен на само три какчетвърти чаена лъжичка доматено пюре на ден? Не подействало, никаква разлика, и така, изглежда, че трябва да изяждате по един цял домат на ден.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-for-periodontal-disease-and-gingivitis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев