В 19-та глава на Корана Мария ражда Исус. Дори не знаех, че Исус присъства в корана. Тези неща не ги учат в еврейското училище. Там се казва: „Болката при раждането я завлякла до основата на едно палмово дърво.“ Тя викала силно и Архангел Гавраил й отговорил, а очевидно е бил и акушер-гинеколог, кой знае? Разклати дървото, казал той, и върху теб ще паднат узрели, пресни фурми и ще се почувстваш по-добре, няма нужда от епидурална упойка.
Наистина ли фурмите помагат при раждане? Отнело малко над 2000 години, но изследователите най-накрая решили да направят проучване. Имали някакви анекдотични доказателства, че фурмите може би помагат, но искали да знаят със сигурност дали добавянето на фурми в последните няколко седмици от бременността ще намали необходимостта от предизвикване на раждането или прилагане на средства за стимулиране на контракциите. Това е мястото, при което се дават медикаменти, за да се предизвикат контракции на матката, с цел да се започне или да се ускори процеса на раждането. Това е една от най-често извършваните акушерски процедури в САЩ, които са се увеличили драстично през последните няколко десетилетия – от по-малко от 10% от ражданията до почти една четвърт в днешно време. Определено има легитимни медицински показания, но това често се прави само за удобство и не непременно за удобството на пациента, но лекарят може и да има някакви перверзни финансови стимули и други причини, за да иска да ускори нещата. Фурмите може и да не помагат с тези фактори, но могат ли те да спомогнат за нормално, естествено раждане? Нека разберем.
Едно проспективно проучване: жени, които изяждат по 6 фурми на ден – това е напълно възможно – през последния месец на от бременността, сравнение с жени, които не ядат никакви фурми и… жените, които консумирали фурми имали значително по-добро разширение на маточната шийка, значително по-висок процент непокътнати мембрани. Това е хубаво нещо. И естественото раждане се появило при 96% от случаите на тези, които консумирали фурми, в сравнение само със 79% от жените в групата без фурми, като са използвани и значително по-малко медикаменти. Раждането било по-кратко, с около 7 часа по-малко като цяло. Следователно се прави заключението, че консумацията на фурми през последните четири седмици на бременността значително намалява необходимостта от предизвикване на раждането и стимулиране на контракциите. Резултатите изискват провеждане на рандомизирано контролирано проучване.
Чакайте малко, какво?! Жените не са били разделени на групи? Те дори говорят за това колко трудно е било да се намерят жени, които биха се съгласили да не ядат фурми, защото това е част от техните културни убеждения. Така че, можете да си представите как ще има всякакви видове различия между жените, които ядели фурми и тези, които се съгласили да не ядат, което би могло да обясни резултатите. Може би жените, които ядат фурми, са по-религиозни или с по-висок социално- икономически статус или кой знае. Да, можем да спорим за това какви са недостатъците, може и да дадем шанс на фурмите, но това не е достатъчно добро. Искам да знам дали всъщност това работи. Но никога не е имало рандомизирано контролирано проучване до преди три години по-късно.
Ефектът от консумацията на фурми в напреднала бременност върху т.нар. „цервикално узряване“ при майките, които раждат за първи път. През последните няколко седмици на бременността хормоналните промени водят до това маточната шийка, входът към матката да започне да узрява, да омеква, така че когато започнат контракциите, да може по-лесно да се разшири.
На този етап шийката на матката губи своята интегрална структура и затова омеква и се разширява веднага щом започнат силните контракции. През зрялата шийка на матката можете да напъвате, така че бебето да излезе с натиск около 14 кг. на квадратен метър, но ако шийката на матката все още не е готова, може да са необходими повече, примерно 140 кг. натиск. Така че, става ясно, че узряването на шийката на матката преди началото на раждането е важно, ако искате нормално естествено раждане. Търсенето на безопасен, евтин и лесен начин за подпомагане на узряването на маточната шийка е следователно от голям интерес. И така, нека разделим на групи 100 жени, като започнем от 37-ма гестационна седмица и на едната група даваме по шест фурми на ден, а на другата – не, докато не получат първата си контракция.
Узряването на шийката на матката се оценява с оценка Bishop. Обикновено оценката от 5 или по-малко посочва неблагоприятни условия за шийката на матката, докато 8 или повече означава, че може да започвате и… средната оценка при жените, които приемали фурми, била значително по-висока, близо до 8, докато групата, която не приема фурми, била с оценка около 5, а шийката на матката била по-разширена в групата с фурмите. А и фурмите така или иначе са полезни, така че може би трябва да се препоръчват за бременни жени за подпомагане на узряването на маточната шийка особено през последните седмици от бременността.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-for-late-pregnancy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев