Рандомизирано контролирано проучване на стотици бременни жени установява, че ако жената яде по 6 фурми на ден за няколко седмици преди да роди, това може значително да подобри „узряването на шийката на матката“, готовността на шийката на матката и отварянето към родовия канал. Може също така да се използват медикаменти или операция, за да се подготви шийката на матката. Окситоцинът е най-често използваният медикамент; може би сте чували лекарите да говорят за Питоцин – това е марката. Въпреки че е ефективен, неговата употреба е свързана с множество потенциални странични ефекти, които могат да засегнат, както майката, така и бебето. Само ако имаше някое безопасно, просто и без странични ефекти решение. Е, фурмите може би ще помогнат.
Употребата на окситоцин за предизвикване на раждането в групата с фурмите е била наполовина по-малко от тази при контролната група и малкото жени, които са яли фурми и са имали предизвикано раждане, са имали по-успешно раждане. Според едно по-ранно проучване, в което консумацията на фурми изглежда скъсява времетраенето на раждането с над шест часа може би самите фурми имат ефекти, подобни на окситоцина. Добре, какво ще кажете за едно проучване, сравняващи ефикасността на фурмите спрямо окситоцина при справянето с кървенето след раждане.
Следродилната хеморагия, прекомерната загуба на кръв след раждане, е едно от основните усложнения на бременността и водещата причина за смъртта на майката. Докато се отлепя плацентата, матката се предполага, че контрактира, за да контролира кървенето, в противен случай, ако матката няма достатъчно мускулен тонус – може да се инжектира окситоцин, за да се предотврати загубата на кръв. Както всички други медикаменти обаче той може да има странични ефекти, като понякога причинява опасен спад на кръвното налягане. Има също така различни устройства, които могат да се използват за прилагане на натиск и в най-лошия случай може да доведе до операция, но защо не опитаме първо с плодове? Лесно намираеми, евтини, без странични ефекти, да, но действа ли?
Направено е рандомизирано клинично проучване, за да се разбере. Веднага след излизането на плацентата едната група жени получава еднократно доза от 5 фурми, а другата – вътремускулна инжекция с окситоцин. После събрали цялата кръв, за да видят кое работи по-добре.
Като цяло три часа след раждането средната загуба на кръв в групата с фурмите била значително по-малко отколкото в групата с окситоцин, с около една четвърт чаша. Вижте това. Вижте как групата с фурмите е предимно в най-ниската категория, под две трети чаша загуба на кръв, докато групата с медикаментите изгубила около чаша или повече?
Заключения: използването на фурми през устата, не знам как иначе по друг начин човек би ги приемал – след раждането, понижава кървенето повече отколкото вътремускулния окситоцин и това е добра алтернатива при нормално раждане.
Но чакате малко… ако фурмите имат ефекти, подобни на окситоцина, за контрактиране на матката, като намаляват процеса на раждането чрез предизвикване на контракции на матката по-рано, може ли консумацията на фурми да увеличи риска от преждевременно раждане? Предполагам, че никога няма да разберем… до сега.
Ефектът от консумацията на фурми върху продължителността на бременността. От началото на 38 гестационна седмица жени били разделени на две групи, едната приемала по седем фурми на ден, а другата не. И… яденето на фурми не повлияло върху датата на раждане, но това, което направило, било значително намаляване на нуждата от предизвикване на раждането с медикаменти. Половината от групата без фурмите била с предизвикано раждане спрямо 30% в групата с по седем фурми на ден.
А предизвикването на ражданията е сериозен бизнес. То може да увеличи усложненията, като кървене, секцио, свръхстимулация на матката и дори руптура на матката. Освен усложненията, жените, които са имали предизвикано раждане, са склонни да се чувстват по-малко удовлетворени от преживяванията си по време на раждането. Ето защо консумацията на фурми в напреднала бременност е безопасна добавка, която може да се обмисли, тъй като намалява необходимостта от намеса в процеса на раждането без никакви странични ефекти върху майката и детето.
Единственото нещо, което липсва, е двойно тайно проучване, не просто рандомизирано такова, а проучване, контролирано с плацебо група, нали? Жените в групата с фурмите очевидно са знаели, че ядат фурми и може би е имало някакъв вид плацебо ефект? Единственото двойно тайно проучване, което успях да намеря за фурмите и раждането, е на арабски, но една извадка на английски описва как жените, които навлизат в най-активната фаза от раждането, получават сироп от фурми или плацебо. Това е брилянтно. Трудно е да се направи плацебо фурма, но бихме могли да направим някакъв вид плацебо сироп, като меласа или нещо подобно. Забележете, че като казват меден сироп от фурми, тук не става въпрос за сироп от мед и фурми, но сироп, направен от сорт, наречен медни фурми, които представляват вид, който се топи в устата, лесни са за правене на сироп.
И… нормалното развитие на раждането очевидно било преобладаващо в групата с фурмите, около 98% в сравнение с по-малко от 70%, както при плацебото, така и при контролни групи, а продължителността на раждането също била по-кратка при групата с фурмите, като два часа по-кратка, така че на термина ви може би трябва да отдадете заслужено почитание на фурмите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-for-labor-and-delivery
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев