Джинджифилът е използван в Индия и Китай за лечение на заболявания от хиляди години… но там също са използвали и живак, така че това всъщност не ни говори много. Ето защо имаме науката. Но когато видим заглавия като това в медицинската литература, което засяга благоприятните ефекти на джинджифила върху затлъстяването, например, може да не разберете, че те всъщност говорят за благоприятните ефекти на джинджифила върху дебелите плъхове. Чакайте малко, защо просто не се проведат клинични проучвания върху хора? Липсата на клинични проучвания може да се дължи например на етични въпроси и ограничена търговска подкрепа. Ограничената търговска подкрепа я разбирам. Джинджифилът е ненормално евтин; кой ще плаща за проучването, а въпросът с етиката? Тук просто говорим за това да даваме на хората малко джинджифил за ядене?
Изследвания като това са относително евтини и лесни, проучвания в определен период от време, където изследваме консумацията на джинджифил и телесното тегло, и можете да видите как хората, които са затлъстели, обикновено ядат по-малко джинджифил; и така, смятат, че това показва как използването на джинджифил може да има значение за регулиране на теглото, но може би консумацията на джинджифил е просто показател за повече традиционно и по-малко боклучаво хранене. Няма как да знаем… докато не направим проучване.
Рандомизирано контролирано проучване, което да оцени ефектите на гореща напитка от джинджифил, което просто означава 2 грама изсушен джинджифил на прах в чаша с гореща вода, значи около една чаена лъжичка джинджифил на прах, разбъркана в чаша гореща вода. Това е около пет цента на ден за джинджифила. И… след джинджифила участниците съобщават, че се чувстват значително по-малко гладни и в отговор на въпроса „колко мислите, че ще може да изядете?“ описват по-малък прием на храна.
Сега, контролната група е приемала само гореща вода, така че участниците знаели кой е получавал джинджифил; така че може и да има плацебо ефект. Мислели просто да сложат джинджифил в капсули, за да направят двойно тайно проучване, но се сетили, че част от ефекта на джинджифила всъщност се случва чрез вкусовите рецептори на езика; така че не поискали да се намесват в това.
Не всички ефекти обаче били просто субективни. Четири часа след изпиване, скоростта на метаболизма в групата на джинджифила се повишила, в сравнение с контролната група, въпреки че в едно предишно проучване, когато бил добавен пресен джинджифил към храненето, не е имало никакво увеличение на работата на метаболизма. Изследователите смятат, че това може да се дължи на „различния метод на прием на джинджифила,“ като се дава пресен, вместо сушен, има и продукти на дехидратиране, които се образуват, когато джинджифилът се изсушава, и които могат да имат уникални свойства.
Сега, въпреки че ситостта и пълнотата били по-големи в групата с джинджифила, в сравнение с контролната група, изследователите не проследили участниците, за да видят дали те всъщност ядат вече по-малко на обяд. Проблемът е, че никога не е имало рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група с ето толкова джинджифил и загуба на тегло… до сега.
Дванадесет седмици прием на чаена лъжичка джинджифил на прах всеки ден, но този път под формата на капсула и… консумацията на джинджифил за 12 седмици значително намалила индекса на телесната маса. Вижте това. Никаква промяна в плацебо групата, но значителен спад в групата с джинджифила, въпреки че мерките на телесните мазнини не са се променили особено, което реално е целта на начинанието.
Ами ако използваме джинджифил за издърпване на мазнините от определени органи, като черния дроб? Очевидно лечението с джинджифил подобрява състоянието на мастния черен дроб, предизвикан от фруктозата при плъховете. Знаете ли какво още щеше да подейства? Да не се хранят с толкова много захар преди всичко. Но никога не е имало проучване с хора… знаете вече накъде отивам… до сега. Добавянето на джинджифил при мастен черен дроб, който не е бил причинен от прием на алкохол: рандомизирано, двойно тайно контролирано проучване… една чаена лъжичка джинджифил на ден или плацебо в продължение на 12 седмици.
На всички хора им казали да ограничат храните, богати на холестерол – имам видео, засягащо защо това е важно – и да приемат повече фибри и да спортуват; така че дори и плацебо групата би трябвало да се подобри. Но групата с джинджифила по-добре ли се справила? Да, дневната консумация от само на една чаена лъжичка джинджифил на прах на ден води до значително намаляване на нивата на възпалителните показатели, подобрение в изследванията на чернодробната функция и спад на чернодробните мазнини. Всичко това за 5 цента джинджифил на прах на ден.
И какви са страничните ефекти, няколко оригвания с вкус на джинджифил? Търсих недостатъци, но не открих нищо, разбира се, джинджифилът парализа. Какво?! През 1930 г. хиляди американци били отровени от екстракт от джинджифил. На първо място, кой пие екстракт от джинджифил? О, през 1930 г. е бил Сухият режим в САЩ, така че докарали екстракт от джинджифил като легален начин човек да се сдобие с алкохол. Хората изобщо не осъзнавали, че нелегалните продавачи на алкохол се възползвали от търсенето, затова напъхали по-евтин джинджифилов заместител, лаково съединение, за да реализират по-големи печалби. Поуката на историята е… не пийте лак.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-ginger-for-obesity-and-fatty-liver-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев