Консумацията на горски плодове може да подобри сигнализирането на мозъка. Растителните храни са основният ни източник на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, но някои растителни храни могат да се окажат по-добри от други. Както съм обяснявал и преди, една чаша боровинки на ден може да подобри когнитивната функция при по-възрастните хора, както е установено в това рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група. И същото нещо се случва при децата след една-единствена порция боровинки; въпреки че две чаши боровинки действат по-добре от една.
Тази единична ударна доза боровинки може също така да подобри настроението. Едно двойно тайно проучване с плацебо контролна група, при което на децата са задавани редица въпроси: Колко се интересувате: много малко или никак, малко, умерено, доста или изключително много сте развълнувани и т.н. Преди и след изпиването на плацебото няма съществена промяна, но два часа след консумиране на около две чаши боровинки резултатите на позитивното им настроение значително се подобрили. Те се чувствали по-ентусиазирани, бдителни, вдъхновени, внимателни – такива неща. Това е при младежите, на възраст между 18 и 21 години; същото нещо при деца от 7 до 10 години. Някакъв нов опасен наркотик, променящ настроението или Риталин? Не, боровинки – и то само след една-единствена порция.
Сега, боровинките не могат всичко. Въпреки че една чаша боровинки определено изглежда, че подобрява мозъчната функция… не се наблюдава подобрение в ходенето или баланса. Може би ако опитате с по две чаши боровинки на ден? Хайде да го направим!
Дали шест седмици на приемане на 2 чаши замразени боровинки на ден ще повлияе върху функционалната мобилност на възрастни хора над 60-годишна възраст? Нека да разберем. Колко е страхотно е, че това проучване изобщо е направено? Хората за разделени на групи, които приемат или боровинки или сок от моркови като контролна мярка, оценяват се неща, като например ходене на дъска, проверка дали можете да поддържате равновесие по тясна пътека.
Две ярко жълти въжета на пода очертават тесния път и участниците са инструктирани да вървят само в рамките на очертаната от въжетата пътека. И боровинките победили сока от моркови; значителни подобрения, което предполага, че приемът на боровинки може да осигури ефективно противодействие на свързаните с възрастта нарушения на функционалната подвижност. И поглеждайки назад, изследователите си помислили, че е трябвало може би да използват нещо като краставица за контролна група, тъй като морковите също могат да осигурят някакви ползи, което прави резултатите на боровинките още по-впечатляващи. Като цяло това проучване показва необходимостта от по-голямо проучване върху боровинките като нефармакологично противодействие на проблемите в здравеопазването, свързани с някои нарушения с напредване на възрастта и независимостта. Или ако използваме версията на елемента: интервенциите с храненето чрез прием на храни, богати на фитонутриенти, като например боровинките, представляват потенциална плодотворна стратегия за справяне с някои от вредните ефекти на невродегенерацията, свързана с възрастта.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-blueberries-for-mood-and-mobility
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев