Защо макробиомните диети са очевидно толкова ефективни за намаляване на нивата на кръвната захар при диабет само за няколко седмици? Защото диетата е основата на цели пълнозърнести храни – кафяв ориз, ечемик и просо – може би високият прием на фибри подобрява чревния микробиом, добрата флора в дебелото черво на диабетиците и това води до намаляване на инсулиновата резистентност? Или може би защото има и много зеленчуци? Може би така оправя някакъв вид ниска степен на ацидоза в резултат на високите нива на животински протеини в обичайното им хранене? Независимо от всичко, това се случва само след 21 дни. Могат ли макробиомните диети да помогнат и за по-дългосрочен контрол на кръвната захар?
Какво ще кажете за 6-месечна хранителна интервенция при изцяло неконтролируеми нива на кръвната захар? Хемоглобин А1с дава представа за средните нива на кръвна захар на един човек през последните няколко месеца. Така че ниво А1с 5 ще означава, че през последните няколко месеца нивата ви на кръвна захар са били едноцифрени числа през по-голямата част от времето, което означава, че захарта е нормална, здрава и няма диабет. Но нива на А1с около 6 вече е преддиабетна територия, а 6,5 може да бъде знак за пълно развитие на диабет, но под 7 се счита за контролиран диабет – това са нивата, към които се стремят диабетиците с хапчета и инсулинови инжекции – и всичко над 7 се счита за диабет, който вече е извън контрол. Средното ниво на A1c в проучването макробиомната диета било извън допустимите стойности, 12,6, което означава, че в продължение на месеци средната стойност на кръвната захар било около 16,6 mmol/L, въпреки че хората са били на инсулин.
След това те били подложени на така наречената диета Ma-Pi 2, строго растителна диета в макробиомен стил, която е центрирана около пълнозърнести храни, зеленчуци и боб с малко сусамено семе и зелен чай. Какво се случило? Нивата на A1c в началото били неконтролируемите 12,6, въпреки ежедневните инжекции с инсулин, след 6 месеца на тази диета достигнали нормалните 5,7. Готови ли сте за това? Това се случило след като всички участници успели да премахнат напълно инсулиновите инжекции.
Всички на 100% били на инсулин в началото с неконтролируем диабет и накрая 0% останали на инсулин и имали нормални нива на кръвна захар. Това е силата на растенията. И три четвърти от тях спрели всички лекарства за диабет напълно само за 6 месеца. И какви са нежеланите реакции? Какво ще кажете за намаляването на LDL холестерола с 20%, триглицеридите намалели с почти 40%, въпреки че, разбира се, всеки, който започва стриктна растителна диета, трябва да осигури редовен и надежден източник на витамин В12.
Всичко, от което се нуждаем сега, е рандомизирано контролирано проучване и ето го и него. Диабетици с диабет тип 2 били разделени на две групи, едните на макробиомна диета, а останалите на диета, подобна на препоръчваната от Американската асоциация на диабета. Ето един пример за типичен ден на макробиомна диета: солен пълнозърнест кекс за закуска със зелен чай, заедно с топчета от кафяв ориз и сусам за следобедна закуска. Обядът им бил супа с просо и зеленчуци и салата с кафяв ориз с много зеленчукови гарнитури и боб адзуки, повече пълнозърнести закуски. И вечеря, подобна на обяда: зеленчукова ечемична супа, много зеленчуци, нахут, зелен чай през целия ден.
Докато по-стандартната група с диабет ядяла следното: нискомаслено мляко, пълнозърнест хляб, един вид средиземноморски обяд със зеленчуци и боб, плодове за закуска, боб и зеленчукова супа, пълнозърнест хляб, агрети, това е един зеленолистен зеленчук с тъмно зелен цвят, и печена риба. Трябва да си призная, това е една доста контролирана здравословна диета. Искам да кажа, можеха да направят сравнение и с някаква гадна диета, но изследователите искали да сравняват с това, което експертите по диабета казват, че е най-добре, затова нека заложим нашата диета срещу тяхната. Добре, какво се случило?
Макробиомната диета печелила при всяко измерване на нивата на кръвната захар. Вижте тези цифри. Всички започват с нива на кръвна захар на гладно около 6,7. Това е зле, но те били в края на краищата диабетици. Нормалната кръвна захар на гладно, когато се събуди човек сутрин, преди закуска, трябва да бъде едноцифрена, под 5,5. Когато поставят хората на тази относително здравословна диета на диабетичната асоциация, кръвната захар се подобрила през 3-седмичното проучване, от 6,7 на под 5. Така че това е най-доброто, което могат да направят официалните препоръки за диабет.
Сравнете това с една изокалорийна макробиомна диета, което означава със същия брой калории. Ето това прави макробиомната диета: подобрение само за няколко дни и нормални нива на кръвна захар само за една седмица. 100% от хората на макробиомна диета свалили нивата най-малко под 6,1, за разлика от по-малко от половината от тези на диетата за диабет И то с по-малко лекарства. В контролната група един човек успява да намали лекарствата за хипогликемия, които се приемат през устата, докато пет от седемте хора на такива лекарства в макробиомната група е трябвало да спрат да ги приемат, защото в противен случай кръвната им захар ще падне много ниско. И така, по-добри резултати на по-малко лекарства. Това е силата на наистина здравословната диета.
И като допълнение, само какъв трън в очите е това изследване за хората на нисковъглехидратна диета. Искам да кажа, вижте това. Взели група диабетици и ги подложили на 73% въглехидратна диета, добавяйки сто грама въглехидрати към ежедневното им хранене и то под формата на пълнозърнеста храна. И какво се е случило? Дали кръвната им захар излязла извън контрол? Не, те се подобрили значително само за няколко дни, със средна кръвна на гладно, започвайки от 7,1, падайки до 5,5, и олеле, вижте техния LDL холестерол, спад до 62, почти 48% спад за три седмици.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-a-macrobiotic-diet-for-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев