Първата енергийна напитка датира от преди повече от половин век: „Д-р Енуф“ я създава през 1949 г. Сега има над 100 марки, индустрия, която сега продава енергийни напитки за 50 милиарда долара годишно. Те са популярни във военните бази, но някои военни лидери оспорват тяхната безопасност въз основа на данни като тези: огромен брой посещения в спешното отделение през последните години. Но ако разгледате някои от докладите, ще видите случаи като този: 24-годишен мъж, който не се почувствал добре след като изпил кутийка с енергийна напитка и три бутилки водка.
Тъй като енергийните напитки често се консумират заедно с други вещества, трудно е да се уличи виновника. Същия проблем има и с проучванията върху населението. Разбира се, подрастващите тийнейджъри, които пият енергийни напитки, са изложени на риск от широк набор от отрицателни последици, но потребителите на енергийни напитки също са по-склонни да пият сода и да имат и други нездравословни навици, по-вероятно е прекаляват с алкохола, да взимат хапчета за отслабване и да се занимават с други рисковани дейности. Така че единственият начин да изключим компонента енергийни напитки, е да направим проучване за тях.
Едно от опасенията, повдигано от защитниците на общественото здраве, по отношение на възможните отрицателни ефекти, е повишеното кръвно налягане. Но ако накараме хората да погълнат една кутийка Ред Бул, ще видим, че 30 минути по-късно няма да има значителна промяна в кръвното налягане. Добре, но това е с малка кутийка от 230 мл. А какво ще кажете за голямата кутийка от 500 мл.? Четиридесет минути по-късно никаква съществена промяна отново. Така че притесненията за повишаването на кръвното налягане от енергийните напитки били отхвърлени като преувеличени докато не пада бомбата през 2014 г.
Ред Бул значително увеличава кръвното налягане в края на краищата. Причината, поради която по-ранните проучвания пропускат това, е защото повишаването на кръвното започва едва един час след консумация. Така че ако погледнете ситуацията 30 минути след консумация, всичко изглежда наред, но най-лошото тепърва предстои. И големият шок беше, че скоростта на церебралния кръвен поток – кръвния поток в мозъка – спада. Енергийните напитки се промотират, защото се смята, че имат благоприятни ефекти, но вместо това се оказва, че са потенциално опасни поради допълнителното натоварване за сърцето и намалената скорост на кръвния поток на мозъка.
Изследователите впоследствие разгледали и други марки. Ето я енергийната напитка Рокстар, която значително повишава кръвното налягане само в рамките на 30 минути. Да, но чакайте малко, само кофеинът ли е виновен? Има ли разлика между енергийните напитки и една чаша кафе? За да разберем това, ще трябва да сравним ефектите от енергийна напитка с обикновена напитка, която да има същото количество кофеин. Но никога не е имало такова проучване досега.
Рандомизирано, двойно тайно проучване в определен момент от времето с плацебо контролна група, в което млади и здрави доброволци били разделени на три групи – едната изпивала по две големи кутии енергийна напитка, контролната група захар, а третата група – същото количество кофеин, но не и другите патентовани съставки като таурин, карнитин, женшен, гуарана и всички останали неща, които се добавят обикновено.
И се оказало, че причината не е само кофеина: значително по-високо кръвно налягане в групата с енергийната напитка в сравнение със същото количество кофеин при контролната група. Какво означава обаче този по-висок „QT интервал“? На ЕКГ това е разстоянието от началото на Q вълната, която отива надолу до края на кривата на Т вълната. Добре, какво значение има това? Удължаване на QT интервала – което е следствие от пиенето на енергийни напитки, но не на кофеин – е известен показател за повишен риск от, ох… фатални за живота аритмии, фатални промени в сърдечния ритъм. Това не звучи добре. Добре, но с колко? Удължаването на QT интервала с повече от 60 милисекунди е показател за животозастрашаващи аритмии. А енергийните напитки го удължават само с около 10. Но има и лекарства, които са били изтеглени от пазара, печеливши лекарства, които носят милиарди долари печалба поради удължаване с 5-10 милисекунди. Ето защо наистина трябва да започнем да проучваме някои от тези други съставки в енергийните напитки.
Например, през 2008 г. властите открили кокаин в напитките Ред Бул. Производителят на Ред Бул настоявали обаче, че добавят листата от кока за вкус и че целият активен кокаин е бил премахнат.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-there-risks-to-energy-drinks
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев