През 1912 г., когато почти никой не е пушил цигари, ракът на белия дроб е бил като музеен експонат: изключително рядък, но в следващите две десетилетия нараства динамично по целия свят, с около 15 пъти. Но всичко било ясно още през 1912 г. До средата на века доказателствата, свързващи рака на белия дроб и цигарите, се считаха за достатъчни. Кой го казва? Казват го самите изследователи на тютюневата индустрия в едно вътрешно съобщение. Сега знаем, че учените и ръководителите с много опит в рамките на тютюневата индустрия са знаели за риска от рак при пушене на цигари още през 40-те години на миналия век.
Но пред хората казват неща като: „Със сигурност има статистика, която свързва рака на белите дробове и цигарите. Има и статистика, която свързва рака на белия дроб с всякакви други неща, но няма доказателства за това.“
Какво казват властите? Пушете Luckies. Искам да кажа, кой не би искал да даде почивка на гърлото си, след като няма нито един случай на раздразнение на гърлото. Как е възможно това да се отрази негативно върху гърлото и носа, след като цигарите са толкова чисти като водата, която пием? Може би във Флинт, Мичиган.
И ако получите раздразнение, няма проблеми; Вашият лекар може да ви напише рецепта за цигари. Това е една реклама от журнала на Американската медицинска асоциация. В края на краищата, „не пушете“ е съвет, който е достатъчно труден за пациентите да го преглътнат. Напомня ми на скорошното проучване на лекари, които установили, че причина номер 1 лекарите да не предписват спазване на здравословна диета за сърцето е тяхното възприятие, че пациентите се страхуват да не бъдат лишени от всички тези боклуци, които ядат. В края на краищата, Филип Морис ни напомни, че пациентите ни трябва да са щастливи. Радикалните промени в навиците могат да навредят. Вие сте лекар; не бихте искали да навредите на пациентите си. Дори зайчета предпочитат Филип Морис (когато издишате дима в очите им).
Тютюневата индустрия даде на медицинските журнали луди пари, за да пускат реклами като тази. Няма проблеми. Филип Морис твърди, че идват от напълно надеждни източници, въз основа на проучвания, проведени от признати органи, публикувани във водещи медицински журнали – дори любезно предлагат да изпращат безплатни кутии с цигари на лекарите, така че самите те да могат да ги изпробват. Така че присъединете се към следващото събиране на Американската медицинска асоциация.
Какво казва Американската медицинска асоциация за себе си? Както повечето други медицински журнали, те приели рекламите за цигари. Все още предстои да видим аутопсия с единична лезия, на която е сложен етикет Marlboro. Не е открит нито един тумор в белия дроб, който да има прикрепен към себе си етикет и да казва: „Произведено в… тютюневите полета на Северна Калифорния.“ Случаят е приключен.
Всъщност, дори след излизането на доклада на ръководителя на Американската здравна служба, Американската медицинска асоциация, Американското дружество на рака и Конгресът все още се почесваха и се чудеха. Правителството тогава все още субсидираше тютюна, както нашите пари за данъци субсидират индустриите за производство на захар и месо днес. Американската медицинска асоциация продължаваше да отказва да одобри доклада на ръководителя на Американската здравна служба. Дали е защото тъкмо са били получили 10 милиона долара от тютюневата промишленост?
Днес парите идват от хранителната индустрия. Американската академия на семейните лекари приема големи суми пари от Coca-Cola за финансиране на обучението на пациентите относно предотвратяване на затлъстяването. Чудя се какво ще пише в тази брошура?
Кой беше партньорът номер 1, посочен в уебсайта на Кока Кола? Американският колеж по кардиология.
Точно както би било опасно за вашето здраве да следвате съветите на лекарите относно пушенето през 50-те години, също толкова опасно за здравето ви е днес да приемате съветите на лекарите относно вашите хранителни навици.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/american-medical-association-complicity-big-tobacco
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев