Само 1 на всеки 4 души са чували за кампилобактер, в сравнение с 90% от хората, които са запознати със салмонела. Въпреки че честотата на срещане на тези две стомашно-чревни инфекции е невероятно висока, тъй като засяга над един милион американци всяка година, тя е превъзхождана от честотата на срещане на една бактерия, за която дори още по-малко хора са чували: ExPEC – екстраинтестинален (т.е. извън червата, както тези, причиняващи инфекции на пикочния мехур), патогенни (което означава, че причиняват заболявания) Е. coli, които водят до милиони инфекции годишно. Многобройни доказателства показват, че домашните птици могат да бъдат основен източник от животински произход за бактерии, които причиняват инфекции на пикочните пътища при хората, която тема разгледахме преди около 5 години. Това се основава не само върху проучвания, които показват, че този вид E. coli от купешкото пилешко месо и яйца могат да причинят инфекции на кръвните пътища, мозъчни инфекции и инфекции на пикочните пътища при мишки, проучвания върху жени с постоянни инфекции на пикочните пътища, които не се повлияват от лекарства, отчитат значително по-честа консумация на пилета, закупени на пазара. По същия начин по-възрастните хора, консумиращи пиле, е значително по-вероятно да имат инфекции на пикочния мехур, които са резистентни към лекарството Ципро, в сравнение с тези, които не ядат никакво пилешко месо. Свинското месо също е свързано с повишен риск, но не и говеждото месо.
Има твърде малко наблюдавани връзки между добитъка или говеждото месо и инфекциите извън червата при хората, което предполага, че телешкото месо не е източник на инфекции на пикочния мехур при хората, докато при пилетата от 90-те процента от пилешките трупове, които приютяват Е. coli, около 1 на всеки 5 изолирани теста има потенциала да причини инфекции на пикочните пътища.
Ами яйцата? Знаем, че купешкото пилешко месо е замърсено с извънчревни патогени, които приличат на щамовете, причиняващи инфекции на хората, но какво да кажем за купешките кокоши яйца? Вместо 1 на всеки 5 да съдържа извънчревни патогени, ситуацията е по-скоро 1 на всеки 20 яйца, което е по-близо до нивата на свинско или говеждо месо.
Изследователите са толкова сигурни, че пилешкото месо е основният източник, че когато установят същия вид щам в един вегетарианец, те тълкуват това така сякаш хората казват, че са вегетарианци, но че всъщност ядат пилешко месо или доказателство за предаване от човек на човек или дори предаване от количка за пазаруване на човек. Помните ли как повечето хора забравят да дезинфекцират ръцете си след като са взели пакет с пилешко месо в супермаркета? И така, дори и купувач, който не купува пилешко месо, може все пак да има риск от замърсяване с пилешко месо, ако бута същата количка за пазаруване след него.
Трудно е да се прецени каква част от обмяната на извънчревни инфекции може да бъде приписана на контакта човек с човек след като ректумът на консумиращия пилешко месо човек е бил колонизиран. Изследователите започнали да се навират в обществените тоалетни, за да се опитат да определят риска – хиляда проби от 56 обществени тоалетни в 33 сгради. Установили много доказателства за E. coli като цяло, особено в обществените тоалетни в парковете и заведенията за бързо хранене – повече от бензиностанциите, които ме изненада – но ето това е наистина изненадващо: женските тоалетни са по-зле от мъжките!
Но само около 1% от пробите, които взели, били положителни за извънчревните бактерии, въпреки че те били взети от места, които не са свързани с тоалетна и не са били видимо замърсени, така че човек може да пипа с голи ръце след като завърти кранчето и си измие ръцете. Така че рискът може би няма да е напълно елиминиран чрез внимателното миене на ръцете или избягване на дебрите на неща, които приличат на фекалии, въпреки че вероятно е добра идея да ги избягваме така или иначе. И използването на дезинфектанти за ръце след излизане от тоалетната, да не говорим за витрината за месо след допир до пакет с пилешко, може да предложи допълнителна защита.
Каква част от 7-те милиона инфекции на пикочните пътища всяка година в САЩ се дължат на пилешкото месо? Ако не се консумира никакво пилешко месо, колко бактерии Е. coli биха били предотвратени? Колко би намаляло разпространението? Трудно е да се каже заради времето между появата и асимптоматичната колонизация на червата с извънчревни патогени и развитието на инфекции. И така, консумирате някакво замърсено пиле и бактериите, причиняващи инфекции на пикочните пътища в червата, могат да си стоят в дебелото черво месеци наред преди да се появят, проправяйки си път към пикочния мехур и предизвиквайки инфекция. Причината, поради която знаем, че може да отнеме толкова време, е чрез проучване върху динамиката на чревната популация на причиняващите инфекции на пикочните пътища E. coli между партньорите. По-голямото пренасяне от ректум на ректум може да се обясни с високите нива на Е. coli, намиращи се в урината на заразена жена, които впоследствие могат да бъдат пренесени към партньора в зависимост от определени интимни практики.
Заключението е, че има убедителни доказателства, че купешкото месо, най-вече птиците, служи като важен източник за излагане на влиянието на E. coli, които са резистентни към антибиотиците и които причиняват инфекции на пикочните пътища. По този начин, вместо само инфекции на пикочните пътища, може би трябва да ги наричаме инфекции на пикочните пътища, причинени от храната, съкратено ИПППХ.
Разбира се, бихме могли да намалим тежестта на тези инфекции на пикочния мехур, причинени от храната, чрез разработването на някакъв вид ваксина срещу тях, или можем просто да намалим контакта ни със свежо или замразено пилешко месо. Няма вреда, няма птица.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/urinary-tract-infections-from-eating-chicken
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев