До 20% от всички видове рак са свързани с инфекции, най-вече вируси, а списъкът с потенциално канцерогенни инфекциозни агенти расте. Би било чудесно, ако открием вирус, който допринася за риска от рак на гърдата, защото тогава можем да намерим нови начини за предотвратяването и лечението му. В момента връзката между месото и млякото и и ракът на гърдата е свързана с ефекта на наситените мазнини, но имаме и вируса, причиняващ рак при кравите, който заразява клетките на млечната жлеза на кравите. Инфекциозният вирус след това се освобождава в млякото, което дава кравата и тъй като повече млекодобивни стада в САЩ са заразени, учените смятат, че американците са често изложени на влиянието на този вирус на говежда левкемия, до 2003 г. нямахме доказателства, 34 години след откриването на вируса.
В началото най-добрите възможни тестове не успяват да открият антитела към вируса в кръвта на хората. Когато нашата имунна система е изложена на някой вирус, тя създава антитела, с които да го атакува. Няма антитела, няма излагане, така че това довело до преобладаващото мнение, че този вирус не представлява заплаха за общественото здраве. Тези тестове бяха най-актуалните и най-модерните за онова време, но изключително нечувствителни в сравнение с по-модерните технологии, така че изследователите решили да преразгледат проблема, вече след като имало по-добри тестове.
И така, взели кръв от около 250 човека, само за да си отговорят на въпроса: „Има ли хора с антитела срещу вируса на говеждата левкемия?“ И се оказва, че 191 от тях имали, 74%… Не трябва да се изненадваме. По онова време почти 90% от американските млекодайни стада били заразени и в най-новото национално проучване се оказва, че 100% от големите ферми били заразени при изследване на млякото, което идва от тези места.
Защо тогава нямаме епидемия от рак на вимето при кравите? Виж, млекодайният добитък се прави на хамбургери когато животните са толкова млади, че нямат много време, за да развият големи тумори. И ето как повечето жени могат да се заразят. Въпреки че пастьоризирането би трябвало да заличи вируса, кой не е ял розов по средата бургер в определен момент от живота си?
Заключението е, че дълго спряганото предположение, че вирусът на говеждата левкемия не е опасен за общественото здраве, вече не може да се поддържа. Цялата тази област на изследване трябва да бъде възобновена със следващата стъпка, която да определи дали хората всъщност могат да се заразят активно. Наличието на антитела обикновено се интерпретира като показател за минала или настояща инфекция, но теоретично погледнато може би ние просто произвеждаме антитела към мъртвия вирус, който сме изяли, който е бил убит чрез готвене или пастьоризация. Само защото три четвърти от нас са били изложени, не означава, че сме активно заразени с вируса.
За да докажем това, трябва всъщност да намерим ретровируса, който активно да се залепи за собственото ни ДНК. Вижте, милиони жени са се подлагали на операция на гърдата, защо просто не разгледаме премахнатата тъкан? Група изследователи го направили и през 2014 г. публикували откритията си в новопоявилия се журнал за инфекциозни заболявания на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, и 44% от пробите се оказали положителни, което доказва за първи път, че хората могат да се заразят с вируса на говежда левкемия.
Последната стъпка е да определим дали вирусът действително допринася към заболяването. С други думи, дали вирусите на говеждата левкемия, които откриваме в тъкани от човешки гърди причиняват рак или те са просто безобидни пътници? Един от начините да го разберем е да видим дали вирусът е по-често срещан при жени с рак на гърдата, но никой до сега не е търсел вируса в тъкани от човешки гърди при починали от рак хора… до сега. Наличието на ДНК от вируса на говеждата левкемия в тъкани от гърда е тясно свързано с диагностициран и потвърден рак на гърдата. 37% от случаите на рак на гърдата могат да се дължат на излагане на влиянието на вируса на говеждата левкемия. До 37% от случаите на рак на гърдата при хората може да се дължи на излагане на влиянието на вируса на говеждата левкемия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-bovine-leukemia-virus-in-breast-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев