През 1982 г. е публикуван важен доклад върху храненето, хранителните вещества и рака от Националната академия на науките, първият най-голям институционален научен доклад, свързан с темата. Докладът започва със заявлението, че да, учените трябва да внимават с избора си на думи когато не са напълно уверени в заключенията си. Но например, по това време вече е станало прекалено ясно, че цигарите убиват хората. Но ако населението беше убедено да спре да пуши, когато се съобщава за връзката с рака на белите дробове, тези смъртни случаи от рак нямаше да се появят. Ако чакате абсолютната сигурност, милиони хора могат да умрат до тогава. Ето защо понякога човек трябва да се позове на принципа на предпазливостта.
Например, като се подчертава, че плодовете и зеленчуците могат да намалят риска от няколко често срещани форми на рак. Не сме напълно сигурни, но има достатъчно доказателства и какви са недостатъците на яденето на повече плодове и зеленчуци? Защо не опитаме?
Докладът на Националната академия на науките от 1982 г. продължава със следното: сега хората се питат за причините за появата на рак, които не са свързани с тютюнопушенето. Какви са тези причини и как може ракът да се избегне? За съжаление все още не е възможно да се направят твърди научни изявления относно връзката между храненето и рака. Намираме се в този междинен етап на познание, подобно на това за цигарите от преди 20 години. Ето защо, по преценка на комисията, сега е моментът да се предложат някои междинни насоки по отношение на храненето и рака.
Има притеснения например за преработеното месо. И 30 години по-късно се потвърждава, че преработеното месо официално се обявява за канцероген при хората. Може би, ако бяхме слушали тогава, може би щяхме да пропуснем сандвичите със салам на обяд, марка Lunchables, които, след като се разделят, както ги описва CEO-то на Филип Морис, „най-здравословният елемент в тях е салфетката.“
Констатациите от този доклад върху храненето и рака предизвикват невероятно ниво на недоверие от страна на раковата общност и пряка враждебност от страна на хората и индустрията, чието препитание зависи от храните, които биват поставени под въпрос, до такава степен, че един о авторите на доклада бива обвиняван, че убива хората с официално организирани петиции, които да изгонят изследователите от професионалните общества, очевидно е бил засегнат много чувствителен нерв.
Американската асоциация на месото и други членове на Съвета за селскостопанска наука и технология критикуват доклада. Да, може би ще спаси живота на хората, но препоръчаното намаление на консумацията на месо сериозно ще намали доходите на животновъдната и месната индустрия. Индустриите за плодове и зеленчуци очевидно ще имат ползи, ако потребителите приложат тези препоръки. Плодовете и зеленчуците обаче възлизат на по-малко от 15% от паричните постъпления. Повечето пари идват от добитък, прасета, пилета, фуражни зърна и маслодайни култури. Това ми напомня на съобщенията на тютюневата индустрия, при които Филип Морис говореше за това, че тютюневата индустрия ще фалира.
Може би не месото е причината за рака, както казва индустрията, а марихуаната, която толкова много хора пушат в днешно време. Как може някой да твърди, че такова разнообразно хранене причинява рак? Може би всички вие просто завиждате на цялата тази храна, която ядем, както пуританите, които осъждали капаните за мечки, не заради болката, която изпитват мечките, а заради удоволствието на зрителите. Не можете да ни кажете да намалим месото, „едно от малкото останали удоволствия на хората на масата.“
Денят, който докладът на Националната академия на науките, е публикуван, е наречен „Денят, в който храната беше обявена за отрова“, заявява Томас Джукс, човекът, който открива, че може да се ускори растежа на пилетата, ако им се дават антибиотици. Как се осмелява Националната академия на науките да препоръчва на хората да ядат плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни ежедневно, за които се твърди, че съдържат все още непознати съставки, които могат да ни предпазят от определени видове рак. „Как може човек да избере храни, които съдържат непознати съставки? Това не е научна препоръка; това звучи като литература от някой магазин за здравословни продукти.“
Любимото ми твърдение обаче е: Помислете за човешките гърди. Как може животинската мазнина да е вредна за нас, ако кърмещите жени създават произвеждат толкова голямо количество от нея? Жените са животни; техните млечни жлези произвеждат мазнина за кърмата. Следователно не трябва да се ограничаваме в яденето на бургери. Какво?
Както и да е, какво казват най-новите научни изследвания за храненето и рака? Кои са останалите пет препоръки? Говорихме вече за яденето на повече плодове и зеленчуци. Консумацията на соеви продукти може не само да намали риска от поява на рак на гърдата, но и да увеличи шансовете за оцеляване. И по отношение на препоръките за храненето и храни, които да спрем да консумираме, където доказателствата са достатъчно убедителни, се включва ограничаването и избягването на млечните продукти за намаляване на риска на рак на простатата, ограничаване или избягване на алкохола за намаляване на риска от рак на устата, гърлото, хранопровода, дебелото черво, ректума и гърдата, избягване на червеното и преработеното месо за намаляване на риска от рак на дебелото черво и ректума и избягване на гриловано, пържено и варено месо за намаляване на риска от рак на дебелото черво, ректума, гърдата, простатата, бъбреците и панкреаса. И в този контекст, тук говорят за всички видове месо, включително пилешко и риба.
Вижте, всички ние трябва да вземем решения за храната си всеки ден. Не можем да чакаме еволюцията на научния консенсус. Докато не разберем повече, за да предпазим нас самите и семействата си, всичко, което можем да направим, е да действаме в съответствие с най-добрите налични доказателства в момента.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-advice-on-diet-and-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев