Токсично ли е маслото от чаено дърво? Данните показват, че локалната употреба на маслото от чаено дърво е относително безопасно и че нежеланите реакции са незначителни, самоограничаващи се и редки. Публикуваните данни обаче добавят и някои възражения: маслото може да бъде токсично при поглъщане през устата; може също да причини кожни раздразнения при по-високи концентрации.
Сега, обикновено маслото от чаено дърво намалява възпалението на кожата. На 27 доброволци инжектирали хистамин в кожата, който се равнявал на това количество, което се получава при ухапване от жилеща мравка, но голямата червена подутина значително намаляла след намазване с масло от чаено дърво. Ето го мястото 20 минути след инжекцията. Ако се намаже с плацебо масло, ще продължи да се влошава преди най-накрая да започне да се успокоява. Но ако на 20-тата минута сложите половин капка чисто чаено дърво, то ще спре възпалението в самото му начало и веднага ще започне подобрение.
Някои хора обаче са чувствителни към него и вместо това може да предизвика обрив. Това обаче относително рядко се случва, само около 1% от по-големите деца и възрастните имат такава реакция. И нито едно от 40-те по-малки деца не е имало реакция, което е добре, защото маслото от чаено дърво се съдържа в около 5% от бебешките мокри кърпички и лосиони.
Повечето реакции, ако изобщо възникнат, се причиняват от прилагането на чисто масло, така че има препоръки за поддържане на концентрацията на маслото от чаено дърво в различните продукти за кожа на под 1%. Освен това производителите биха искали да използват антиоксиданти и тъмни бутилки, за да сведат до минимум излагане на влиянието на светлината, тъй като старите окислени масла са по-склонни към предизвикване на алергични реакции. В маслото от чаено дърво са открити стотици различни съединения, но композицията се променя когато се изложи на светлина, въздух, влажност и по-високи температури. Цветът може да се промени на зелено-кафяв, вискозитетът се променя и миризмата става като на терпентин. Все лоши знаци.
Дори и прясното масло от чаено дърво не трябва да се поглъща. Два часа преди пристигане в детската клиника по педиатрия, майката на едно 4-годишно дете му дала приблизително 2 чаени лъжички масло от чаено дърво. 30 минути по-късно детето не можело да върви нормално и скоро след това изпаднало в кома. Те отбелязват, че маслото от чаено дърво било в бутилка без капачка, защитена от деца, но в случая това нямало значение, защото капачката нямала също и защита от майки.
Подобни случаи се съобщават при количества дори по-малки от две чаени лъжички, въпреки че съобщените случаи за натравяне на възрастни обикновено включвали по-големи дози. За щастие не са съобщени смъртни случаи при хора, причинени от маслото от чаено дърво, въпреки че забележете определението „при хора“. Маслото от чаено дърво е замесено в смъртни случаи на домашни любимци, когато се използва неподходящо при опит за лечение на бълхи или нещо подобно. Котките особено са изложени на риск, заради навика им да облизват козината си.
При хората обаче то може да се използва безопасно, ако избягвате поглъщане през устата, прилагате само разредено масло локално и го използвате, само ако е било правилно съхранявано.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-tea-tree-oil-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев