Повечето смъртни случаи в Съединените щати са предотвратими и са свързани с храненето. Според най-подробния анализ на рисковите фактори, публикуван някога – Проучването върху глобалната тежест на заболяванията, финансирано от фондация на Бил и Мелинда Гейтс – причина номер 1 за смърт в САЩ и причина номер 1 за увреждания в тази страна е нашето хранене, което е свалило тютюнопушенето на номер 2, Пушенето в днешно време убива само около половин милион американци всяка година, докато храненето убива стотици хиляди повече.
Така че ако повечето случаи на смърт и увреждания са предотвратими и са свързани с храненето, тогава очевидно храненето е първото и най-важно нещо, изучавано в медицинските учебни заведения, нали? Това е първото нещо, за което ви говори вашият лекар. Как може да има такава липса на връзка между науката и практиката на медицината?
Нека да направим един мисловен експеримент. Представете си, че сте пушач през 50-те години на миналия век. Вижте, средната консумация на цигари на глава от населението е била около 4000 цигари годишно. Помислете за това. През 50-те години средностатистическият човек е пушел по половин пакет на ден.
Медиите са ви казвали да пушите, известните спортисти са ги подкрепяли. Дори дядо Коледа се е грижел достатъчно за гърлото ви, за да иска да пушите. Нали искате да сте във форма и да сте слаби, така че не забравяйте да пушите и да ядете много хотдог, за да бъдете слаби, много захар, за да сте тънки и слаби, много по-елегантни отколкото, ако изядете тази ябълка… Ухаа. Въпреки че ябълките наистина загатват усещане за ползи и свежест, както гласи една реклама на тютюневата индустрия, която създава много възможности за правене на цигари, ориентирани към младежта. Искат да направят цигари за деца с аромат на ябълка.
В допълнение към това да сме стройни и слаби, пушим, за да успокоим гърлото си и да имаме по-добро храносмилане. Да, цигарите Филип Морис не претендират, че имат някаква лечебна сила, но хей, все пак един грам превенция струва един килограм лекарство. По-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате и… да пушите.
Подобно на храненето, пушенето е семейна афера. Боже, мамо, ти наистина си харесваш твоите Марлборо. Дяволски си прав. „Само един въпрос, мамо, можеш ли да си позволиш да не пушиш Марлборо?“ През 50-те години децата ви ви даваха цигари. Дори вашето куче ви даваше цигари.
„Дъхни в лицето й и тя ще те последва навсякъде.“ Никоя жена не може да откаже. „Те са толкова кръгли, твърди и пълни.“ В края на краищата Джон Уейн е пушил… докато не получил рак на белите дробове и не умрял.
Дори и палеолитните хора са пушели, както и лекарите.
Това не означава, че няма противоречие в рамките на медицинската професия. Да, някои лекари пушели Кемъл, а други предпочитали Лъки, така че все пак е имало някакво противоречие. Известни лекари на високи и безпристрастни медицински постове предпочитали Филип Морис. Дори специалистите не можели да стигнат до единодушие кои цигари са по-добри за гърлото ви; така че най-добре да се придържаме към науката… и повечето учени пушели от тази марка.
Не би трябвало да е толкова сложно – но дори и учените, занимаващи се със сложни неща, си имат свой любимец, за човека, който мисли за себе си.
Знаем защо Американската медицинска асоциация е била близка с тютюневата индустрия, защо е отказвала да одобри доклада на Ръководителя на Американската здравна служба върху пушенето, след като е получила чек от 10 милиона долара от тютюневата индустрия.
Но защо отделните лекари не са се възпротивили на това? Имало е няколко смели души, които са изпреварили времето си, също както има и днес такива, които се противопоставят на индустриите, убиващи милиони. Но защо не е имало повече? Може би защото повечето лекари… са пушели цигари, също както повечето лекари днес… продължават да ядат храни, които допринасят към епидемията на заболявания, свързани с храненето. Какъв е бил лозунгът на Американската медицинска асоциация тогава? Всичко в умерени количества. Обширни научни изследвания са доказали, че пушенето в умерени количества… не е проблем. Звучи ли ви познато?
Стандартното американско хранене в днешно време е като пушенето от 50-те години на миналия век. Почти всички, които познавате, се хранят по този начин. Нормално е – така хранят и пациентите в болниците… за бога! Но не е нужно да чакате докато обществото настигне науката отново.
Понякога е нужно да мине едно цяло поколение, за да се променят нещата в медицината. Старото поколение лекари и професори по медицина, поддръжници на пушенето, умира и новото поколение заема мястото им, но колко пациенти трябва междувременно да умрат?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-smoking-in-the-50s-is-like-eating-today
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев