Има различни опасения относно вероятната връзка между гинекомастията, мазането с лавандула и маслото от чаено дърво. Гинекомастията е необичайно развитие на гръдната тъкан. И преди съм говорил за лавандулата, но какво да кажем за маслото от чаено дърво? Всичко започва с докладвани случаи, публикувани в медицинския журнал Нова Англия.
Там описват три млади момчета, при които растежът на гърдите съвпада с локалното прилагане на продукти, които съдържат масла от лавандула и чаено дърво. Как да разберем кой е виновен? Ами, проблемът е разрешен при всеки пациент наскоро след като употребата на продукти, съдържащи тези масла, била спряна. Освен това проучванията върху човешките клетки посочват, че двете масла имат преобладаващо активност на женски хормони и анти-мъжки хормони. И така, стигат до заключението, че честото мазане с лавандула и масло от чаено дърво вероятно е причината.
Но, както посочва представител на едно компания за производство на масло от чаено дърво, само едно от трите момчета имало контакт с някакво количество масло от чаено дърво, както и контакт с масло от лавандула, така че лавандуловото масло може да е причината и за трите случая. Изследователите отговарят на това с: „Добре, това е валиден аргумент.“ Маслото от чаено дърво обаче наистина имало активност, подобна на тази на лавандуловото масло при лабораторни изследвания. Нека да ви ги покажа.
Тук се измерва растежа на човешките ракови клетки на гърдата в съд на Петри. Накапвате малко количество естроген върху тях и може да наблюдавате растежа им да се увеличава десетократно. Но ако добавите естрогенен блокер заедно с естрогена, ефектът изчезва. Добре.
Сега нека добавим по-големи количества масло от чаено дърво към ракови клетки от гърдата. Растежът им с повишава и причината, подари която знаем това, че това е ефект от естрогена, е, че когато добавите също и естрогенен блокер, растежът намалява. Доста убедително, но лабораторните изследвания сами по себе си не са достатъчни като основание за обвинението към такива традиционно използвани продукти, твърдят някои билкови поддръжници – включително Паула Гардинър, която се зарадвах да видя, една от моите съученички и приятелки от медицинския университет. Здравей, Паула!
По-конкретно, твърди Асоциацията на производителите на масло от чаено дърво, само няколко съединения на маслото от чаено дърво успяват да проникнат в кожата, така че това, което трябваше да направят, е просто да измерят хормоналните ефекти на тези три съединения. Но това никога не е било правено до по-късно същата година.
Да, ако накапете по-големи количества цяло масло от чаено дърво върху раковите клетки от гърдата в съд на Петри, растежът им ще започне да се увеличава, в сравнение с масло без такива естрогенни ефекти, каквото е евкалиптовото масло. Но само ако погледнете тези три съставки на маслото от чаено дърво, които всъщност успяват да проникнат в кръвта след намазване на кожата, нито една от тях не изглежда да има някакви естрогенни ефекти, така че нито една от съставките, които проникват в кожата, не изглежда да действа като естроген, нито сама, нито в комбинация с други. И така, няма как да се пресъздадат ефектите на маслото от чаено дърво в съд на Петри когато го приложим върху кожата. Така, това, което виждаме в съд на Петри, може и да не е идентично с това, което виждаме директно при хората.
Тези нови данни накарали европейските власти по въпросите за защита на потребителя да стигнат до заключението, че предполагаемата връзка между гинекомастията и локалната употреба на маслото от чаено дърво е неправдоподобна. В действителност, ако анти-мъжките хормони в маслото от чаено дърво останат върху кожата, тогава както ще кажете да го използваме за лечение при жени, които имат проблем с излишното окосмяване? Тези жени биват инструктирани да се пръскат с разредено масло от лавандула или чаено дърво, друга група – с плацебо спрей два пъти дневно върху „проблемните“ зони сутрин и вечер в продължение на три месеца. Окосмяването било премахнато преди и след от четири различни места по тялото: брадичката, гръдния кош, бедрата и подмишниците. След три месеца нямало промяна в количеството косми на диаметър в плацебо групата, както и се очаквало, но в групата с лавандула/чаено дърво космите при всички жени станали по-тънки.
Това показва, че поне комбинацията от масло от лавандула и чаено дърво, която се прилага локално върху кожата, може да бъде ефективна за намаляване на умереното излишно окосмяване, което представлява безопасно, икономично и практично средство за лечение на тази „болест“.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-tea-tree-oil-have-hormonal-side-effects
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев