Много често се дават хранителни добавки на деца с аутизъм. Помагат ли изобщо с нещо? Една от най-често срещаните е омега-3 под формата на рибено масло, което се основава на проучвания като това, показващо значително намаление на нивата на омега-3 в кръвта при децата с аутизъм. Но това може би е обратна причинно-следствена връзка. Вместо ниските нива на омега-3 да водят до аутизъм, може би аутизмът води до ниски нива на омега-3. Може би децата с аутизъм са просто по-злояди и не ядат достатъчно риба или ленено семе. Няма как да знаем докато не направим проучване.
Шест месеца прием на 200 мг. DHA на ден, една от дълговерижните форми на омега-3, не води до никакъв ефект. И така, ето ги всички тези деца, които я приемат, въпреки липсата на доказателства, че изобщо има някакво действие. Може би просто не приемат достатъчно? Добре, какво ще кажете за едно рандомизирано проучване с плацебо контролна група, което да включва 1500 мг. дълговерижни омега-3 мастни киселини? И високата доза също не подействала. Ако вземем заедно всички проучване, ще видим, че омега-3 под формата на хранителна добавка просто не изглежда да повлиява върху аутизма.
Ето едно предварително проучване върху витамин С като хранителна добавка за аутизъм, според което има ползи поне при една част от децата, но това не трябва да се тълкува като универсална препоръка за прием на витамин С, особено при огромните дози, които тук използвали и които могат да увеличат риска от камъни в бъбреците.
Заключението – според един преглед в журнала на Академията по педиатрия от 2017 г. – няма почти никакви доказателства в подкрепа на използването на хранителни добавки за деца с аутизъм, въпреки че тук не разглеждат данните за витамин D.
Историята с витамин D започва точно както историята с омега-3: ясни доказателства, че нивата на витамин D в кръвта са значително по-ниски при деца с аутизъм, в сравнение с други деца, и по-ниските нива на витамин D са свързани с по-тежка форма на аутизъм, но витамин D е витаминът на слънцето. Вместо витамин D да играе някаква роля при аутизма, не е ли по-вероятно децата с аутизъм просто да не излизат на слънце толкова много?
Има обаче и някои обещаващи докладвани случаи. Например, това 2-годишно дете с аутизъм, дефицит на витамин D, чийто аутизъм започнал да се подобрява след прием на витамин D под формата на добавка. Но няма как да знаем дали е случайност, докато не направим проучване.
Проучване върху ефикасността на витамин D под формата на добавка при 83 деца с аутизъм показва, че 80% се подобрили по отношение на своето поведение, зрителен контакт, внимание, като се стига до заключението, че витамин D е евтин, леснодостъпен, безопасен и може да има благоприятни свойства. Но това е открито проучване, което означава, че няма плацебо контролна група. Така че няма как да знаем какво подобрение би имало с плацебо ефекта. Сега, понякога отворените експерименти са неизбежни, както например ако изучавате ефектите от физиотерапията или нещо подобно, трудно е да се направи плацебо масаж, но можете да напъхате витамин D в хапче. Защо тогава да не направим истинско рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група?
Типичното извинение е, че не би било етично. Искам да кажа, ако имате дете с дефицит на витамин D, как бихте стояли отстрани, давайки му захарно хапче? Да, но ако витамин D действително работи, колко деца обричаме по този начин да продължават да страдат ненужно като публикуваме проучване, проведено не по правилен начин?
Съществуват множество различни поддържащи механизми, по които витамин D може потенциално да помогне на деца с аутизъм: подобрение на ДНК-то, противовъзпалително действие, митохондриална защита и т.н. Ето защо има спешна нужда от рандомизирани, контролирани проучвания, но до сега такива не са провеждани.
Едно рандомизирано контролирано проучване върху витамин D като добавка при деца с аутизъм, крайно време е. Дават на децата до 5000 IU на ден в зависимост от теглото им и го сравняват с плацебо. Лекарствата, които имаме за аутизъм, просто помагат за някои от свързаните с него симптоми, както можем да дадем на децата хапчета за сън или нещо подобно, но няма нито едно лекарство, което наистина да засяга основните симптоми на аутизъм.
Така че изследователските групи по света търсят нещо по-добро и тази група изглежда го е намерила. Приемането на витамин D като добавка показва различни ефекти върху основните прояви на нарушенията от аутистичния спектър, значително подобрение не само при раздразнителността и хиперактивността, но и при социализирането, повтарящите се поведения и неподходящото изразяване – първото двойно тайно рандомизирано проучване с контролна група, което доказва ефективността на витамин D при пациенти с аутизъм.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dietary-supplements-for-autism
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев