Защо индустрията за сол е толкова мощна? Те имат свой PR и лобиращи компании, които играят с тактики в стила на тютюневата индустрия, за да се омаловажат опасностите, но солта е толкова евтина. Колко пари всъщност се печелят? Парите не са в солните мини, а в индустрията за преработени храни. Също както индустрията за захар не се интересува от това дали ще си купим 1 килограм захар от магазина, защото именно индустрията за преработени храни за милиарди долари е тази, която използва толкова евтините сол и захар, за да ни продава боклуците си. И като ни привлече към тези свръх сладки, свръх солени храни, нашите вкусови рецептори толкова се изменят, че естествените за нас храни ще имат вкус на картон. Дори и най-узрелите плодове няма да са толкова сладки колкото плодовите близалки, ето защо ние продължаваме да купуваме все повече и повече.
Но има и други две основни причини, поради които хранителната индустрия добавя сол към храната. Другите две причини: изцяло търговски и за повечето храни са истинската причина, поради която хранителната индустрия иска приемът на сол да си остане голям. Ако добавите сол към месото, то ще започне да задържа вода, като така може да се увеличи теглото му с 20%. И тъй като се продава на килограм, това означава 20% повече печалба за много малко разходи. Солта също така ни кара да сме жадни.
Баровете неслучайно предлагат солени фъстъци безплатно. Компаниите за газирани напитки неслучайно притежават компаниите за снаксове. Не е съвпадение, че Pepsi и Frito-Lay са една и съща компания. Бихме ли платили 9 долара за напитка по време на кино след като сме изяли една кофа безсолни пуканки?
Бихте ли си поръчали най-големия размер сода, ако пържените ни картофи и Биг Мак-а не бях толкова солени? Но това не е единствената причина, поради която солта се добавя в месото. Тя разтваря мускулните протеини и ги превръща в гел за оптимална текстура на месото. Това е една от причините индустриите за месо и риба да използват така нареченото „лепило за месо“, ензима трансглутаминаза. Лепилото за месо може да помогне за превръщане на мускулния протеин в гел без добавяне на сол.
Някои от тези солени алтернативи оставят горчив послевкус в месото, Но този проблем може да се реши като се добави към месото химикал, който блокира горчивия послевкус, и който действа чрез блокиране на активирането на нашите вкусови рецептори и предотвратяване на тази информация от това да достигне до мозъка.
Месната индустрия признава, че техните продукти допринасят до значителна степен към значителните количества натрий в храната, което влошава имиджа им. Но солта е толкова евтина, че използването на каквото и да е друго ще струва пари. Ако обаче те са в състояние да решат този проблем с разходите, ако могат да го направят рентабилно, то тогава един ден може да се окаже, че ще спасят живота на милиони хора, както и ще спестят милиони долари.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/big-salt-getting-to-the-meat-of-the-matter
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев