Афтите могат да бъдат болезнен повтарящ се възпалителен процес на лигавицата на устата. И подобно на други хронични възпалителни състояния, увреждането на ДНК-то поради свободните радикали от оксидативния стрес се смята, че играе роля. Обикновено производството на свободни радикали е балансирано с антиоксиданти. Ако обаче концентрацията на свободни радикали стане прекалено висока и антиоксидантните ни ензими и антиоксидантите, които приемаме с храненето си, не могат адекватно да компенсират радикалите, балансът се премества към по-оксидантна посока, което може да доведе до оксидативно увреждане в тялото ни. Добре. Дали хората с периодично появяващи се афти имат по-малко антиоксиданти, по-голямо окисление и увреждане на ДНК-то? Да, да, и да. Повече оксиданти и повече оксидативен стрес в кръвта, по-нисък антиоксидантен статус и по-голямо увреждане на ДНК-то, което предполага, че може да е възможно антиоксидантите да помагат, но няма как да знаете, докато не проверите.
16 момчета и момичета на около 12-годишна възраст с постоянно появяващи се афти получават огромната доза от 2 грама витамин C на ден. Това се счита за допустимата дневна горна граница за възрастните преди да започнете да получавате диария, а 1200 мг. могат да направят и това при един 12-годишен организъм, но винаги става въпрос за рисковете и ползите. Как се справили? 15 от общо 16 души намалили броя на афтите най-малко наполовина. През трите месеца преди да започнат приема на витамин C те имали средно по 4 афти, но през трите месеца на прием на витамин C имали по-малко от една афта средно. После се опитали да спрат приема на витамин С за още три месеца и афтите започнали да се връщат. И така, върнали обратно витамин С и появата на афтите отново намаляла.
А какво ще кажете за директното прилагане на антиоксиданти, като например гел с куркума, гел, който съдържа 2% куркумин, жълтият пигмент в подправката куркума? Ако се маже директно върху афтите два пъти на ден, изглежда, че значително намалява интензивността на болката и размера на афтата в сравнение с плацебо, което представлява гел, който не съдържа никакви активни съставки. Но би било хубаво да се види сравнение с някакво друго активно лечение и то от независима група изследователи, което да не е финансирано от производители на гел с куркумин. Ето го и него. Рандомизирано клинично проучване: обикновен гел с куркумин от 2% срещу стероиден гел, купен с рецепта, оказва се, че куркуминът действа също толкова добре, което дава сериозни доказателства, че той може и да се използва като ефективна и безопасна алтернатива на стероидите при лечението на периодично появяващи се афти.
Но ако си спомняте, мазането с мед върху мястото побеждава същите тези стероиди както за лечение на афтата, в сравнение със стероидите, така и за намаляване на болката, в сравнение със стероидите. Така че, ако искате да използвате нещо локално, медът изглежда най-доброто решение, ами ако искате да приемате нещо през устата вместо това, нещо, което няма да ви докара диария?
31 пациенти с постоянно повтарящи се афти били разделени на две групи, като едната получава 20 мг. фибри от бета глюканите на хранителната мая на ден, а другата – плацебо. Това е количеството, което се съдържа само в една осма чаена лъжичка бирена мая или хранителна мая. В групата с плацебото няма никаква значителна промяна, докато в групата с хранителната мая сериозността на афтите намаляла почти наполовина, така че това е нещо друго, което можете да опитате.
Ако причината е антиоксиданти, не може ли просто да се храним с растителна храна, много плодове и зеленчуци и да лекуваме афтите по този начин? Никога не е правено такова проучване, въпреки че растителната храна също може и да влоши нещата, ако човек не си осигурява редовен надежден източник на витамин В12 чрез добавки или обогатени храни. Например, една 30-годишна жена с четири години на често повтарящи се афти, която яде много малко животински продукти и не приема никакви добавки, получила недостиг на витамин B12 и започнала да се чувства слаба и уморена, имала изтръпване и бодежи, така че лекарите незабавно започнали терапия с В12 и за щастие симптомите й на недостиг на витамин В12 се подобрили. Но се подобрили и афтите й, бързо и пълно възстановяване в рамките на няколко седмици след започване на прием на витамин В12 след години страдания.
Знаем, че дефицитът на витамин В12 може да доведе до поява на афти още от 70-те години, така че е направена препоръка да се обмисли недостига на В12 винаги когато дойде пациент с постоянно появяващи се афти. Всъщност голям брой дефицити на редица елементи може да са причината. Ако сравните резултатите от кръвните изследвания на хората с постоянно повтарящи се афти с тези на хората без афти, ще видите, че повече от половината от групата с афтите показват доказателства за хематологични дефицити, с други думи, дефицити на кръвообразуващи вещества, в сравнение с по-малко от 1 на 10 в групата без афти. Така че тук говорим за дефицит желязо и на фолат в допълнение към недостига на В12. И така, дали им хранителни добавки и афтите на тези хора се подобрили, особено сред тези, които не са имали семейна история на проблеми с афти.
Добре, така че можете да видите как витамините и минералите под формата на добавки могат да помогнат на хора с дефицити, но може ли добавка като витамин В12 да помогне дори и при хора, които нямат дефицит на В12? Очевидно да. Както се казва в заглавието, цианокобаламинът, най-често срещаната форма на хранителната добавка витамин В12, може да има ползи за лечението на постоянно повтарящите се афти, дори когато нивата на витамин В12 са нормални. Учени взели една група от 72 пациенти с чести появи на афти и им давали В12, независимо от това какви са им били нивата и в 96% от случаите хората се оправили и това било както сред тези, които имали дефицит на В12 преди, така и сред тези, които имали нормални нива на В12 в кръвта, преди да започнат. Но не е имало никаква контролна група, така че няма как да знаем колко хора са щели така или иначе да се оправят. А тук давали В12 с инжекции, а инжекциите могат да имат дори по-голям плацебо ефект от хапчетата, особено с нещо като витамин В12, който има забележителен рубиненочервен цвят в спринцовката. Но никога не е имало рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група върху приема на В12 през устата при поява на афти до сега.
Хиляда микрограма витамин В12 подезично на ден за 6 месеца, отнело 5 месеца, но накрая продължителността на появата на афти, броят на афтите и нивото на болка значително намалели и отново, независимо от първоначалните нива на витамин В12 в кръвта. Така че независимо дали има дефицит на В12 или не, добавката витамин В12 изглежда, че помага. В края на проучването два пъти повече хора в групата на прием на В12 изглежда се излекували.
Така че витамин В12 под формата на добавка представлява прост, евтин, нискорисков начин на ефективно лечение, въпреки че изглежда, че отнема няколко месеца, за да започне да действа, докато, ако налагате витамин В12 директно върху афтите, според едно рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група върху мазило с витамин В12, което се намазва директно върху афтите, може да получите най-малкото значително намаляване на болката в рамките на два дни, в сравнение с плацебото. И отново, няма значение дали имате дефицит на витамин В12 или не.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-supplement-for-canker-sores
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев