Ако изложите бременни щурци в контакт с хищнически паяк вълк, малки ще се излюпят, което показва поведение на повишено внимание при наличие на хищник наблизо и като следствие – подобрена вероятност за оцеляване от нападението на паяк вълк. Майката щурец изглежда може да предупреждава нейните малки относно заплахата, когато те са все още в нея, така че те да бъдат предварително адаптирани към външната среда.
Това се случва дори и при растенията. Ако отглеждате две генетично идентични растения – едно на слънце, едно на сянка, растението, отглеждано на слънце ще произвежда семена, които растат по-добре на слънце, а растението, отглеждано на сянка, ще отглежда семена, които растат по-добре в сянката – въпреки че те са генетично идентични. Така че това, което виждаме тук, е епигенетика, външни фактори, които променят поведението на гените.
Малките гризачи, родени през зимата, обикновено има по-дебела козина. Майките гризачи могат да комуникират с бебетата си по отношение на сезона още в утробата и да им кажат да си сложат дебелото палто, дори и преди още да са родени, и хората не са по-различни. Знаете как различните хора имат различно усещане за температурата, което води до битки в стаята – постоянно включване или изключване на климатика, отваряне на прозорци или не? Не е само генетично. Въпросът дали сме родени в тропиците или на студено място определя колко активни потни жлези имаме в тялото.
Но какво общо има това с храненето? Може ли храненето на една бременна жена за постоянно да промени биологията на нейните деца по отношение на това кои гени са включени или изключени през целия им живот? Или това, което изключва от храненето си?
Какво се случва с децата, родени по време на глада в Холандия през 1945 г., наложени от нацистите? По-висока честота на затлъстяване 50 години по-късно. Поведението на ДНК-то на бебетата, което е било препрограмирано преди раждането и очаква бебето да се роди в свят на глад, натрупва калории на всяка цена, но когато войната приключва, тази склонност на трупане на мазнини стана недостатък. Това, което бременните жени ядат и не ядат не само помага за определянето на рожденото тегло на детето, но и за бъдещото реално тегло на възрастния индивид.
Например, приемът на протеини от майката по време на бременността може да играе роля при епидемията от затлъстяване, но не само протеините като цяло. Протеините от животински произход, основно месото, консумирано по време на бременност, може да увеличи риска от това детето да е с наднормено тегло. Първоначално изследователите смятали, че причината може да е IGF-1, хормон на растежа, което се подпомага от консумацията на животински продукти, които могат да увеличат производството на мастна тъкан, но увеличаването на теглото е било свързано повече с месото, отколкото с млечните продукти.
Всяка дневна порция прием на месо по време на третия триместър води до около един допълнителен процент телесни мазнини в детето до 16-тия му рожден ден и потенциално увеличава риска от това то да е с наднормено тегло по-късно в живота си, независимо от това колко калории приема или колко се движи. Но не е намерена такава връзка с приема на краве мляко, което вероятно ще повиши нивата на IGF-1 също толкова много.
Така че вместо това, може би причината са обезогените в месото, химикали, които стимулират растежа на мастните тъкани. Има доказателства, които показват, че факторите на околната среда могат да предразположат хората към наднормено тегло, независимо от храненето и спорта. В края на краищата, дори новородените бебета са по-дебели – не можем да обвиняваме храненето и спорта. Животни също. И не само нашите домашни любимци, дори и плъховете в лабораториите и подлезите. Вероятността 24 различни животински популации от осем различни вида всички да показват положителна склонност към качване на тегло през последните няколко десетилетия случайно е по-малко от едно на милион, и така изглежда, че има нещо друго, което се случва, като обезогенните химикали.
Един такъв кандидат са полициклични ароматни въглеводороди, които се съдържат в цигарите, ауспусите на колите и в грилованото месо. Това национално проучване върху хиляди хора установява, че колкото повече децата са в контакт с тези неща, толкова по-дебели стават – учените успели да измерят нивата на тези химикали директно в урината им. И се оказва, че всичко може да започне от утробата; контактът с тези химикали по време на бременност може да доведе до увеличена телесна маса по време на детството и до по-висок риск от затлъстяване при децата.
Ако тези замърсители ви звучат познато, тук и преди сме ги разглеждали във връзка с увеличения риск от рак на гърдата в изследването върху рака на гърдата в Лонг Айлънд, така че може би те не са само обезогени, но и канцерогени, което може би обяснява 47%-то увеличение в риска от рак на гърдата при по-възрастните жени във връзка със средната продължителност на живота и приема на гриловани и пушени храни.
Ако погледнете един от най-често срещаните от тези токсини, пушачите си го набавят наполовина от храната и наполовина от цигарите, но за непушачите 99% идва от храната. Най-високите нива се срещат в месото, като свинското месо е очевидно по-лошо от телешкото, но както можете да видите дори тъмнозелените листни зеленчуци като кейл могат да се замърсят от замърсители във въздуха, така че не засаждайте глухарчетата си до магистралата и не забравяйте да миете зеленолистните под течаща вода.
Сега това са мастноразтворими замърсители; Те се нуждаят от много мазнини, за да бъдат абсорбирани, така че дори и силно замърсени растителни източници могат да бъдат по-безопасни, освен ако не излеете огромни количества масло върху храната си, в който случай токсините вероятно ще станат толкова лесно усвоими, както тези в месото.
Добрата новите е, че те не се натрупват в тялото ви. Ако изложите хората на влиянието на пила на барбекю, в нулев момент ето тук, може да видите как те получават голямо увеличение в нивата на тези химикали, стократно увеличение, но тялото ни може да се отърве от тях в рамките на 20 часа.
Проблемът, разбира се, е че хората, които ядат тези храни всеки ден, постоянно се излагат на тяхното влияние, което може да навреди не само на тяхното здраве, но и на здравето на децата им, а може би дори и на здравето на внуците им.
Това, че жените били бременни по време на глада в Холандия не само довело до увеличение на заболяванията сред техните деца, но и очевидно сред внуците им. Така че това, което яде една бременна жена сега, може да засегне бъдещите поколения. Въпросът за ефектите, разпростиращи се към бъдещите поколения, свързани с лошите условия по време на бременността, могат да хвърлят малко светлина върху причината за избухналите епидемии на диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, свързани с този преход към западния начин на живот.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/animal-protein-pregnancy-and-childhood-obesity
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев