Псориазисът е хронично възпалително кожно заболяване, което засяга около 1 на всеки 40 души, а това го прави едно от най-честите хронични кожни заболявания по света. Има много лекарства за него, някои от които струват повече от 100 000 долара годишно, за да има ефект. Има и по-евтини лекарства, като циклоспорин, но те носят дълготрайния риск от увреждане на бъбреците, хипертония и злокачествени заболявания. Лекарството може да причини рак и бъбречна токсичност при над 50% от пациентите, лекувани в дългосрочен план, и по отношение на злокачествените заболявания, до 42 пъти по-голяма вероятност за поява на рак. И то дори не работи толкова добре, като държи болестта надалеч при малко повече от половината от пациентите за период от 4 месеца. Трябва да има по-добър начин.
Какво ще кажете за растенията: „Растителни средства за мазане за лечение на псориазис“? Ами, гелът от алое вера се счита, че притежава противовъзпалителни, противосърбежни и лечебни свойства за зарастване на рани. Да, както и преди съм споменавал, когато бил подложен на проверка за лекуване на рани, това всъщност влошило нещата. Използването на препарат от алое често е придружено от погрешна информация и преувеличени твърдения, но има някои впечатляващи доказателства. Например, за да се тестват неговите противовъзпалителни свойства, едно към едно срещу стероидите за излагане на влиянието на горчичния газ.
Горчичният газ (иприт) е вероятно най-популярния химически агент при война, който започва да се използва от Първата световна война насам. Последната широко разпространена военна употреба е през 80-те години по време на война на Иран с Ирак, като над 100 000 души били в контакт и много все още страдат от дълготрайните усложнения, включващи предимно сърбеж. Дори десетилетия след преживяване на газово нападение, 70% до 90% от хората все още имат поражения.
Локалните стероиди са най-често прилаганите медикаменти и те наистина помагат, но дългосрочната им употреба не се препоръчва и е свързана с различни странични ефекти. Ето защо какво ще кажете за по-безопасни средства, като например алое вера?
67 ветерани от войната, ранени с химични вещества, били разделени на групи, като прилагат или крем с алое вера/зехтин или стероиди, и се оказва, че сместа с алое вера действа също толкова добре, колкото и лекарството.
Добре, добре, нека опитаме какво ще стане при лечението на псориазис. До края на едномесечното проучване кремът с алое вера излекувал 83% от пациентите, в сравнение с плацебо крема, който излекувал по-малко от 10%, което води до значително изчистване на кожните лезии от псориазните плаки.
Добре, но това е в сравнение с неактивно плацебо. Какво ще кажете за сравнение със стероиди? Установено е, че алоето е по-ефективно в намаляването на клиничните симптоми. Взимате този гаден пъп и премахвате сърбящия, люспест обрив.
Ето още една красива поредица от снимки преди и след, но в този случай това може и да е било лечението с плацебо. В това двойно тайно проучване с плацебо контролна група на един гел от алое вера за лечението на лек до умерен псориазис, нещата се подобрили при 70% от местата, третирани с алое, но 80% от областите, третирани с плацебото, също се подобрили. Плацебото надвило алоето. Високата степен на реакция от плацебо гела показва възможен ефект на подобрение от само себе си. Плацебото било само ксантанова гума и вода и учените си казали, може би алоето не се е провалило, може би ксантановата гума действа също?
В крайна сметка резултатите относно ефективността на алое вера за псориазис са противоречиви, но прилагането му върху кожата изглежда безопасно, така че защо да не опитаме?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/aloe-vera-for-psoriasis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев