Всички ние сме дебелоглави. Около половината от сухото тегло на мозъка ни е мазнина. По-ниските нива на дълговерижните омега 3 мастни киселини, DHA, в някои области на мозъка на хора с Алцхаймер накараха хората да си мислят, че DHA има предпазна роля. Тъй като нивата на DHA в мозъка обикновено са свързани с нивата на DHA в кръвта, могат да се направят проучвания в даден момент върху хора с деменция и с начални симптоми на деменция, и при тях се оказва, че имат по-ниски нива и на двете дълговерижни омега 3, EPA и DHA, циркулиращи в кръвта. Сега, това не означава непременно, че по-ниските нива на омега 3 причиняват когнитивни увреждания. Това е само момент във времето, затова не знаем кое е първо. Може би деменцията води до дефицит на DHA и EPA, а не дефицитът да води до деменция.
Това, което бихме искали, е да измерим нивата на дълговерижните омега 3 в началото и после да проследим хората във времето, и наистина се оказва, че има по-бавна скорост на влошаване на когнитивната функция при хората, които в началото имали по-високи нива. Всъщност можете да видите разликата на ЯМР. Хиляди възрастни мъже и жени се подложили на проверка на нивата си и били сканирани отново и отново, оказва се, че мозъка на тези с по-високи нива изглеждал значително по-здрав 5 години по-късно.
Размерът на мозъка ни всъщност се смалява докато остаряваме, което започва от около 20-годишна възраст. Между 16 и 80 години мозъкът ни губи около 1% от своя обем на всеки две или три години, така че докато станем на 80 години, мозъкът ни ще е изгубил 26% от своята големина и ще се окаже по-малък от този на 2 или 3-годишно дете.
Докато остаряваме, способността ни да правим дълговерижни омега 3, като DHA, от късоверижни омега 3 от растителни храни като например ленено семе, чиа, орехи и зеленолистни, може да намалее. И така, изследователите сравнили нивата на DHA с обема на мозъка в проучването Фрамингам и по-ниските нива на DHA били свързани с по-малък обем на мозъка, но това било просто в определен момент във времето, докато не беше публикувано това проучване.
По-високите нива на EPA и DHA били свързани с по-голям обем на мозъка и осем години по-късно. Докато нормалното стареене води до цялостно свиване на мозъка, по-ниските нива на дълговерижни омега 3 може да сигнализира за повишен риск. Единственото нещо, от което се нуждаем, за да докажем причинно-следствена връзка, е рандомизирано контролирано проучване, което доказва, че можем реално да забавим загубата на мозък като даваме на хората допълнително дълговерижни омега 3, но изследванията не показват никакви ползи за когнитивната функция от приема на добавки до сега.
Едно двойно сляпо рандомизирано интервенционално проучване, което дава доказателства за първи път, че дълговерижните омега 3 под формата на хранителна добавка имат положително влияние върху мозъчната функция при здрави индивиди, значително подобрение в изпълнителната функция след шест и половина месеца прием на хранителна добавка и значително по-малко свиване на мозъка в сравнение с плацебо. Този вид свиване на сивото вещество в плацебо групата може да се счита за нормален процес за мозъка при остаряване, но той е значително забавен в групата, която приема хранителни добавки. Също така описват промени и в бялото вещество на мозъка, повишена фракционна анизотропия и намаление на средната и радиална дифузивност – термини, които никога не съм чувал, но очевидно се има предвид по-голяма структурна цялост.
Така че наличието на достатъчно дълговерижни омега 3, EPA и DHA, може би е важно за запазване на мозъчната функция и структура. Следващият въпрос е каква доза е достатъчна и как да я набавим? Проучването Фрамингам открива, че предполагаемият праг е индекс омега 3 от около 4.4, което е мярка за нивата ни на EPA и DHA. Наличието на повече или много повече от 4.4 не изглежда да е от значение, но наличието на по-малко е свързано с ускорена загуба на мозък, която се равнява на допълнително две години остаряване на мозъка. Това излиза, че е около една чаена лъжичка по-малко мозъчно вещество, така че е по-добре да имаме омега 3 индекс от над 4.4.
Проблемът е, че хората, които не ядат достатъчно риба, могат да имат индекс по-малък от 4.4. Почти две трети от веганите могат да паднат под 4, което предполага, че значителен брой вегани имат статус на омега 3, който е свързан с ускорено остаряване на мозъка. Средностатистическият американец малко надвишава прага и отива към 4.5, въпреки че ако възрастта и полът ви съответстват са същите като на един веган, по ирония на съдбата месоядните са в същото положение – няма много дълговерижни омега 3 в Биг Мак-а. Но наличието на нива, които не са по-лоши от тези на хората със стандартната за Америка диета, не ни помага много.
Всичко, от което се нуждаем, е проучване, което дава на хората с такива ниски нива, някаква незамърсена форма на EPA и DHA и проверява колко е необходимо, за да изтласкаме хората към този праг, а ето го и него. Изследователи взели хора, които се хранят само с растителна храна и с нива под 4, дали им EPA и DHA на основата на водорасли, и количество от 250 мг. на ден покачило индекса от около 3.1 на 4.8 в рамките на четири месеца.
И така, ето защо препоръчвам на всеки да има пълноценно растително хранене заедно с прием на незамърсени EPA и DHA под формата на хранителна добавка, за да си набави най-доброто от двата свята: омега 3 нива, свързани със запазване на мозъка, докато същевременно се сведе до минимум излагане на токсични замърсители.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-vegans-take-dha-to-preserve-brain-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев