Средностатистическият възрастен използва девет продукта за лична хигиена всеки ден със 126 уникални химически съставки. До сега мислехме, че всичко, което се слага върху кожата, винаги ще си остане на повърхността й и единственото нещо, за което трябва да се притеснявате, е локалното дразнене на кожата. Но през последните десетилетия започваме да наблюдаваме как някои от локално прилаганите вещества могат да проникнат през човешката кожа и накрая да започнат да циркулират през тялото ни.
Вземете например токсичния тежък метал олово. За да видят дали оловото може да се абсорбира в тялото през кожата, изследователи слагали олово на лявата ръка на един човек и след това измервали нивата на олово в потта, излизаща от неговата дясна ръка през следващите няколко дни и установили голямо увеличение, което доказва преди почти 30 години, че оловото може да се абсорбира през кожата и бързо да се разпространява в тялото.
Това накарало институциите по здравеопазването да препоръчват на родителите да избягват използването на козметика поне върху децата им, която може да бъде замърсена. За коя козметика може да става въпрос? Оловото е открито в широка гама от козметични продукти, защото то е естествена съставка на много цветни пигменти. Агенцията за контрол на храните и лекарствата е определила горна граница за олово от 20 части на един милион и въпреки че само някои проби от къната надхвърлят тази граница – защото къната се използва за временни татуировки – тези количества олово могат да останат върху кожата за дълго време и може и да не са безопасни. Тъй като проучванията показват, че оловото може да няма никакво безопасно ниво на излагане, като дори за най-ниските нива е установено, че засягат мозъка на подрастващите деца, по този начин употребата на къна, особено сред децата, може да представлява риск за общественото здраве.
Така че повишаването на осведомеността за сериозните токсични последици от употребата на къна може да помогне да се сложи край или поне да се намали използването на такива опасни материали, особено когато са замесени и деца.
Сега, по принцип къната е просто изсушени листа на някакво растение, стрити на прах. Но напоследък се добавят и други съставки, за да направят цвета по-наситен, добавени съставки като например оловото, една от най-често срещаните и най-злонамерени добавки в къната. Но не толкова често срещана, колкото ППД, парафенилен диамин.
Червената паста, която се използва традиционно, позната като „червена къна“, рядко предизвиква нежелани ефекти. Но за да се постигне по-тъмен пигмент, познат като „черна къна“, могат да се използват различни добавки, включително животинска урина, но по-добре урина, отколкото ППД, производно на каменовъглен катран, което може да причини неприятни кожни реакции, като например мехури или белези. ППД се добавя, за да забърза процеса от 12 часа на по-малко от 2 часа. И така, въпреки че използването на черна къна може и да е изкушаващо, тя има потенциала както за краткосрочни, така и за дългосрочни странични ефекти.
Колко често срещани са тези реакции? Изчисленията са около 2,5%, така че 1 на всеки 40 деца с татуировка с черна къна може да има алергична реакция. За съжаление тази практика е станала модерна (много благодарим, Spice Girls). Няма такова нещо като естествена черна къна, така че може би най-добре би било да се уважават по-традиционните практики, за да може временната татуировка да не се превръща в постоянен белег.
Проблемът е, че ППД може да се открие в продукти, на чиито етикети пише червена къна също, така че само защото е червено, не означава, че не е рисковано. Лоши новини за индустрията за $100 милиона. И тъй като къната, в сравнение с всички останали цветове, най-често се фалшифицира, съгласно препоръките на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, къната изобщо не трябва да се използва върху кожата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-henna-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев