Преди време консервните кутии са се запечатвали с оловни съединения, до такава степен, че хората, които живеят само на консерви, е можело да умрат от оловно натравяне. За щастие това вече не е проблем в Съединените щати. Натравянето с олово всъщност е бил един от основните приоритети на Агенцията за контрол на храните и лекарствата преди изобщо да я наречем така през 1906 г. Страхотно е, че вестниците разполагат вече с онлайн архиви, датиращи отпреди един век, така че да можем да прочетем за забележителни исторически събития като това: „Агенцията за контрол на храните и лекарствата предлага забрана на консервните кутии, запечатани с олово“ чак през 1993 г.? Влиза в сила през 1995 г. Очевидно е било сложно, защото оловната спойка била считана за основно средство преди санкцията.
Сега, след като оловото вече го няма, полезни ли са консервните храни? Това зависи главно от това какво има в консервата… Ако това е Спам-денди готвено ястие в консерва, вероятно ще го пропусна. Нека поставяме винаги под съмнение консервната храна. Какво ще кажете за консервираните плодове?
Знаем, че плодовете и зеленчуците като цяло могат да ни помогнат да се предпазим от смърт от сърдечно-съдови заболявания и когато става въпрос за предотвратяване на инсулти, плодовете могат да имат дори още по-голяма защитна сила, но въпросът дали обработката на плодовете засяга тази връзка, беше неизвестен. Това проучване установява, че непреработените плодове, най-вече ябълки и портокали, изглежда имат по-голяма хранителна стойност от преработените продукти, но това били предимно портокалов и ябълков сок. Не е изненада, че целите плодове са по-полезни от плодовия сок. А какво ще кажете за цели плодове, но в консервна кутия? Препоръките по храненето насърчават консумацията на всякакви плодове – пресни, замразени и в консерва – но почти никакви проучвания не са разглеждали ползите от консервираните плодове до сега. Консервираните плодове не изглежда да са състояние да позволят на хората да живеят по-дълго. Всъщност промяната от пресни или сушени към консервирани плодове може да скъси живота на човек. Така че може би насоките по отношение на храненето трябва да подчертаят плодовете да са пресни, замразени и сушени, а не консервирани.
Защо има разлика? Вече няма олово, но има един пластмасов химикал, BPA, който се използва за направата на повечето консерви и който може да премине в храната и да противостои на някои ползи от плодовете. Напоследък нивата в кръвта на този химикал се свързват със сгъстяването на обвивката на артериите, които достигат до мозъка на подрастващите младежи например. Консервираните плодове често са поляти със сироп с огромно количество добавена захар, а процесът на консервиране може да намали стойността на някои хранителни вещества, като така потенциално заличава 20 до 40% от фенолните фитонутриенти и около половината витамин С.
Може би една от причините, поради които цитрусите изглежда играя особена защитна роля, е заради съдържанието на витамин С. Изглежда, че колкото повече витамин С има в нашето хранене, толкова по-малък е рискът от инсулт; И колкото повече витамин С има в кръвта ни, толкова по-нисък е рискът от инсулт. Но как витамин С навлиза в кръвта ни? Тези хора сигурно са яли много здравословни храни, като цитрусови плодове, тропически плодове, броколи, чушки.
Ето защо наблюдаваният ефект на витамин С върху намаляването на риска от инсулт може просто да бъде доказателство за прием на определени здравословни храни, които намаляват риска от инсулт. Как да разберем? Е, бихме могли просто да дадем на хората таблетки витамин С вместо това и да видим дали работят. И се оказва, че не работят.
Цитрусовите плодове съдържат всякакви видове други съединения, свързани с по-нисък риск от инсулт. Цялото е по-голямо от сумата на неговите части. Няма как да уловите Майката Природа в едно хапче. Това е като историята на апокрифния бета-каротин. Десетки проучвания показват, че хората, които ядат повече храни, богати на бета-каротин, като зеленолистни и сладки картофи, имат повече бета-каротин, циркулиращ в организма им и имат по-малък риск от рак. Но колко пари можем да изкараме от продажбата на моркови? И така, изследователи опитали да дават на хората хапчета с бета-каротин и те не само че не подействали, но и дори причинили повече рак.
Затова предполагам, че този изследовател от Националния институт по рака стига до очевидното заключение: храна, не хапчета. Но не, може би е трябвало да опитаме с по-ниска доза хапчета или хапчета с алфа-каротин, или хапчета с други фитохимикали или множество комбинации. В края на краищата, вероятно нито хората, нито научната общност ще бъдат доволни от препоръките, отнасящи се до обикновените цели храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-canned-fruit-as-healthy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев