Неразположението от пътуването със самолет е благословия за циркадните биолози, защото нарушаването на умственото и физическото благосъстояние веднага подчертава значението на тяхната работа, проучването върху нашия вътрешен „часовник на тялото“. Голяма част от общото неразположение, което преживяваме при дълги пътувания, може просто да е така наречената „умора от пътуването“, която може да се появи независимо от часовата зона, оставяйки след това хората дезориентирани, уморени и с главоболие. Обвиняваме дехидратацията често. Въздухът, който циркулира в кабините на самолетните компании, е доста сух. Да, може да накара гърлото, кожата и очите ви да са сухи. Но ако сметнете нещата, максималната загуба на течности през дишането и потта няма да бъде повече от половин чаша, така че не е като да живеете в Долината на смъртта или нещо такова, а това изчисление предполага, че пътникът е гол и съм сигурен, че ще ви таксуват допълнително за такова нещо.
Разбира се, ако даваме на хората солени гевречета, това няма да помогне. Вегетарианският вариант обикновено е по-здравословен, ако сервират храна в самолета, но трябва да уточните това, когато резервирате самолетния билет. ДССП – „Донесете свои собствени плодове“ – е добро правило при летене, може и обезсолени ядки като лека закуска.
Въздухът в кабината на самолета не само е сух, но и е с ниско кислородно налягане, такова, каквото ще получите на около 3000 метра надморско равнище, два пъти по-високо от Денвър и това само по себе си може да ви накара да не се чувствате много добре. После, когато се приземите, ако сте преминали достатъчно времеви зони, може би ще страдате от неразположение след самолетното пътуване, което е и временно прекъсване на връзката между новото време на вашата дестинация и това на вътрешния часовник на тялото ви, който е все още с времето вкъщи. Това е извън нормалното състояние, тъй като вътрешният часовник обикновено се синхронизира с външния свят, но симптомите изчезват, след като тялото ни се адаптира към новото време.
Това обикновено отнема дни, две трети от броя на часовите зони, преминати в посока изток, в сравнение с половината от броя на зоните, преминати в посока запад. И така, Лондон е на 6 часови зони на изток от Чикаго; така че летенето дотам може да отнеме 4 дни преди да започнете да се чувствате нормално, докато лондончаните, пътуващи към Чикаго, би трябвало да преодолеят самолетното си неразположение само за 3 дни. Причината, поради която е по-лесно да пътувате на запад, където денят е по-дълъг, отколкото на изток, че защото нашият вътрешен часовник е естествено настроен за по-дълго време от 24 часа и трябва да се нулира всеки ден. Ето защо това се нарича дневен циркаден ритъм, което означава за около един ден.
Всъщност можете да видите това в мачовете на лигата по бейзбол. Изследователи наблюдавали 40000 игри, включвайки 20 сезона и установили изненадващо специфични резултати от циркадното несъответствие – неразположение от самолетно пътуване и наистина проблемите се появили най-вече след пътуване на изток с много малко ефекти след пътуване на запад, в съответствие с над 24-часовата продължителност на човешкия циркадиен часовник. Добре. Но как се лекува?
Първо, трябва да разберете дали изобщо има нужда от лечение. Ако пътувате само през 1 или 2 часови зони, няма нужда да се притеснявате. Ако пресичате три или повече часови зони, както при пътуване от едното до другото крайбрежие на САЩ, то тогава зависи от това колко дълго планирате да останете. Ако е само за няколко дни, вероятно не си заслужава да се лекува, тъй като ще трябва да се адаптирате отново веднага щом се върнете у дома. Ако имате контрол над графика си, по-добре е да уговаряте срещи в новата часова зона, които да съвпадат с дневните часове вкъщи. Така че тук говорим за рационално мислене. Ако пътувате на изток, тялото ви ще продължава да мисли, че би трябвало да спи сутринта. Така че трябва да изместите ангажиментите за по-късно и обратното.
Но ако няма да ви има за по-дълго време, можете да настроите вътрешния си часовник, използвайки поведенчески методи и/или лекарства, добавки или храни. Има само един сигурен начин да избегнете неразположението от пътуването със самолет и той е да се приспособите към новата часова зона преди вашето пътуване. Промяната на часовете за сън вкъщи с повече от няколко часа може да бъде контрапродуктивна чрез намесата в съня преди пътуването, а не бихте искали да започвате дълго пътуване недоспали.
Преди пътуването е добре да спите достатъчно часове. По време на полет препоръката е незабавно да се приспособите към часовете за хранене на новото място – по-лесно е да се каже отколкото да се направи, а веднъж след като кацнете, е добре да се опитате да поддържате часовете за сън на новото място. Опитайте се да спите следобед повече от няколко минути и не е добре да шофирате, когато тялото ви си мисли, че е посреднощ.
Но ключът към лечението на неразположението от пътуването със самолет е светлинната терапия. Отивайки на изток, трябва да се излагате на ясната светлина сутрин и да избягвате ясната светлина вечер и обратното, ако отивате на запад. Но реално е по-сложно отколкото изглежда. Съветите се променят, ако пътувате през повече от шест часови зони, защото вашият биологичен часовник може да се настрои в погрешната посока. Но е много по-сложно от това! Ефектите от въздействието на светлината върху вътрешния часовник на тялото се случва само по време на определен момент от деня, около времето, температурата на тялото ви спада: това обикновено е около 4 часа сутринта. Температурата ви спада от 37ºC до 36,44ºC, дори и когато не спите – това е просто част от нашия циркадиан ритъм.
Заключението е, че тук имаме две неща, които можете да имате предвид за бъдещи пътувания. Така например, ако летите от Лос Анджелис до Лондон, 8 часови зони на изток, добре е да избягвате светлината между 6 сутринта и следобяд местно време и да се излагате на светлина между 12:00 и 18:00 часа местно време, а през останалата част от деня няма значение и няма да ви повлияе по никакъв начин. Добре, но това е само за ден 1. В следващите дни времето за избягване и излагане на светлина трябва да става по-рано с 1 до 2 часа всеки ден докато избягването на светлината съвпадне с времето, когато спите.
Но през тези първи няколко дни след пътуване на изток, ще забележите, че ви се иска да избягвате сутрешна светлина, което може да се окаже трудно, ако именно тогава полетът ви пристига. Едно нещо, което може да направите, е да носите наистина тъмни очила докато не влезете вътре, но ако са твърде тъмни, то няма да можете да шофирате; така че това е моментът, в който тези грозни оранжеви лещи, които блокират сините вълни, могат да влязат в употреба, предотвратявайки потапянето в мелатонин, което се получава само при носене на обикновени слънчеви очила. Независимо от това, на следващия ден знам, че ще имате желанието да излезете навън, но това всъщност може да влоши симптомите ви след полет със самолет, като ви отведе в противоположната посока.
Ами ако преминете през повече от 8 часови зони на изток? После изваждате номера от 24 и го третирате като пътуване на запад. И така, едно пътуване на изток със смяна на 10 часови зони, като от Ню Йорк до Делхи, трябва да се счита като полет на запад, който изисква забавяне на вътрешния часовник на тялото през 14 часови зони. В този случай би било лесно да излезем навън на слънце, но ако току-що сте преминали през 4 часови зони на запад и трябва да излезете на слънце посред нощ, какво ще направите?
Една компания за джаджи започва да произвежда слушалки, които излъчват светлина, като теорията е, че така човек може директно да къпе мозъка си със светлина през ушните канали. Изследователите ги поставили върху трупове и наистина изглежда, че имало някакво проникване на светлина, Но няма как да знаем докато не… направим проверка. Това рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група установило, че излагането на транскраниална ярка светлина през ушните канали може да облекчи симптомите на неразположение след пътуване със самолет или може просто да си светнете лампата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-jet-lag-with-light
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев