Знаем за ролята на естрогена в рака на гърдата още от 1800 г., когато в някои случаи оперативното премахване на яйчниците като че ли помогнало. За яйчниците се смята, че изпращат мистериозни влияния към останалата част от тялото, които бяха идентифицирани като естроген през 1923 г. Медицината скочи на това откритие и започна да поставя на хиляди жени в менопауза инжекции, които поставят началото на абонамент за посещенията при лекаря. Скоро след това се появиха хапчета и лепенки, а медицинските журнали като Журнала на Американската медицинска асоциация, даде право на лекари да пускат реклами за това как могат да помогнат на жените да са щастливи като им предписват естроген. Това може да се превърне… в това. За случаите, в които жените надживеят яйчниците си, имаше Прематин.
Още през 40-те години на миналия век се появиха опасения, че тази практика може да причини рак на гърдата, като се отбелязва, че би било добре първо да се разбере дали това е така преди да започнем да го предписваме масово на жените. Но рискът от рак на гърдата не е бил от значение, защото сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1 за жените, както заключават разни прегледи, и понеже жените, приемащи хормони, изглежда имат по-малък риск от инфаркт, това надделява по значение над допълнителния риск от рак на гърдата.
Но жените, приемащи естроген, обикновено били от по-висока социално-икономическа класа, спортували повече и имали други здравословни навици в живота си, като например прием на повече фибри и редовна проверка на холестерола си. Така че може би това е причината жените, които приемат естроген, да са предпазени срещу сърдечно-съдово заболяване. Може би това няма нищо общо със самите лекарства. Въпреки ентусиазма на лекарите за това, само едно рандомизирано клинично проучване би могло наистина да разреши този въпрос. Разделят жените на две групи, половината приемат хормони, а другата половина – плацебо и биват проследени за няколко години, но не е имало такова проучване… до 90-те години на миналия век, когато се разработва инициативното проучване на здравето на жените.
Чакайте малко! Защо отнема почти един век, за да решат да направят такова проучване върху безопасността на нещо, което вече е било предписано на милиони жени? Може би защото никога не е имало жена директор на Националния институт по здравето до тогава. Само три седмици след като бива назначена за директор, тя се изправя пред Конгреса, за да обяви: „Нуждаем се от разходка до луната за жените“. И тази „разходка до луната“ приела формата на инициативното проучване върху здравето на жените.
Бомбата паднала през лятото на 2002 г. Имало толкова много повече случаи на инвазивен рак на гърдата при жените, приемащи хормони, че те били принудени да прекратят преждевременно изследването. Да, но какво да кажем за сърдечните заболявания – това не трябваше ли да балансира нещата? Жените не само имали повече случаи на рак на гърдата, те имали и повече случаи на инфаркти, повече инсулти, повече кръвни съсиреци до белите им дробове.
Новината, че жените, лекувани с хормонозаместваща терапия, имали повече случаи на рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания и други увреждания като цяло, разтърсила жените и лекарите в цялата страна. Естрогенът започва като най-често предписваното лекарство в Америка преди проучването, но броят на предписанията рязко намалял веднага, а в рамките на една година намаляла и честотата на рак на гърдата в Съединените щати. Ето данните от Калифорния, сериозен спад в случаите на инвазивен рак на гърдата.
Но най-важната част от тази история е въпросът защо всички ние бяхме толкова изненадани. Имаше десетилетие след десетилетие на постоянни предупреждения относно рисковете от рак. Всъщност, причината, поради която пациентите с рак на гърдата имаха толкова много трудности в осъждането на фармацевтичната компания, беше защото етикетите на лекарствата съдържаха предупреждения в продължение на десетилетия, и след като вече е ясно, със сигурност всеки разумен лекар щеше да включва тази тема в дискусиите относно ползите и рисковете със своите пациенти. Също както етикетите с предупреждения върху цигарите. Ако развиете рак на белите дробове, си е ваша грешка. А ако развиете рак на гърдата, не обвинявайте фармацевтичната компания. Те са ви предупредили за рисковете, точно там, ясно като ден.
Защо повече лекари не са предупредили пациентите си? Дори и след появата на проучването, милиони рецепти продължаваха да се предписват. Това е много рак, който сме причинили на пациентите си, както пише един лекар. Колко време ще ни отнеме да спрем да слушаме фармацевтичните компании, да признаем, че нараняваме толкова много от нашите пациенти и да започнем да променяме навиците си за предписанията? Защо продължи тази практика в лицето на нарастващата купчина от доказателства за вредите?
Е, това е мултимилионна индустрия. Въпреки огромното количество доказателства за противното, много лекари все още вярват, че естрогенните хормони имат като цяло ползи за здравето, възприятие, което не е основано на доказателства, което може би е резултат от десетилетия на внимателно водено корпоративно влияние върху медицинската литература. Десетки рецензии с неизвестни автори, бяха публикувани в медицинските журнали, за да популяризират недоказани ползи и да омаловажат вредите от хормоналната терапия при менопауза. Плащат на ПР компании, за да пишат статии и после ги публикуват като написани от някой експерт.
Така че вярата на гинеколозите трябва да премине от висококачествената медицина към медицината, основана на доказателства, да помислят за това, което реално казва науката, а не само това, което казват така наречените експерти. Може да се каже, че съвременните гинеколози насърчават разпространението на здравни съвети, основани на реклами, а не на наука. Жените бяха поставени на пътя на вредите от своите лекари, които действат като неподозиращи патици за фармацевтичните компании.
Ако наистина искаме да предотвратим инфарктите при жените, простите промени в начина на живот могат да елиминират над 90% от риска от инфаркт. Така че вместо да бъдат пионка в ръцете на Биг Фарма, препоръките за здравословно хранене, повече движение и спиране на пушенето наистина биха били от полза за здравето на жените.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-did-doctors-not-know-about-the-risks-of-hormone-therapy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев