В едно видео, което направих преди десетина години – можете да познаете колко е старо от зле изглеждащата графика – обясних, че факторът за повишаване на холестерола в кафето не преминава през хартиения филтър за кафе. Ако дадем на хората кафе, направено с френска преса, което е филтрирано, но без хартия, холестеролът им се повишава с течение на времето само за две седмици, но ако вземем кафе, приготвено с хартиен филтър, холестеролът се връща обратно и спада. Същото количество кафе, но просто приготвено по различен начин.
Факторът, който повишава холестерола при кафените зърна е идентифициран – това са мастните вещества в маслото, което се намира вътре в кафените зърна. Една от причините, поради която ни отне толкова много време да разберем това, е че холестеролът не се покачил при плъховете или при хамстерите, дори и при маймуните, но се покачил при хората. Но очевидно той остава в хартиения филтър. Това обяснява защо филтрираното кафе не повлиява върху холестерола, за разлика от вареното кафе, кафето от френска преса или турското кафе. Еспресото също, то има 20 пъти по-голямо количество от веществото, което повишава холестерола, наречено кафестол, отколкото кафе, приготвено с хартиено фолио, като турското и вареното кафе са най-вредни, въпреки че инстантното кафе и кафето от кафеварка са с доста ниски нива, дори и без хартиения филтър.
Имайте предвид, че ако правите кафе с някой от онези метални филтри без хартията, вероятно ще е точно толкова лошо, колкото и с френската преса.
Така че проучванията като цяло изглежда постоянно установяват, че именно този мастен компонент бива филтрирани чрез хартията, но малък брой проучвания предполагат, че филтрираното кафе може също да повиши нивата на холестерола и започват да се съмняват в това, което преди изглеждаше като относително ясна картина. Така че, да, повишаването на холестерола, предизвикано вследствие на консумацията на филтрираното кафе, може и да не е толкова голямо, колкото това при вареното кафе, но може би не трябва да пренебрегваме възможността филтрираното кафе също да играе малко, но важна роля в повишаването на холестерола.
Знаех за това проучване, при което три чаши филтрирано кафе на ден повишават общия холестерол, но повишаването на LDL „лошия“ холестерол не е статистически значимо. Същото е и с това проучване, при което спирането на филтрираното кафе намалява общия холестерол, което предполага може би само частично отстраняване, но никой не е измервал нивата на веществата, повишаващи холестерола в хартиените филтри… до сега.
Резултатите показват, че по-голямата част от кафестола, който повишава холестерола, се задържа в смляното кафе и не остава в самия филтър. С други думи, основната функция на на хартиения филтър не е непременно да блокира самото вещество, а да блокира някои фини частици, които разнасят веществото. Както когато правите кафе с френска преса, има един фин слой, но все пак се забелязва утайката на дъното на чашата; това са малките частици, които преминават могат да носят част от риска. Но малко кафестол наистина преминава през филтъра.
Така че, да, можете да го намалите с над 90% – като преминете от френска преса или от филтър с метална мрежа към използване на хартиен филтър. Ако използвате кафе, което по принцип си има високи нива на веществото кафестол, все пак изчиствате около 95% от него с хартията, но може да има достатъчно останало количество, което все пак да повиши LDL холестерола ви, Но няма как да знаем докато не… направим проверка.
Група от хора започнала да приема кафе с високо съдържание на кафестол. След един месец пиене на две чаши дневно, LDL холестеролът им се покачил значително, въпреки че е използван хартиен филтър. Така че, ако имате висок холестерол, въпреки че се храните здравословно, може да е добре да опитате да намалите кафето и да си направите пак изследвания.
Или може да опитате да преминете към кафе с ниско съдържание на кафестол. Има всякакви видове променливи, като например степен на печене или смилане, които могат да повлияят на нивата на кафестол. Можем да си представим, че по-малкият размер на частиците би позволил по-голямо извличане. Изпичането изглежда разрушава една част от него; така че едно наистина изпечено до тъмно кафе би имало по-малко. Но няма голяма разлика между леко изпеченото и средно изпеченото кафе. Наистина, в това проучване не е имало никаква значителна разлика между покачването на холестерола след леко изпичане и средно изпичане. И двете повишили лошия холестерол.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-coffee-affect-cholesterol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев