Депресията е изтощително психическо разстройство с тежки последствия за качеството на живота. Лекарствата не работят особено ефективно, имат и цял куп странични ефекти, така че търсенето на алтернативни средства против депресия с необходимата ефикасност и безопасност е наложително. Има едни зелени водорасли, наречени хлорела, които се използват като хранителна добавка и алтернативна медицина в Азия от векове. Защо да не опитаме?
Едно рандомизирано контролирано проучване върху хлорелата при пациенти със сериозна депресия. Хората са разделени на групи със стандартна терапия или стандартна терапия плюс 1800 мг. хлорела, което е около три четвърти чаена лъжичка на ден. И са установени значителни подобрения във физическите и когнитивните симптоми на депресията, както и тревожността.
Еха! Добре, но коя дума липсва тук? „Рандомизирано контролирано проучване върху хлорелата“. Това, което искаме, е рандомизирано проучване с плацебо контролна група. Тук сравняват хлорелата с нищо. Половината получили някакво специално лечение, а другата половина не получили нищо: идеалната среда за плацебо ефекта, особено когато изчислените резултати са свързани най-вече с това как хората се чувстват според тях самите. Сега, може да се твърди, че това количество хлорела ще струва само по около 10 цента на ден, полезно е по всякакъв начин, а депресията е такова сериозно заболяване, че защо просто не опитаме? Добре, но все пак искам да знам дали всъщност действа или не.
Другото проучване върху хлорелата, което посочих, има подобен проблем, но поне има обективен количествено измерим резултат, значително понижение на чернодробното възпаление. Но това проучване изобщо не е имало контролна група. Така че може би хората са щели да се подобрят така или иначе от само себе си. Но никога не е имало рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група върху хлорела за чернодробни заболявания до сега.
И не само, за което и да е чернодробно заболяване, омазнен черен дроб, който не е свързан с прием на алкохол, което, благодарение на пандемията със затлъстяването, сега засяга 1 на всеки 4 души на Земята. Да видим дали 1200 мг. хлорела на ден ще помогнат. Това е около половин чаена лъжичка, на стойност около 5 цента на ден. И това води до значителен спад на чернодробното възпаление, може би защото така хората отслабнали значително повече, с около половин килограм на седмица за 8 седмици, което би обяснило значителното подобрение на нивата на кръвна захар на гладно. Стигат до заключението, че хлорелата има значителни свойства за намаляване на теглото със значителни подобрения на чернодробната функция.
Какво ще кажете за едно двойно тайно рандомизирано проучване с плацебо контролна група върху хлорелата за холестерола? В сравнение с контролната група групата с хлорелата показва забележителни промени в общия холестерол. Еха, колко? Само 1,6%. Какво?! И забележете, че тук говорят за общия холестерол. Ако погледнете това, което наистина има значение, LDL холестеролът, се оказва, че няма никакъв ефект.
За щастие не това показват други проучвания. Един мета анализ на 19 рандомизирани контролирани проучвания върху хлорелата за холестерола, които включват стотици хора, установява, че тези, които приемат хлорела, наистина понижили LDL холестерола си със средно 8 точки и дори намалили и кръвното си налягане с няколко пункта. Четири грама или повече на ден за поне 8 седмици изглежда, че са вълшебната формула; това се равнява на около 2 чаени лъжички на ден. Това е много хлорела, но ако успеете да намерите поносим начин да я приемате, може и да помогне.
Това е най-новото: предизвикателство за приема на холестерол от храната. Накарали хората да изяждат по три яйца на ден с или без няколко лъжици хлорела. В това двойно тайно рандомизирано проучване с плацебо контролна група 34 участници приемали по 510 мг. холестерол с яйцата, едновременно с доза хлорела или съответно плацебо алтернатива за 4 седмици. Яденето на яйцата само по себе си довело до увеличаване на LDL холестерола с 14%, но с хлорелата увеличението било значително по-малко. Ето защо хлорелата може да играе полезна роля за поддържане на нормални нива на холестерола в кръвта. Друг начин е да не ядете по три яйца на ден.
Това ми напомня на едно друго проучване, което оценява способността на хлорелата да детоксикира канцерогенните хетероциклични амини, химикалите, които причиняват рак и които се формират при пържене, печене, приготвяне на месото на грил или на барбекю. Хлорелата наистина изглежда, че понижава нивата на един от канцерогените при готвеното месо, които текат през телата им, но не достига статистическа значимост.
А какво да кажем за полицикличните ароматни въглеводороди, друг клас съединения, които причиняват рак и които се съдържат най-вече в пушените меса, цигарите и включват множество генотоксични канцерогени, увреждащи ДНК-то. И отново, хлорелата наистина понижава нивата им, но не и достатъчно значително. И все пак, ако ще ядете шунка и яйца на закуска, не забравяйте да добавяте голямо количество хлорела и да ги превърнете в зелени яйца и шунка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/detoxifying-with-chlorella
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев