Оцветителите с цвят карамел може би са НАЙ-често консумираният оцветител на храни в света. За съжаление, производството им може понякога да доведе до образуването на канцероген, наречен метилимидазол, който се определя като химикал, причиняващ рак, през 2007 г. И така, за целите на техния закон за поставяне на етикети, Калифорния определя дневната граница от 29 микрограма на ден. Колко рак може да се причинява от безалкохолните напитки, съдържащи този оцветител с цвят карамел? Не знаехме… до сега.
Сто и десет проби от безалкохолни напитки били тествани от рафтовете на магазините в Калифорния и около Ню Йорк. В Спрайт не е намерено нищо от този канцероген, например, което не е изненада, тъй като Спрайт не е оцветен с цвят карамел. Сред напитките най-високите нива били открити в една газирана напитка с марка Гоя, а най-ниските – в продуктите на Кока-кола, около 20 пъти по-малко, отколкото в продуктите на Пепси. Интересното е, че напитката Пепси от Калифорния била значително по-малко канцерогенна от Пепси от Ню Йорк, вероятно поради закона в Калифорния. Това подкрепя идеята, че законите за поставянето на етикети, както предложение 65, могат да стимулират производителите за намаляване на рисковете от химикалите, съдържащи се в храните. Вместо само да си припяваме: „иска ми се всички да бяхме като в Калифорния… за защита на потребителите в останалите части на страната, федералните регулации биха могли да бъдат ценен подход за намаляване на излишния риск от рак. Но за колко точно рак говорим?
Изследователите от Джон Хопкинс изчисляват бремето на рака като оценка на броя на случаите на рак в излишък, свързани с консумацията на различни напитки. И така, при среден прием на газирани напитки в САЩ при средните нива на съдържащи се в тях канцерогени, се оказва, че Пепси може би причинява хиляди случаи на рак, особено чрез продуктите на Пепси извън Калифорния, които изглежда причиняват 20 пъти повече рак, отколкото Кока-Кола. Разбира се, няма нужда никое от тях да съдържа каквито и да било канцерогени. Но не е нужно да чакаме правителствените регулации или корпоративната социална отговорност. Ние можем да упражняваме ЛИЧНА отговорност и просто да спрем да пием газирани напитки като цяло.
Спирането им може да намали риска от затлъстяване и диабет, мастен черен дроб и фрактури на тазобедрените стави, ревматоиден артрит и хронично бъбречно заболяване и може би и подагра.
При децата дневната консумация на газирани напитки може да увеличи вероятността за астма пет пъти и да увеличи риска от преждевременно влизане в пубертета при момичетата, което увеличава и вероятността да започнат да имат и менструация по-рано, преди 11-годишна възраст, с до 47%.
Ако погледнете задната част на очите на хората, можете да измерите калибъра на артериите в ретината им и колкото по-тесни са те, толкова по-голям е рискът от високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ако направите такива измервания на хиляди 12-годишни и ги попитате за това дали пият газирани напитки, ще видите, че децата, които ги консумират ежедневно, има значително по-тесни артерии. Така че посланието към родителите вече не трябва да е: „Яжте по-малко, движете се повече“, важно е КАКВО ядете. Точните съвети по отношение на храненето трябва да бъдат да се намали значително консумацията на преработени храни и добавена захар и да се ядат повече цели храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/caramel-coloring-carcinogens-coke-pepsi
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев