Ако пресичате три или повече часови зони и планирате да останете на дестинацията си достатъчно дълго, за да си струва, можете да настроите часовника на тялото си към новото време с поведенчески методи или фармакологични методи. Методът на поведение е излагане на светлина и избягване на светлината в определени периоди от време през деня, въз основа на това в каква посока пътувате и колко часови зони пресичате. Добре е да запомните тази таблица за бъдещи справки.
Фармацевтичната интервенция е мелатонинът, така нареченият „хормон на тъмнината“. Той се произвежда от една малка жлеза в центъра на главата ви веднага щом стане тъмно и спира след като слънцето се появи сутринта, като по този начин помага да се създаде вашият циркаден ритъм. Направени са много изследвания върху лечението на неразположеността след пътуване със самолет, но повечето от тях са с лабораторни плъхове, а не с хора. Но повечето от тези проучвания върху хората, които са правени, установяват, че приемът на мелатонин близо до времето преди лягане на другото място в опит да се синхронизира тялото с новото време, може ефективно да намали симптомите на неразположение от самолетното пътуване след дълги полети. Сега, за разлика от повечето други лекарства, часът на прием на дозата е от решаващо значение и определя ефекта; ако се дава в неправилно време, може дори да влоши неразположението от самолетното пътуване. Например, ако трябва да приемате мелатонин преди лягане когато пътувате на запад.
По отношение на дозата приемането между 0,5 и 5 мг. изглежда има подобрен ефект при симптомите на неразположение след пътуване със самолет, но изглежда, че по-високите дози имат по-скоро ефект, който е близък до този на хапчетата за сън, като изглежда, че действа при дози от около 5 мг., но това са огромни количества. Дори самото приемане на доза 3 мг. произвежда нива в кръвта, които са около 50 пъти по-високи от нормалните нива през нощта.
Да, действа, но няма как да знаем колко е безопасно това. В края на краищата мелатонинът преди време е бил известен като анти-гонаден хормон, като еквивалентните за хора дози от само един или два милиграма намаляват размера на половите органи и влошават плодовитостта при лабораторни животни. Сега, очевидно плъховете не са хора, но имайки предвид явните ефекти на мелатонина върху репродуктивната физиология при други бозайници, да приемем, че това няма да има някакви сексуални ефекти при хората ще изглежда почти наивно. Всъщност те предполагат, че може би метионинът един ден ще играе роля един вид на контрацептивно средство.
Не би ли трябвало да знаем за тези ефекти обаче? Как? Мелатонинът се предлага без рецепта като хранителна добавка, така че няма наблюдение след купуването му, както е при лекарства с рецепта. И има и проблем с чистотата. Добавките са толкова лошо регулирани, че човек никога не знае какво всъщност съдържат. Поради тези причини добавките с мелатонин не могат да бъдат препоръчвани.
Дали въпросът за чистотата не е само теоретичен обаче? Няма как да знаем, докато не… направим проверка. И наистина, поради лошия контрол на качеството на мелатонина, продаван без рецепта, това, което казват, много често не е това, което получаваш. Мелатонинът не само е една от най-популярните добавки сред възрастните, но и сред децата, което го прави дори още по-търсен, така че съдържанието на мелатонин в различните добавки варира с близо 500%, в сравнение с това, което пише на етикета, въз основа на анализ на 31 различни марки и се оказва, че повечето съдържат съвсем малка част от това, което казват. И най-променливата проба била една таблетка за дъвчене, което е нещото, което децата могат да приемат. Казват, че тя съдържа 1,5 мг., но всъщност съдържа 9, което може да доведе до 100 пъти по-високи нива от естествените такива. Накратко, няма гаранция за силата или чистотата на мелатонина, продаван без рецепта, което води до това тези изследователи да предлагат да се регулира като лекарство, така че по закон поне да има това, което се казва на опаковката. Добре, но това е сила.
Ами чистотата? Четири от шест продукта с мелатонин от магазини за здравословни храни – 2/3 съдържат неидентифицирани примеси. Без пълен патент никоя фармацевтична компания няма да иска да плаща за необходими токсикологични проучвания – това нещо просто се продава толкова евтино и замърсено. Препоръчва се да си го купите от някаква голяма, реномирана аптечна верига и просто да се надявате на най-доброто, но това проучване предполага, че рискът не си струва.
Замърсителите, които се съдържат в добавките с триптофан, се установява, че са отговорни за разпространението на една болест през 1980 г., която засяга над хиляда души и води до десетки смъртни случаи. Като се имат предвид структурните сходства на триптофана и мелатонина, може би, когато се опитвате да синтезирате мелатонин, могат да се синтезират същите тези токсични замърсители – и наистина ето го замърсителя, който е обвиняван за епидемията с триптофана и ето какво установили при добавките с метионин. Това е малко прекалено за успокоение, предполага се, че метионинът под формата на добавка може просто да е случайност – още една епидемия, която се очаква да се случи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-melatonin-supplements-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев