Англия поддържа статистика за смъртността от 1665 г., когато да, един човек пада по някакви стълби и умира, но в същата седмица почти 4000 души умират от чума.
Днес съвременната чума е сърдечно-съдовото заболяване, убиец #1 на мъжете и жените, но това невинаги е било така. Ако се задълбочите в тези стари статистики, до средата на миналия век сърдечните заболявания вече са убивали 5 до 10% от населението, но това е било на практика неизвестно в началото на 20-ти век. Проверете естествената история на коронарната сърдечна болест само през 20-те и 30-те години, която нараства главоломно 10 пъти при мъжете, както и при жените. Какво се е случило? Може да се намери следа, ако се разделят хората чрез социално-икономическата си класа. (Можем да познаем, че това е статия, написана около 1950 г., защото е разделена на мъже и… съпруги.) Именно най-богатите хора, имали три пъти повече случаи на сърдечни заболявания, в сравнение с най-бедните. Може би това е свързано с тяхното богато хранене… Няма как да знаем, докато не… направим проверка. И след като го направим, откриваме естествения лек на коронарната болест на сърцето, разкрита преди десетилетия от Притикин, растителна диета и програма за начин на живот, последван от д-р Дийн Орниш, а след това Еселстин и клиниката в Кливланд, но колко хора знаят името Ханс Диъл?
Д-р Диъл е първият директор на изследователската дейност в центъра на Притикин през 1976 г. Той бил вдъхновен от невероятните резултати, които получавали в центъра на Притикин, невероятни резултати като този на една определена баба с фамилно име Грегър, но той признава ограниченията на програмите с лично посещение, включително техните разходи и „изкуствената“ жива среда, която прави поддържането на този начин на живот по-трудно когато пациентите се завърнат у дома. И така Диъл разработил „програма ЧИП“ като достъпна 30-дневна интервенция в начина на живот, която да бъде доставена в домашни условия.
Десет години по-късно Еселстин насърчава Ханс да публикува резултатите си в Американския журнал по кардиология. И ето ги и тях. Намаляване на коронарния риск чрез интервенция в начина на живот в домашни условия, като започва с цитат от пионера на операциите с коронарен байпас, описвайки ги само като палиативно лечение. Единственият начин да спрем тази епидемия е чрез превенция.
Знаем, че скоростното понижаване на холестерола може да забави, спре или дори да излекува атеросклерозата, но действа само ако вие го направите. Програмите с посещение и престой работят, защото можете да контролирате храненето на хората, но те са скъпи и хората могат да се върнат у дома към средата на токсичните храни. А какво ще кажете вместо те да идват при вас, вие да идете при тях?
Първоначалната програма била с 16 вечерни сесии за 4 седмици, като основният фокус е окуражаване на участниците да приемат „Оптималната диета“. Също така хората били насърчавани да вървят в рамките на половин час на ден. Но най-важното е центрирането на храненето около цели растителни храни. Сега, това е оптималното пълноценно растително хранене с цели храни, но програмата не е догматична, тя просто насърчава хората да продължат напред спектъра към включване на повече цели здравословни растителни храни в диетата си. Не се осигурява самата храна, просто съвети и окуражаване и… четири седмици по-късно хората постигат загуба на тегло средно около 2,72 кг., кръвното налягане спада с около 6 пункта и LDL-холестеролът им, лошият холестерол, спаднал между 16 и 32 пункта, а нивата на кръвната захар на гладно също спаднали.
Често участниците можели да намалят или спрат лекарствата за диабет, за понижаване на холестерола и кръвното налягане, което прави откритията още по-впечатляващи. По-добър брой по-малко лекарства.
Програмите с престой, както на Притикин и Макдъгъл са чудесни заради това, че можем да оптимизираме клиничните ползи, но те могат да струват хиляди долари – в допълнение към липсващата работа, докато програмата ЧИП е евтина и хората си живеят вкъщи; така че не е като да са били хранени с лъжичка в устата с някоя хубава диета за няколко седмици в някой спа хотел и после да се върнат към шкафовете си с бисквити. ЧИП е безплатна програма, която учи хората как да се хранят и да останат здрави в своята домашна среда.
Ами поне това е на теория. Тези забележителни резултати били само 4 седмици след започване на програмата. Истинският тест ще бъде до каква степен хората се придържат към новия си начин на живот и запазват ползите за здравето си седмици, месеци или дори повече от година след това, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-is-the-optimal-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев