Програмата ЧИП може и да е най-добре публикуваната интервенция върху начина на живот в домашни условия в медицинската литература и една от най-ефективните като клиничните промени се доближават до тези, постигнати в програмите с посещение и престой на друго място.
Насърчаването на хората да преминат към по-пълноценно растително хранене постига ползи за кръвното налягане, които са по-големи от тези, съобщени с диетата DASH и сравними с резултатите в проучванията за намаляване на кръвното налягане. Ако ще спираме световната епидемия от хронични заболявания обаче, трябва първо да изчислим мащаба на това нещо. Така че за да направим програмата ЧИП по-достъпна за по-широка аудитория, всяка една от презентациите на живо на Ханс Диъл била записвана на видео. После може просто да вземете един доброволец, който да вкара хората в една стая и да гледат видео клиповете, които да помогнат за започване на дискусия. Когато става дума за безопасни, прости решения без странични ефекти, както например по-здравословна диета и начин на живот, не е нужно да чакате някой лекар да се появи и да даде лекция. Да, но работи ли?
Вижте тези цифри за хората, които се записали, най-лошото от най-лошото и те изгледали всички видео клипове: 20 пункта спад на кръвното налягане, 40 пункта спад в LDL холестерола, над 500 пункта спад в триглицеридите. Хората, които дошли с диабетични нива на кръвната захар, измерена на гладно, около 1 на всеки 3 останали с недиабетични нива на кръвната захар, а единственото, което направили, било да дадат на хората познанието. Самото насърчаване на хората да се движат към пълноценно растително хранене довежда до тези забележителни ползи.
Какво ще кажете за ефективността на тази програма, водена от доброволци, за промяна на начина на живот за 5000 души? Същото значително понижаване на теглото, кръвното налягане, холестерола, триглицеридите, кръвната захар. Повечето проучвания, които дават на хората съвети за храненето на свободно живеещите индивиди, могат да намалят общия холестерол само с около 5%. Но хей, едно постоянно намаление от дори 1% може да доведе до 2 до 3% намаление в случаите на сърдечно-съдови заболявания, така че в популационен мащаб дори малките разлики имат значение, но ако подложим хиляди хора на програмата ЧИП само за един месец, ще получим 11% спад средно и до 20% спад сред тези, които имат най-голяма нужда.
Да, но те ще продължат ли да спазват здравословните навици? Искам да кажа, лекарите не могат дори да накарат повечето хора да продължават да приемат едно единствено хапче веднъж на ден. Колко ефективна би била една серия от видеоклипове, водена от доброволци, в това да накара хората да поддържат промяната на хранителните си навици? Изследователите разгледали данните от ЧИП, за да разберат. Как са се справяли участниците 18 месеца по-късно? Повечето били в състояние да поддържат намалена консумацията на месо, млечни продукти и яйца, въпреки че част от вредните храни започнали отново да се промъкват и консумацията на плодове и зеленчуци спаднала, но не и до изходното равнище. Но ето тук е огромният шок. Въпреки че изрично им е казано да ядат толкова, колкото искат, без броене на калории или въглехидрати, без контрол над порциите, само като са информирани за ползите от това да центрират храненето си повече около цели растителни храни, до края на 6-седмичната програма те се хранели средно с около 339 по-малко калории на ден без дори да се опитват да го правят. Вместо да ядат по-малко храна, те просто се хранели с по-здравословна храна.
Добре, това е било точно в края на 6-седмичната програма, когато всички те са били мотивирани. Къде са били 18 месеца по-късно? Всеки, запознат с проучванията за отслабването, знае как действа това: можете да мотивирате всеки да отслабне в краткосрочен план, използвайки практически всякакви видове диети. Но след 6 месеца или една година по-късно те обикновено връщат обратно теглото си или дори надебеляват още повече. Да, изяждали са около 300 калории по-малко на ден по време на програмата, но 18 месеца по-късно са изяждали едва около 400 калории по-малко. Чакайте малко. Коя диета може да работи дори още по-добре колкото по-дълго я следвате? Растителна диета с цели непреработени храни. Много програми за отслабване ограничават калорийния прием като ограничават размера на порциите, което често води до глад и недоволство, допринасяйки за ниския процент спазване и покачването на тегло, но ситостта, която промотира принципа „всичко, което можеш да изядеш на пълноценно растително хранене“ може би е тайното оръжие към устойчива загуба на тегло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-weight-loss-program-that-got-better-with-time
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев