Има много начини, по които хората вдишват марихуана. Повечето хора я пушат или в купа, цигара, джойнт или бонг. Това е обезпокоително, тъй като в някои отношения димът си е дим и използването на бонг не помага особено по отношение на излагането на катрана; където има огън, има и дим и където има дим, има и възпаляващи дразнители. Всъщност, редовното пушене на канабис се свързва с подобен вид възпаление на дихателните пътища, което се забелязва в белите дробове на пушачите на цигари, което може да доведе до продължителни дихателни симптоми, като хронична кашлица, излишното производство на храчки, хрипове и задух, както и честа поява на бронхит и други респираторни инфекции.
В много отношения димът си е дим, независимо дали е от изгаряне на растенията в горски пожар или изгаряне на растенията в един джойнт или цигара. Има вредни странични продукти в резултат на горенето – което и да е горене – като въглеродния оксид. Всъщност така получавате пет пъти повече въглероден оксид на всяко всмукване на канабис, в сравнение с тютюна, тъй като пушачите вдишват по-дълбоко и след това задържат дима в устата си. Сега, можете да избегнете това напълно, като вместо това ядете канабис, но бавното, непостоянно усвояване на наркотика не дава същия вид моментално задоволство. Вдишването на изпаренията от канабис обаче има потенциала да предложи най-доброто от двата свята, като дава същото задоволство ще се отнася от субективните оценки на хората, в сравнение с пушенето, но със значително по-малко излагане на влиянието на въглероден окис. Така че имаме подобни ефекти с по-малко токсични странични продукти, въпреки че не непременно всички токсични продукти са изчезнали.
Както димът от горенето на канабиса, така и само изпаренията могат очевидно да съдържат високи концентрации на амоняк, а изпаренията понякога могат да бъдат дори още по-лоши. Така че, да, изпаренията имат по-малко катран, но може да имат повече амоняк. Това се случва с директен изпарител на топлината, т.нар. Blue Meanie. Използването на изпарител с горещ въздух, като марката Volcano, води до нива на амоняк в кръвта, които са сравними с тези при пушенето. Но единствената причина, поради която ни е грижа за замърсителите, е че се опитваме да намалим възпалението. Произвеждат ли изпаренията от канабис по-малко дихателни симптоми от дима?
Според това проучване, първото по рода си, да. Сега, изпаренията не помагат при проблеми със зависимостта, нарушени способности за шофиране или увреждане на мозъка сред подрастващите потребители на прекомерно големи количества, но могат да подобрят нивата на безопасността на канабиса чрез свеждане до минимум на белодробните проблеми. Те стигат до заключението, че редовните потребители на джойнт, цигара, лула и бонг могат да намалят дихателните си симптоми чрез използване на изпарител вместо това, но това е само въз основа на проучване в определен момент във времето под формата на запитване в интернет към хората относно техните симптоми. Няма как да знаем със сигурност докато не… направим проверка.
В едно проучване, финансирано от една група за легализиране на марихуаната, установили, че дихателните симптоми са препъникамък в техните усилия, затова предлагат, че вдишването на изпаренията на канабис, вместо дима, може да минимизира оплакванията по отношение на дихателната система. И така, взели 20 редовни пушачи на канабис със симптоми на дихателната система и ги накарали вместо това да използват изпарител в продължение на един месец. И тези, които не се разболели от някое заболяване на дихателните пътища през този период, преживели значително подобрение на дихателните си симптоми.
Но чакайте малко, 8 от 20? 40% развили заболяване на дихателните пътища само за един месец? Това не звучи добре. И наистина, това е нещо, което забелязали. Освен това докладваните лично подобрения може да са били подтиквани от предубеждения, тъй като пушачите си мислят, че такива резултати може да са добри за каузата. Това може да доведе до обратното обаче, тъй като има призиви в медицинска литература просто да се легализират формите на марихуана, които не включват пушене или поне да се направят нещата така, че на марихуаната за пушене да се поставят по-високи данъци или нещо подобно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/smoking-marijuana-vs-using-a-cannabis-vaporizer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев