Откритието, че рибеното масло изглежда безполезно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, както видяхме по-рано, както при пациенти със сърдечно заболяване, така и за тези, които се опитват да го предотвратят, кара човек да се чуди как е започнала цялата тази история с рибите?
Е, общоприетото вярване е, че като отговор на доклади за това колко малко разпространена е коронарната болест на сърцето сред ескимосите, датските изследователи Банг и Дайберг отишли там и потвърдили наличието на много малко случаи на сърдечни удари. Сега, липсата на коронарна артериална болест би била странна при хранене, включващо най-вече месо, почти никакви плодове и зеленчуци – което нарушава всички принципи на здравословното хранене, свързани със сърцето. Този парадокс след това бил приписан на тюленовата и китовата мас, която те приемали и която е изключително богата на рибена мазнина, съдържаща омега 3, а останалото е история. Проблемът е, че не е вярно.
Фактите са, че те така и не изследвали сърдечно-съдовото състояние на ескимосите. Просто приели на пръв поглед тази представа, че коронарната атеросклероза е почти несъществуваща сред ескимосите, идея, която е опровергана отново и отново от 30-те години насам. Всъщност, ако се върнем с хиляда години назад, ще видим замразени ескимоски мумии с атеросклероза. Преди 500 години една жена в началото на 40-те, атеросклероза в аортата и коронарните артерии. И това не са само изолирани случаи. Обобщените данни от действителни клинични изследвания, аутопсии, техниките за изобразяване са, че ескимосите имат едни и същи плаки от коронарни артериални заболявания, като другите популации и всъщност имат два пъти по-голяма честота на инфаркти, завършващи със смърт и не живеят особено дълго.
Имайки предвид недобрия здравен статус на ескимосите, забележително е, че вместо техният режим на хранене да се обозначава като опасен за здравето, те го приели за факт и продължили да пропагандират мита, опитвайки се да измислят причина да се обясни погрешното възприятие.
Толкова лошо здраве, че доближаването към храненето на Западния свят всъщност понижило случаите на исхемична болест на сърцето. Знаете, че храненето ви е лошо, когато яденето на кексчетата Twinkies подобрява здравето ви.
И така, защо толкова много изследователи до този ден не оспорват мита за ескимосите? Публикациите все още говорят за проучванията на Банг и Дийберг като доказателство, че ескимосите имат малко случаи на сърдечно-съдови заболявания, представляват или погрешно тълкуване на първоначалните открития или пример за това, което наричаме предубеждение към фактите, което се случва когато хората избирателно си подбират информацията или я наклоняват в тяхна полза, за да потвърдят своите предубеждения. Те цитират най-великия учен, Франсис Бейкън, „Ние предпочитаме да вярваме на това, което предпочитаме да бъде истина.“ И така, получаваме буквални хиляди статии относно предполагаемите ползи от омега 3 мастните киселини, имаме една индустрия за милиарди долари, която продава капсули рибено масло, милиони американци приемат това нещо, изцяло вярващи на хипотезата, която е съмнителна от самото начало.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/omega-3s-and-the-eskimo-fish-tale
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев