През 2017 г. едно проучване от над хиляда хранителни натравяния определя, че домашните птици, особено пилетата, са най-често срещаният виновник, подчертавайки ролята на домашните птици като основен източник на хранителни натравяния в Съединените щати. Рибата е на второ място; телешко месо – на трето. Но не е ли по-вероятно хората да си поръчат сандвич с телешко месо, отколкото сандвич с пиле? Вижте, най-големият проблем не е готвенето, а обработката, както вкъщи, така и в магазина.
Проведено е проучване по магазините, което да определи действителното поведение на потребителите, които купуват сурови птичи продукти. Какво било установено? Нито дезинфектанти за ръце, нито кърпички не са намерени в 71% от щандовете за месо в посетените магазини за хранителни стоки. И дори и да е имало, само един участник (от 96-те, които били проследени) ги е използвал. Ето защо е важно да се образоват купувачите относно важността на използването на дезинфектант за ръце в сектора с месото след докосване на пилето с ръце, защото бактериите, свързани с хранителни натравяния, могат да излязат на външната част на опаковката. Найлоновите торбички се достъпни в повечето сектори за месни продукти, но само една четвърт от купувачите използват торбички, когато купуват суровото месо. Купувачите просто обикновено поставят пилето директно в основната кошница на количката в магазина, където то може да влезе в контакт с пресни продукти, които се ядат сурови под формата на салата или нещо подобно.
И след това къде отиват ръцете им? Не са използвали никакъв дезинфектант и после просто са грабнали дръжката на количката. Тъй като не практикуват добра хигиена на ръцете при вземане на пилешко месо в секцията за месни продукти от хранителния магазин, хората биха могли да замърсят много други продукти в резултат от контакта с ръцете им. Докосването директно количката след вземането на пилето може да означава, че количката се превръща в рисков фактор за салмонела или кампилобактер за следващия човек. Бактериите, които са останали вероятно върху количката, могат да засегнат и други купувачи, а не само човека, който избира месото от домашни птици. Така че някой купувач на кейл, който следва всички мерки за безопасност, въпреки това може да бъде в контакт със замърсено пилешко месо чрез количката за пазаруване.
В допълнение към докосването на количката, купувачите на пилешко месо може също да докоснат някой личен предмет след като докоснат пакета със суровото месо. Личен предмет, като техните деца например. След като пипнат пакета с месо, 31% от купувачите докосват и някоя своя лична вещ, като например портмонето си или детето си.
Повечето хора напускат магазина като месото е отделено в собствена торбичка; повечето потребители обаче след това го вадят от този предпазващ слой когато се приберат вкъщи. И 1 на всеки 3-ма поставят пакета директно на плота преди да иде в хладилника. И повечето биват поставяни директно вътре, където могат потенциално да влязат в контакт с други предмети. По-малко от 1 на всеки 5 потребители съхранява правилно суровото пилешко месо на най-долния рафт в запечатан контейнер или найлонова торбичка. Винаги най-отдолу, тъй като, ако суровият сок потече, той би могъл да замърси и други храни.
Следващата грешка, която повечето хора правят, е да мият или изплакват суровото месо преди готвене. Над 90% от хората казват, че мият пилешкото месо преди да го сготвят, защото именно така са свикнали да правят и искат да „отмият слузта“. Проблемът е, че слузта може да се разлее на около 50 сантиметра и да замърси около мивката. Много хора са чували, че не трябва да се прави това, но продължават да го правят въпреки всичко.
По-малко от 1 на 10 размразяват замразено месо от домашни птици правилно, в запечатан контейнер или найлонова торбичка, потопени в студена вода като водата се сменя на всеки 30 минути.
По-добре ли е да се поставя сурово пилешко месо върху дървена дъска за рязане или върху пластмасова дъска за рязане? Нито едното нито другото е безопасно, защото и двете бързо се замърсяват.
Неизползването на термометър за храна е друга потенциално опасна практика, като се има предвид, че 70% от пилешките парчета, които са оценени от потребителите като „готови“, не са достигнали безопасна температура на термичната обработка. При целевите групи много участници мислели, че термометрите за готвене са ненужни за определяне дали месото или пилешкото са „напълно сготвени“, защото те са се готвели „години наред без нито едно“ хранително натравяне“.
Но дали някога са се сдобивали с 24-часовия грип? Няма такова нещо като 24-часов грип. Това е най-вероятно натравяне с храна. Стомашен грип или стомашно-чревни вируси – това е най-вероятно натравяне с храна. Имали ли сте някога инфекция на пикочните пътища? Има множество доказателства, които посочват месото от домашни птици като главна причина за инфекциите на пикочните пътища и бактерии, които лежат и чакат в ректума и след това започват да се събират. Има над един милион инфекции, свързани с храненето и причинени от салмонела и кампилобактер всяка година в САЩ. Въпреки че половината от американците мислят, че „не е много често срещано“ за хората в Съединените щати да развиват заболявания, причинени от храната им, поради начина, по който храната се приготвя в домовете им, експертите по безопасност на храните смятат, че домът е основното място, където се появяват огнища на заболявания, причинени от храната.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-shop-for-handle-and-store-chicken
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев